Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız yaptığı yazılı basın açıklamasında ,açıklamaları ile Kamuoyunu Yanlış Yönlendiren Sağlık Bakanlığını Göreve Çağırdı.
Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
''24.07.2018 tarihinde, Giresun’da 15 Temmuz Şehitler Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapmakta olan aile hekimi Ö.Y.’e başvurarak, “eşi adına düzenlenen sağlık kurulu raporunu gösterip ilaçları reçeteye yazdırmak isteyen” Yusuf Topal’ın, talebine, Dr. Ö.Y. tarafından “hastayı görmeden reçete yazamayacağı” şeklinde yanıt verilmiştir. Bunun üzerine Dr. Ö.Y. ile Yusuf Topal arasında tartışma çıkması nedeniyle görevini yapma hususunda kendisine engel olunmasını engellemek ve kendisini muhtemel saldırılardan korumak amacıyla Dr. Ö.Y. tarafından beyaz kod bildiriminde bulunulmuştur. Aile Sağlığı Merkezi’ne intikal eden polisler tarafından Yusuf Topal’ın gözaltına alınması esnasında Yusuf Topal kalp krizi geçirerek vefat etmiştir.
Gerçekleşen bu üzücü olayın ardından Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde (https://www.saglik.gov.tr/TR,43714/basin-duyurusu.html), “Giresun’da meydana gelen müessif olay ve neticesi sağlık camiamızı derinden üzmüştür. Sayın Bakanımız acılı aileyi arayarak rahmet ve başsağlığı dileklerinde bulunmuştur. Konuyla ilgili olarak Bakanlığımızca acil soruşturma başlatılmış ve soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için olaya adı karışan hekim açığa alınmıştır. Soruşturma bizzat Sayın Bakanımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir.” şeklinde bir basın duyurusu yayınlanmıştır.
Ayrıca Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından resmi twitter hesabı üzerinden, “Giresun’da yaşanan müessif olay sağlık camiamızı derinden üzmüştür. Konuyla ilgili acil soruşturma başlatılmış, soruşturmanın selameti açısından olaya adı karışan hekim açığa alınmıştır. Süreç yakın takibimdedir. Hayatını kaybeden vatandaşımıza rahmet, acılı aileye sabır dilerim.” şeklinde bir tweet atılmıştır.
Yapılan basın duyurusu ve atılan tweet metni incelendiğinde, “soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi açısından beyaz kod bildirimi yapan hekimin de açığa alındığı”belirtilerek, kamuoyunda, kendisini korumak üzere yasal düzenlemeye göre beyaz kod bildiriminde bulunan hekimin olayda kusurunun bulunduğu şeklinde olumsuz bir izlenim yaratılmıştır.
Basına yansıdığı üzere başvurucu Yusuf Topal, Dr. Ö.Y.’den, “eşi adına ilaç reçete etmesini” talep etmiştir. Bu konuda, Sağlık Bakanlığı’nın 08.07.2011 tarih ve 29851 sayılı Genel Yazısı içeriğinde belirtildiği üzere; “sağlık kurumlarına başvuran hastanın genel durumunun değerlendirilmesi tetkiklerin istenmesi, teşhisin konulması ve gerekli görülmesi halinde ilaç reçete edilmesi, tedavi sürecinin aşamaları olup, bu süreçte hastanın hekim tarafından görülmesi zorunludur.” denilmiştir.
Sağlık Bakanlığı’nın 10.04.2015 tarih ve 459 sayılı Genel Yazısı’nda ise “…sağlık tesislerine başvuran kişilerin kimlik tespitinde gerekli azami dikkat ve hassasiyetin gösterilerek, konunun titizlikle takibinin yapılması…” denilerek, kişinin kendisi dışında başvuranlarla ilgili işlem yapılmasının önlenmesi adına kimlik tespiti yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Genel yazı içeriklerinde de belirtildiği üzere “bir hekimin hastanın kendisini görmeden reçete düzenlemesi” suçtur. Somut olayda Yusuf Topal’ın, Dr. Ö.Y.’de talep ettiği husus, “hekimin, kanuna aykırı bir işlem yapmaya zorlanması” niteliğindedir. Hekimlerin, hastayı görmeksizin reçete düzenlemesine ilişkin her yıl hekimler aleyhine “görevi kötüye kullanma, resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık” suç isnatları ile açılan binlerce dava bulunmaktadır. Hekimin, hasta görmeden reçete düzenlememesi, belirtilen TCK düzenlemeleri nezdinde ihlal oluşturmama amacı taşıdığı kadar hastanın gerçekten ihtiyacı olan ilacın reçete edilmesi ve bu konudaki istismarın önüne geçilmesi amaçlarını da taşımaktadır. Aksi durumda hekimler, hiçbir suç kastı taşımamalarına rağmen uzun yıllar süren ceza davalarında “sanık” olarak yargılanmakta, öte yandan haklarında disiplin cezalarına da hükmedilebilmektedir.
Tüm hekimlerin yaptığı gibi asıl amacı hastalarını tedavi ederek, onların bir önce sağlıklarına kavuşmaları saikiyle hareket eden Dr. Ö.Y. tarafından da “kanun uygulanmış, hastanın sağlığı düşünülmüş ve bu kapsamda hasta görülmeden reçete düzenleme yönündeki talep reddedilmiştir.”
Belirtilen nedenlerle Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde yer alan basın duyurusu ile Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından atılan tweet içeriğinde, olayda hekimin “hasta adına reçete düzenlemeden önce kimlik tespiti yapması ve beyaz kod bildiriminde bulunmasına” yönelik eylemleri nedeniyle kusurlu bulunarak açığa alındığı şeklindeki hatalı kamuoyu izleniminin son bulması, ilerleyen süreçte bu yanlış izlenimin birer hekime şiddet vakasına dönüşmemesi adına olayla ilgili basın açıklaması yapmak üzere Sağlık Bakanlığını göreve çağırıyoruz.
Zekiye Bacaksız
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı''
ARTUKLU HABER AJANSI