Geleneksel el sanatları İstanbullularla buluşuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi'nin ortak düzenlediği Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri” İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin himayesiyle Beyoğlu'nda başladı.

Belediye Haberleri 23.10.2013 08:09:08 0
Geleneksel el sanatları İstanbullularla buluşuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi’nin ortak düzenlediği “Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri” İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin himayesiyle Beyoğlu’nda başladı.

Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen, "8. Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri" başladı. Pera Palace Otel`de düzenlenen basın toplantısında, 8. Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri tanıtıldı. Toplantıya Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve Kültür Kenti Vakfı Başkanı Bülent Katkat katıldı.

“Hedefimiz kültürümüze sahip çıkmak”

Toplantıda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, tarım toplumunda ihtiyaçlarını el sanatlarıyla karşılayan insanların emeklerinin çok kıymetli olduğunu belirterek, bugün Anadolu’da geleneksel kültürü ve sanatı yürüten büyük ustalar olduğunu söyledi. Geleneksel sanatçıların sanayi toplumunda gündelik hayatta tutunamadıklarını anlatan Demircan, “Kültür Bakanlığı’nın tespit ettiği bu sanatçıları bizler de gün yüzüne çıkarmak, onları gündelik hayata dahil etmek ve turizme katkı sağlamak için her yıl bu festivali yapıyoruz. Her yıl Anadolu’nun farklı kültürlerini İstanbullularla buluşturmaya çalışıyoruz. Hedefimiz kültürümüze sahip çıkmak ve bu kültürü yurtdışına da tanıtmak” dedi.

Başkan Demircan’a teşekkür

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı da, sürdürülebilirliğin, ekonomik bir kavram olmakla birlikte devamlılığı da içerdiğini ifade ederek, 8. Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri`nin devamı konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin ve Beyoğlu Belediyesi`nin önemli bir paya sahip olduğunu anlattı. İnsanoğlunun değerli olanın peşinden koştuğuna dikkati çeken Arı, "Değerli olan mutlaka hükmünü sürdürücektir. İlk olarak bu etkinliğimizi 2005 yılında Sultanahmet`te Ayasofya Meydanı`nda yaptık. 8.`sini gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimizde, 73 sanatçımız hünerlerini sergileyecek. Sanat adına Başkan Demircan’a teşekkür etmek istiyorum. Onun katkılarıyla bu festival devam ediyor" dedi.

Toplantıda konuşan İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ise, etkinlikte önemli bir başarının sürdürülebilir hale geldiğini gördüklerini belirtti. Kamunun ve yerel yönetimlerin işbirliğinin çok önemli olduğunu belirten Bilgili, “İstanbul turizmi için de bu işbirliğinin devam etmesini istiyoruz. 8 yıldır yapılan bu etkinlik turistler tarafından da ilgiyle izleniyor" diye konuştu.

Basın toplantısının ardından Altın Eller El Sanatları Günleri stantları gezildi. Birbirinden değerli el sanatkarının ürünlerini ziyaret eden Başkan Demircan ve beraberindeki heyet, hatıra eşyalar almayı da ihmal etmedi.

29 ilden 73 sanatçı

 “8’inci Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri”nde bu yıl Adıyaman, Afyon, Ankara, Bartın, Bayburt, Denizli, Edirne, Erzurum, Eskişehir Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak’ın el sanatları stantlarda yerini alıyor. 

Her yıl yoğun ilgiyle takip edilen organizasyona bu yıl Türkiye’nin 29 ilinden toplam 73 sanatkar katılıyor. Sanatçılar, etkinlik alanında 14 gün boyunca sanatlarını icra edecek, her yıl olduğu gibi bu yıl da organizasyon süresince herhangi bir ücret ödemeyecek. Stantlarında üretim yapacak sanatçılar ziyaretçilere el sanatlarının tezgâhtaki üretimini yerinde görme fırsatı sunarken satış yapma imkanı da bulacak.

Tepebaşı’nda “Aşık Atışması”

Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri’nde, müziğimizin büyük ustaları da unutulmadı. Halk müziğimizin en güzel eserlerini ortaya koyan Aşıklar, festival alanına kurulan sahnede karşılıklı atışacaklar. 22 Ekim’de Ahmet Poyrazoğlu (Aşık Poyrazoğlu) ile Temel Turabi sahne alacak. 25 Ekim’de İsrafil Uzunkaya (Aşık Seyyati) ve Osman Taşkaya (Aşık Feymani), 26 Ekim’de A. Cavit Coşkun (Ozan Sinemi) ve Erzade Kapan, 27 Ekim’de Sıtkı Eminoğlu ve Nuri Cihan Karataş (Nuri Çırağı), 1 Kasım’da İlkin Manya (Aşık Sarıcakız) ve Sürmelican Kaya (Aşık Sürmelican) 2 Kasım’da Ali Rıza Ezgi ve Fuat Çerkezoğlu (Aşık Çerkezoğlu) sahne alacaklar.

Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri 3 Kasım 2013 tarihine kadar Tepebaşı’nda ziyaret edilebilecek.

 

 

ARTUKLU HABER AJANS-İSTANBUL


30° / 17.4°
  • BIST 100

    10628,13%-0,45
  • DOLAR

    32,17% -0,14
  • EURO

    34,91% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2430,37% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3908,75% -0,01