Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından düzenlenen ?Geçmişten Günümüze Orta Doğu ve Mardin? temalı çok geniş kapsamlı Uluslararası Ortadoğu Konferansı yoğun bir katılımla başladı.
Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından düzenlenen “Geçmişten Günümüze Orta Doğu ve Mardin” temalı çok geniş kapsamlı Uluslararası Ortadoğu Konferansı yoğun bir katılımla başladı.
Mardin Artuklu Üniversitesi’nin, Ortadoğu’ya has sosyal, ekonomik, tarihi ve politik dinamiklerini daha da belirgin ve anlaşılır kılmak hedefiyle entelektüel katkı sunduğu ve üç gün sürecek uluslararası konferansa, Ortadoğu, siyaset ve tarih araştırmaları alanında uzman birçok bilim adamı katıldı.
Açılışı Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans Salonunda yapılan sempozyuma katılan çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı, farklı başlıklar altında düzenlenen oturumlarda sunumlarını gerçekleştirecek.
Sempozyuma katkı sunan Kültür Konseyi Başkanı Dr. Metin Eriş, Mardin bir medeniyetler külliyesinin bütün ufkunun yaşandığı ve coğrafyanın hemen hemen bütün güzelliklerine sahip bir şehir ve Orta Doğu’ya açılan kapı olduğuna işaret ederek “Orta Doğu bütün zalim kavimlerin veya zulme açık sömürgeci kavimlerin gözünü diktiği bir merkez olmuştur. Bu merkez olmanın şansı veya şansızlığı ise güzel şehirlere sahip olmasıdır ki bunlardan maalesef bugün yokluk içerisinde olan Bağdat, Şam ve bir arkasından Allaha Şükürler olsun ki ayakta dimdik duran Mardin… kültür merkezi hüviyeti ile bugün varlığını muhafaza etmektedir.” dedi.
Mardin Valisi Mustafa Yaman, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Mardin İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, ve çok sayıda yerli ve yabancı akademisyenin yanı sıra STK yöneticileri, basın mensupları ve öğrencilerin katılım sağladığı uluslararası sempozyumunda kürsüye gelerek Mardin Artuklu Üniversitesi adına katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan üniversite rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise başlangıçtan günümüze kadar Ortadoğu’nun farklı bir bölge ve dünyanın en eski tarihine sahip insanlığın başladığı merkez olduğunu ifade ederek, Hz. Âdem’in Allah tarafından yeryüzüne indirildiği coğrafya olduğunu belirtti.
Vahyin yeryüzüne indiği, Peygamberlerin büyük bir ekseriyetinin geldiği ve Hazreti Nuh'un oğlu Sami ırkından gelenlerin mesken edildiği yer olduğunu söyleyen Ağırakça:
“Medeniyetlerin ve ilmin beşiğidir. İki nehir arası ve bereketli Hilal'in en verimli topraklarının Dicle ve Fırat nehirlerinin suladığı bir bölgedir Ortadoğu. Burada medeniyetler yaşamış, ilk medeniyetler burada ortaya çıkmış ve insanlık ilk medeniyetlerini burada gerçekleştirmiştir.
Ortadoğu Bilim ve Sanat Merkezi bir düşünce merkezidir. Keşiflerin merkezidir. Paralel ve meridyenlerin Ekvator'un ve diğer fiziki ve coğrafi bilgilerin ilk defa ele alındığı bir merkezdir Ortadoğu. İlme en büyük katkısını yapan kâğıt imalatının seri olarak üretimini yapan bir merkezdir.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ağırakça, Ortadoğu’nun aynı zamanda 4 bilinmeyenli denklemin keşfedildiği ve tedavinin ilk uygulandığı ilim merkezi olmasının yanı sıra ilk üniversitelerin ilk Medreselerin dünyada ilk hastanelerin ilk rasathanelerin ilk imalathanelerin ilk ticari merkezlerin oluştuğu ve oluşturulduğu bir bölge olduğunu da hatırlatarak batı Rönesans’ını ilk defa harekete geçiren ilim adamlarının eserlerini verdiği bir ilim diyarı olduğunun altını çizdi.
Ortadoğu’nun siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel özellikleriyle ilgili olarak ayrıntılı bilgiler sunan Ağırakça:
“Geçmişten Günümüze Orta Doğu ve Mardin” sempozyumunda bu konuların daha derinlikli bir şekilde ele alınacağını söyleyerek “Mardin her zaman ilmi gücünü, kültürel gücünü, birlikte yaşama gücünü gösterecek ve bu gibi faaliyetlerin bu gibi etkinliklerin her zaman var olduğu bir merkez olarak kalacaktır.” dedi.
Daha sonra selamlama konuşması için kürsüye davet edilen Mardin Valisi Mustafa Yaman, Uluslararası siyasetin en önemli merkezlerinden ve en çekişmeli bölgelerinden olan Ortadoğu’nun her zaman olduğu gibi hala akademik, siyasal ve gündelik tartışmaların ilgi odağı olmaya devam ettiğini söyledi.
“Tarihi antik çağlara kadar uzanan, çok çeşitli halklara, kültürlere, dinlere ve medeniyetlere ev sahipliği yapan dünyanın en çatışmalı bölgelerinden olan Ortadoğu’da gerçekleşen güncel olaylar ve dönüşümlerle birlikte, tarihi, ekonomik ve siyasal yapılara dair diğer birtakım fenomenlerin ele alınarak değerlendirilmesi büyük bir önem arz etmektedir.” şeklinde konuşmasını sürdüren Yaman, entelektüel birikime önemli ölçüde faydalı olacak ve bölgedeki siyasal ve toplumsal gelişmelere farklı perspektiflerden bakılmasını sağlayacak bu bilimsel toplantının akademik dünyaya zengin bir kazanım getireceğini vurguladı.
Yaman, konuşmasının sonunda Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’ya ve sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen ve destek olan herkese teşekkür etti.
Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Konseyi’nin katkılarıyla Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen “Geçmişten Günümüze Orta Doğu ve Mardin” uluslararası sempozyumuna Türkiye ve Ortadoğu’nun farklı ülkelerinden alanında uzman, yirmi üçe yakın bilim adamı ve akademisyen katıldı.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN