Artuklu’nun Gökçe Mahallesi’nde DEDAŞ ekibiyle yaşanan gerginliğin nedenlerini mahalle muhtarı ve sakinleri Artuklu Haber'e anlattı
Mardin’in Artuklu İlçesine bağlı Gökçe Mahallesi Muhtarı Adnan Öncel, “30 yıldır beklediğimiz altyapı hizmetleri yapılmadan DEDAŞ’ın elektrik saatlerini direklere çıkarma işlemine karşı çıktık” dedi.
Gökçe Mahallesi bütünşehir yasasından sonra beldeyken mahalleye dönüştürülmüş bir yerleşim alanı. Resmi kayıtlara göre 12 bin gayrı resmi 15 bin nüfusu olan bir yer. Geçtiğimiz günlerde köylüler ve DEDAŞ ekipleriyle yaşanan gerginliğin nedenlerini mahalle sakinlerine ve muhtarına sorduk.
KÖY, BELEDİYE, MAHALLE; DURUM HEP AYNI
Mahalle Muhtarı Adnan Öncel, Gökçe’nin daha önce belde belediyesi olduğunun altını çizerek, “1990’lardan bu yana şimdi mahalle statüsünde olan köyümüzün altyapı hizmetleri için mücadele ediyoruz. Köyümüze hizmet gelmedi. Belediye olduk, yine yeterli desteği görmedik. Şimdi bütünşehir içinde bir mahalleyiz ve nüfusumuz 400 ilçeden fazla; ama buna rağmen Mardin Büyükşehir içindeki bir mahallenin hak ettiği hizmeti alamıyoruz” diye konuştu.
EN SON HİZMET EN BAŞTA YAPILIYOR
Öncel, mahallenin DEDAŞ yetkilileriyle yaşadığı gerginliğin nedeninin çarpıtıldığını iddia ederek, “Mahallemizde kaçak elektrik kullanımı yüksek değil. Kaldı ki, bunu önlemek için bile önce mahallenin yolları başta olmak üzere diğer kent hizmetlerinin yerine getirilmesi gerekir. Biz, herhangi bir kurumun mahalleye girip hizmet vermesine karşı değiliz. Ancak, en son yapılması gereken işlemin en başta yapılmasına karşıyız” sözlerine yer verdi.
2 BİN KAYITLI ARACIN VERGİSİ
Mahallenin geçim kaynağının yaz dönemlerinde kısa süreli tarım ve lojistik hizmeti olduğunun altını çizen Öncel, “Mahallemizde gençler yaz dönemlerinde kısa süreli tarım işlerinde çalışır. Onun dışında köyümüzde dış ve iç taşıma amaçlı 2 bin fazla kayıtlı araç var. İnsanlarımız TIR’larla bu ülkenin gelirine katkı sunuyor. Sırf bu araçlardan alınan vergilerin karşılığı verilse zaten köyümüzün tüm hizmetleri görülür” görüşünü aktardı.
KÖY KARANTİNA ALTINDA
DEDAŞ ekibiyle yaşanan gerginliğe değinen Öncel, “Bize sorulmadan, danışılmadan ekipler köyün içine giriyor. Yapılacak hizmet elektrik saatlerinin evlerden sökülüp direklere asılması. Üstelik köy karantina altındayken yapılıyor bu. Biz de araçların olduğu yere gidince köylülerden tepki göstereceğini söyledik. Durum bundan ibaret. Tekraren söylüyoruz. Biz köyümüzün hak ettiği hizmetleri istiyoruz. Sonrasında DEDAŞ gerekli olan hizmet neyse yerine getirsin” açıklamasını yaptı.
Öncel, sorunlarının çözümü için yetkili mercilerle sürekli görüştüğünün de altını çizerek, “Açıkçası AK Parti il başkanı dahil herkesle görüştüm. Ancak herhangi bir sonuç alabilmiş değiliz. Dileğimiz sesimizi duymaları ve mahallemizin hak ettiği hizmeti görmesidir” dedi.
MAHALLELİ TEPKİLİ
Mahalle sakinlerinden Fahrettin Burak da, Gökçe Mahallesi’nin yollarının hayatı felç ettiğini ifade ederek, “Zaten iş araçları mahalleye girdiğinde perişan oluyoruz. Burada 15 bin insan yaşıyor ve hala köy koşullarında yaşıyoruz. Biz DEDAŞ yetkililerine, siz burada iş yapamazsınız, demedik ki. Sadece mahalleli olarak öncelikli hizmetin bu olmadığını söyledik. Zaten mahalleli de taşeron firmanın ekibini kabul etmediğini söylüyor” ifadesine yer verdi.
Burak, köy karantina altındayken böyle bir hizmetin köylüye sorulmadan yapılmasının da kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Öte yandan görüş almak için telefon ettiğimiz DEDAŞ Mardin İl Müdürü Mehmet Bulut telefonumuza yanıt vermedi.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/ARTUKLU