Mardin ve ülke turizmine önemli katkı sağlayabilecek bu projesine sponsorluk veya devlet desteği sağlamak için yoğun çaba gösteren genç araştırmacı yazar Ahmet ÇINARBAŞ bugünlerde isyanları oynuyor. Nedeni ise çaldığı her kapının yüzüne kapanması .
Mardinli genç araştırmacı Yazar Ahmet ÇINARBAŞ, 7000 yıllık tarihi bir kent olan Kadim şehir Mardin’in Müzisyenlerini uzun süren çalışmaları sonucunda kitaplaştırarak, önemli bir bilgi eksikliğini gidermiş ve "Geçmişten Günümüze Mardin Müzisyenleri" isimli kitabı meraklı ve ilgililerine sunarak, hem Mardin Müziği hem de Mardin müzisyenleri’nin geleceğe taşınması için önemli bir hizmeti gerçekleştirdi. Bu kitap hazırlanıncaya kadar kitaptaki müzisyenler birbirlerini tanımıyordu. Herkes kendi çevresindeki müzisyenlerden haberdardı, ama kitabın piyasaya çıkmasından sonra kitabı inceleyen müzisyenler şaşkınlıklarını uzun süre üzerlerinden atamadı.
Araştırmacı yazar Ahmet ÇINARBAŞ, diller ve dinler kenti olarak lanse edilen kadim şehir Mardin’in tanıtımı ve Uluslararası arenada daha iyi tanınması ve bağrında yaşattığı dinleri ve din adamlarının tanıtımını sağlayacak önemli bir proje hazırlayarak, bu projeyi hayata geçirebilmek için kolları sıvadı.
Mardin ve ülke turizmine önemli katkı sağlayabilecek bu projesine sponsorluk veya devlet desteği sağlamak için yoğun çaba gösteren genç araştırmacı yazar Ahmet ÇINARBAŞ bugünlerde isyanları oynuyor. Nedeni ise çaldığı her kapının yüzüne kapanması….
Projesini hazırlayarak çeşitli resmi kuruluşlara gönderen araştırmacı yazar Ahmet ÇINARBAŞ hepsinden olumsuz yanıt alınca, şok’a uğradı.
Yazar,Çınarbaş Resmi kuruluşların, duyarsızlığı, işadamlarının ticari kaygıları nedeniyle, 75.000 Türk lirası civarında tutan proje masraflarını karşılayamayacak durumda olması nedeniyle, projeyi hayata geçiremediğini açıkladı.
Maalesef araştırma yapanların teşvik edilmesi gerekirken, tam tersi bir durum söz konusudur.
Bugüne kadar birçok projeyi incelediğini, projedeki harcama kalemlerine baktığı zaman sadece misafirlere yemek bedeli kendisinin hazırlamış olduğunu projenin toplam tutarının üstünde bir rakam tuttuğunu söyledi.
Elbette hazırlanan tüm projelere saygımız sonsuzdur, yalnız yukarıda bahsettiğim gibi 100’lerce proje var bizi esas üzen nokta burası.
Genel Yayın Yönetmenimiz ve Genel Yayın Koordinatörümüz Abdullah Ortaç’a konuşan Yazar Ahmet ÇINARBAŞ Büyükşehir Belediyesi olan bir il’in işadamları ve resmi kuruluşların duyarsızlığı karşısında şaşkına döndüğünü ve bu duyarsızlığı kabullenmenin imkansız olduğunu belirterek şunları söyledi:
‘’Kültür Bakanlığı projemize onay vermiyor, imkanlar içinde imkansızlıkları yaşamak herhalde kaderimiz olmazsa gerek.
Ülkemiz ekonomik anlamda büyüme sağlamış, ileriye dönük ciddi projeler içindedir. Bizde bir birey olarak memleketimize bir fayda sağlamanın amacını taşıyoruz.
"Geçmişten Günümüze Mardin Müzisyenleri" kitabını hazırlarken yine kimse bize el uzatmadı. Belediye başkanımız Sayın Beşir AYANOĞLU sponsor olmasaydı, bu eserde yapılamayacaktı.
Mardin Belediye Başkanı sayın Beşir AYANOĞLU’na çok teşekkür ediyorum, Mardin için olmazsa olmaz çalışmalardan birini sayesinde yazdık, yine olmazsa olmaz projelerden birini hayata geçirmek istiyoruz.’’açıklamasında bulundu.
İşte Genç Yazarın Projesi..
Ek 1 :
01- Projenin Adı
Mardin’deki Dinler ve Din Adamları
02- Projenin Yeri ve Süresi
Proje Mardin ve ilçelerinde yürütülmekle birlikte veri kaynağına ulaşmak için çevre illerde, komşu ülkelerde araştırma kapsamında olacaktır.
Araştırma, verileri aktarma, baskı 11 aylık zaman diliminde tamamlanacaktır.
03- Uygulayıcı Kişi veya Kuruluş
Ahmet ÇINARBAŞ
04- Projenin Kısa Tanımı
Mardin’de yaşayan ve mensubu bulunan dinlerin tespitini yapmak. Mardin manevi hayatında iz bırakan din bilginlerinin hayatlarının araştırılarak manevi zenginlikleri ortaya çıkarmak.
05- Projenin Kısa ve Uzun Vadeli Amaçları
Farklı dinlerin asırlardır bir arada toplandığı önemli bir havza olması dolayısıyla Mardin’in uluslar arası kimliğinin ön plana çıkarmayı amaçladığımızdan dolayı farklı dinlerin Mardin’deki tarihi süreci ve bir arada yaşama kültürünün oluşturduğu hoşgörü atmosferini, farklı etnisiteye mensup insanların nasıl bir harmoni içerisinde bir arada bulunduklarını, Mardin kimliğinin farklılığının bir arada hoşgörü içerisinde yaşadıkları ve örnek bir medeniyet kenti olan Mardin’in farklılığı ve renkliliğini ön plana çıkarmak.
06- Projenin Gerekçesi
Bir arada yaşanabilir bir kent olan Mardin’in farklı toplumsal dokusunu ve ana gövdesini oluşturan din yapısını önemli figürlerini ortaya çıkarmak ve bunların Mardin’de huzur, kardeşlik ve birliktelik konusunda oynadıkları önemli rolü ortaya koymaktır.
Ek 2 :
Projenin Bütçesi
Toplam 75.000 TL
Araştırma
Fotoğraflama
Tercüman
Kitap Basımı
Ulaşım
Konaklama
Proje Asistanı
Tasarım
Kırtasiye Giderleri
Öngörülmeyen Giderler
İlgili ve İlgisiz Tüm Kuruluşlara Duyurulur,
ABDULLAH ORTAÇ(AHA)ÖZEL HABER-MARDİN