GEÇMİŞTEN BUGÜNE ANADOLU BACILARI KONUŞULDU

Dünyanın ilk kadın örgütlenmesi olan Anadolu Bacıları (Bacıyan-u Rum), Ankara Kulübü Derneği tarafından düzenlenen ?Anadolu Bacıları Paneli? ile konuşuldu.

11.12.2016 09:13:31 0
GEÇMİŞTEN BUGÜNE ANADOLU BACILARI KONUŞULDU
Dünyanın ilk kadın örgütlenmesi olan Anadolu Bacıları (Bacıyan-u Rum), Ankara Kulübü Derneği tarafından düzenlenen “Anadolu Bacıları Paneli” ile konuşuldu. Prof Dr. Mikail Bayram ve Murat Kurt’un konuşmacı olduğu panelde çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve sivil toplum kuruluşu yöneticisinin yanında Ak Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Anıtkabir’in 13. Komutanı Emekli Piyade Albay Muzaffer Taytak gibi isimler panele katıldı.

ÖZASLAN’DAN TARİH VURGUSU

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan Türk ordinaryüs profesör tarihçi Mehmet Fuat Köprülü’nün sözlerini referans göstererek şunları söyledi: Fuat Köprülü Osmanlının tarihini yazan ilk akademik Türk Profesörüdür. 3 kıtaya hükmetmiş bir Osmanlı İmparatorluğu 400 çadırlık bir kabileden oluşamaz der. Bunun arkasında 4 tane büyük toplumsal güç var der. Bunlardan birisi Gaziyan-u Rum’dur yani Anadolu Gazileridir. Bir diğeri Ahiyan-u Rum yani Anadolu Ahileri, üçüncüsü ahilerin kadın örgütlenmesi olan Baciyan-u Rum yani Anadolu Bacıları, bir diğeri de Abdalhan-u Rum denilen Anadolu Ozanlarıdır. Yani Osmanlının kuruluşunda Anadolu Bacılarının etkisi büyüktür.

PANELİSTLERDEN İLGİNÇ TESBİTLER

Anadolu Bacılarının sosyo-kültürel açıdan önemli olduğunu ifade eden Prof Dr. Mikail Bayram, “Fetihler askeri açıdan ne kadar güçlü olursa olsun kültürel açıdan desteklenmezse sonuç başarısız olur. Askeri fethin yanında kültürel fetih de gerekmektedir. Dünya tarihine baktığımızda en iyi örnek Moğollardır. Askeri açıdan feth ettikleri yerde kültürel yapılarını kurmadıkları için zamanla asimile olmuşlardır. Türklerin Ahiler , Anadolu Bacıları gibi halk örgütlenmeleri yapılan fetihlerin kültürel alt yapısını oluşturmuştur.” dedi.

Murat Kurt ise Polatlı’nın tarihsel ve kültürel açıdan önemli bir nokta olduğunu vurgularken Hacı Bektaş-i Veli’nin Polatlı’ya geldiğini ve mezarının Polatlı’da olabileceğini iddia etti.

Ankara Kulübü Bac-ı Erenleri adına konuşan Gülay Karaca; Kızılca günlerde yoğu var zoru kolay, savaşı barışa çevirenlerdeniz. Kadın eli değmeyen hoşgörü hor görü olur diyerek katılımcılara teşekkür etti.

Panel sonrası katılımcılara plaket verilirken Ankara Kulübü Bacı Erenleri gösteri düzenledi. Anadolu Bacılarının merkezi Bacı Köyü ile ilgili Merhum Mahmut Uludağ “Bacı Köyü ve Polatlı Fotoğrafları Sergisi Açılışı” yapıldı.
 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10706,49%0,59
  • DOLAR

    32,20% -0,01
  • EURO

    35,01% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2519,76% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4035,21% 0,78