Gaziantep Milletvekili TOĞRUL: ``Millî Güvenlik Kurulu ihraç kararı verebilir mi?``

HDP Gaziantep Milletvekili, TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, bazı kanun ve KHK`lerle değişiklik yapılmasına dair (OHAL sonrası düzenlemeleri içeren) kanun teklifinin 2.bölüm 22.maddeye dair Meclis?te konuşma yaparak,``Millî Güvenlik Kurulu ihraç kararı ver

Güneydoğu Bölge Haberleri 25.07.2018 10:19:15 0
Gaziantep Milletvekili TOĞRUL: ``Millî Güvenlik Kurulu ihraç kararı verebilir mi?``

HDP Gaziantep Milletvekili, TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, bazı kanun ve KHK'lerle değişiklik yapılmasına dair (OHAL sonrası düzenlemeleri içeren) kanun teklifinin 2.bölüm 22.maddeye dair Meclis’te konuşma yaparak,''Millî Güvenlik Kurulu ihraç kararı verebilir mi?''diye sordu.

 

HDP Gaziantep Milletvekili, TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, bazı kanun ve KHK'lerle değişiklik yapılmasına dair (OHAL sonrası düzenlemeleri içeren) kanun teklifinin 2.bölüm 22.maddeye dair Meclis’te yaptığı konuşmasında şunları söyledi; .

 

 

   '' Şimdi, kuvvetler ayrılığı ilkesi, yürütme organının yargının kararına uymasını yükümlü kılar. Ancak üzerinde konuştuğumuz 22'nci maddeye göre yapılan düzenlemede "Ben buna uymuyorum." diyorsunuz. Uygun görmediği için de... "Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bünyelerinde kurulan araştırma merkezlerinde bu madde esaslarına göre istihdam edilir." Yani bu iki bakanlıktan birinden ihraç oldu ve itiraz etti, tekrar döndü ama eski yerine dönemiyor. Nereye dönüyor? Araştırma merkezlerine. Peki, bir süre sonra bu araştırma merkezleri nasıl olacak? "Sürgün merkezleri" ismiyle tanımlanacak, orada çalışanların hepsi terörist muamelesi görecek. 

İltisak kavramı muğlaklığı sebebiyle yasalarda yer almaması gereken, istismara açık bir konudur

Peki, buna kim karar veriyor değerli arkadaşlar? Buna Millî Güvenlik Kurulunca, devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunulduğu kararı... Millî Güvenlik Kurulu karar veriyor. Peki, Anayasa'mızın 118'inci maddesine göre, Millî Güvenlik Kurulu ihraç kararı verebilir mi? Sayın Millî Savunma Bakanımız burada. Anayasa'mız... Böyle bir karar veremez ancak Bakanlar Kuruluna tavsiyede bulunur. Peki, ne yapıyor burada? Karar veriyor.


    Ayrıca bu maddede "iltisak" diye bir kelime geçiyor değerli arkadaşlar. İltisak kavramı muğlaklığı sebebiyle yasalarda yer almaması gereken, istismara açık bir konudur. Şüpheden sanığın yararlandığı temel ceza prensiplerinde mevcutken herhangi bir yargılama yapılmaksızın keyfî usul ve esaslarla düzenlenecek fişleme raporlarının esas alınması mümkün olmamalıdır.

 

OHAL Komisyonunu sizin atadığınız kişiler belirliyor

 

Söz konusu düzenlemeyle yürütme tarafından vatandaşlar fişlenmektedir. Öte yandan, OHAL Komisyonu inceledi diyelim. Evet, OHAL Komisyonunu sizin atadığınız kişiler belirliyor. Evet, Komisyon hukuki kuralları dikkate almıyor ama buna rağmen OHAL Komisyonunun aldığı kararlara uymamayı da getiriyorsunuz yani "Ben komisyonu kurdum, komisyon karar verdi ama buna rağmen, ben bu kararı beğenmezsem kabul etmiyorum." diyorsunuz bu yasa teklifine göre. 


    Diğer yandan, eğer komisyon kişinin iadesine karar vermişse neden kamu görevinden çıkarılmayla ilgili herhangi bir tazminat talebinde bulunamıyor? Yani siz kişiyi gönderdiniz, yargılandı, olmaz ya itiraz etti -çünkü bugüne kadar çok az örneği var- ve aklandı geri döndü. Tazminat vermiyorsunuz. Peki, bu işleme neden olana bir ceza veriyor musunuz? Yani biri sizi açığa aldırdı, siz gadre uğradınız, ekmeğinizden oldunuz, biraz önce Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun dediği birçok şey yaşandı, aile faciaları yaşandı ama bunun sorumlusu olan bir kişi hesap vermeyecek. 


    Bakın, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde bir insan çıktı, üniversitesinden 122 insanı fişledi, jurnalledi. Peki, ne oldu? İşte bu yasayla siz arkasına sahip çıkacaksınız ve o insan, döndü, gitti, üniversitesinde 4 akademisyeni silahını çekerek patır patır öldürdü. 

 

AİHM'in kararlarını, kriterlerini baypas etmek istiyorsunuz

 

Bu, çok ciddi sıkıntılara neden olacak. Bakın, eğer bunları yaparsanız burası artık hukuk devleti olmaktan çıkar. Tabii ki biz anlıyoruz sizin bunu niye yapmak istediğinizi ve bununla ne olacağını. Türkiye'nin imza atmak zorunda olduğu Anayasa'nın, kanunların ve iç hukukun üstünde olan temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası anlaşma hükümlerin baypas etmek istiyorsunuz. AİHM'in kararlarını, kriterlerini baypas etmek istiyorsunuz. AİHM'in vereceği tazminat kararlarının önünü almak istiyorsunuz. Eğer böyle yaparsanız gerçekten bu ülkede artık herkes herkesi gadre uğratacak ve hiçbir sorumluluk duymayacaktır. Bu ülkenin ihtiyacı olan şey şudur


Türkiye'de toplumsal barışın tekrar tesis ettirilmesi, ortaya çıkan hak kayıplarının giderilmesi zorunluluktur. Derhâl bir arada yaşamı var edebilmek ve güçlü kılmak için Türkiye'de geniş kapsamlı ve geniş katılımlı demokratik süreci başlatmak durumundayız. Aksi takdirde herkes bu ülkede gadre uğrayabilir, gün size de gelebilir diyor.

 

 

 


16.8° / 9.2°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55