GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ MAHMUT TOĞRUL KADIN CİNAYETLERİNİ MECLİSE TAŞIDI

Gaziantep Mv. TBMM Amiri, Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL, Gaziantep ve Türkiye genelinde yaşanan kadın cinayetlerini Meclis gündemine getirdi.

Gündem 27.07.2018 09:39:37 0
GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ MAHMUT TOĞRUL KADIN CİNAYETLERİNİ MECLİSE TAŞIDI

Gaziantep Mv. TBMM Amiri, Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL, Gaziantep ve Türkiye genelinde yaşanan kadın cinayetlerini Meclis gündemine getirdi. TOĞRUL, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından cevaplandırılması istemiyle şu soruları yöneltti;

 

  1. İstanbul Sözleşmesi (Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi) kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi açısından çok önemli bir sözleşmedir. Kadınların tüm çabalarına rağmen bu sözleşmenin bir türlü uygulanmak istenmemesinin nedeni nedir?
  2. Kadınlara yönelik şiddetin artmasında cezasızlığın beslendiği gerçeği konusunda ne düşünüyorsunuz?
  3. Gaziantep’te öldürülen 1 çocuk annesi ve hamile olan Aysel Kurt kocası tarafından sürekli şiddet uygulandığı bilgisi size daha önce ulaşmış mıydı?
  4. Son bir yılda Gaziantep’te ve Türkiye genelinde Kadına yönelik cinayet işleyen kaç erkek ceza indirimden faydalanmıştır? Kaç fail ceza almıştır?
  5. Kadın cinayetlerine daha ne kadar seyirci kalacaksınız?''diye sordu

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim.

                                                                  

 

 

                                                                                          Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL

                                                                                             TBMM İdare Amiri                      

                                                                                            Gaziantep Milletvekili

 

 

Kadın haklarını ve kazanımlarını artırmak ve korumak için Türkiye'nin imza attığı çok sayıda ulusal ve uluslararası taahhütte rağmen, Türkiye’de kadınlara yönelik eşitsizlik ve ayrımcılık son yıllarda daha çok derinleşmiştir. Bugün, kadın hakları alanında kazanılmış haklar ciddi bir tehdit altında bulunmaktadır. Türkiye’de kadına yönelik şiddet, aile içinden kamusal alana kadar yaşamın her alanında görünür hale gelmiştir. Her yaştan kadınlar; babaları, kardeşleri, eşleri, sevgilileri ve hatta hiç tanımadıkları erkekler tarafından şiddete maruz kalmakta yaralanmakta ve öldürülmektedir AKP döneminde kadın cinayetleri; iktidarın kadına karşı eril söylemleri ve düşmanlaştıran politikaları nedeniyle arttığı gözlenmektedir.

Bunların bir sonucu olarak, Gaziantep'in Esentepe Mahallesi'nde yaşayan hamile 23 yaşındaki Aysel Kurt, dini nikâhla birlikte yaşadığı 32 yaşındaki İsa Ç. tarafından darp edilerek çocuğu ile beraber öldürüldüğü basına yansımıştır. Babasının anlatımına göre; “Bir tane çocukları var ve hamileydi. Kızım bana bir şey olursa darp edildiği için bunları dava edeceğini söyledi. Bize sabah kızımızın öldüğü haberi gelince ben şok geçirdim. Gece gittiğimde kızımın dudağı patlamıştı. Kızıma bizden sonra ne yaptılar bilmiyorum. Tek sağlık sorunu mide problemiydi, başka bir şey yoktu.” diye ifade etmektedir.

Öte yandan, Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü bilinmeyince ve buna göre adil bir yargılama yapılmadıkça şiddetin artışı da engellenmeyeceği bilinmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Her gün birden fazla kadın öldürülürken, kadın cinayetlerini önlemeye karşı neden hiçbir önlem alınmamaktadır?
  2. Son bir ayda Gaziantep’te ve Türkiye genelinde kaç kadın öldürülmüştür? Gaziantep ve Türkiye genelinde kadınların hangi gerekçelerle öldürüldüğüne dair bir çalışmanız var mı? Bakanlığınızca kadın cinayetlerinin nedenlerini tespit etmeye yönelik bir çalışmanız mevcut mudur? Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için somut politikalar üretmeyi ve gerekli yasal adımlar atmayı düşünmekte misiniz?
  3. Kadın faillerinin cesaretlenmesine sebep olan siyasi söylemlere ilişkin çalışma yürütülmesi düşünülmekte midir?
  4. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için pozitif ayrımcı önlemler dahil politikalar uygulanmasını öneren ve denetleyen bir mekanizmanız mevcut mudur?
  5. Bakanlık ve tüm yerel yönetim kademelerinde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleriyle ilgili düzenli istatistiki verilerin toplanması ve yayınlanması için herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?
  6. İstanbul Sözleşmesi (Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi) kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi açısından çok önemli bir sözleşmedir. Kadınların tüm çabalarına rağmen bu sözleşmenin bir türlü uygulanmak istenmemesinin nedeni nedir?
  7. Kadınlara yönelik şiddetin artmasında cezasızlığın beslendiği gerçeği konusunda ne düşünüyorsunuz?
  8. Gaziantep’te öldürülen 1 çocuk annesi ve hamile olan Aysel Kurt kocası tarafından sürekli şiddet uygulandığı bilgisi size daha önce ulaşmış mıydı?
  9. Son bir yılda Gaziantep’te ve Türkiye genelinde Kadına yönelik cinayet işleyen kaç erkek ceza indirimden faydalanmıştır? Kaç fail ceza almıştır?
  10. Kadın cinayetlerine daha ne kadar seyirci kalacaksınız?

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 


19.2° / 10.6°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07