``GÖZ HİÇ İİHMALE GELMEZ``

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.Seçil Selvi Cıllı, çocuklarda göz hastalıkları ve göz muayenesi hakkında ebeveynlere bilgiler vererek, ?Göz hastalıkları ile ilgili bilgi eksikliğinden kaynaklanan ihmaller s

Sağlık 24.05.2016 14:02:33 0
``GÖZ HİÇ İİHMALE  GELMEZ``

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.Seçil Selvi Cıllı, çocuklarda göz hastalıkları ve göz muayenesi hakkında ebeveynlere bilgiler vererek, “Göz hastalıkları ile ilgili bilgi eksikliğinden kaynaklanan ihmaller sonucu çocuklarımız ileri yaşlarda tedavisi oldukça zorlaşan sorunlarla karşılaşabilirler. Pek çok önemli göz hastalığı küçük yaşlarda ortaya çıkar. Sağlıklı bir nesil için erken teşhis ve doğru tedaviyle çocuklarınız geleceğe güvenle baksın.” dedi.

GÖZ MUAYENESİNİN BELİRLİ BİR YAŞI YOK

Şikâyeti olan çocuğun hangi yaşta olursa olsun, göz muayenesi yapmasını öneren Op. Dr. Seçil Selvi Cıllı, “Göz muayenesinin belirli bir yaşı yoktur. Şikâyeti olan çocuk hangi yaşta olursa olsun, göz muayenesi yapılmalıdır. Çocuklarda ilk göz muayenesi yeni doğan döneminde çocuk doktorları tarafından yapılır. Şüpheli bir durumda, ayrıntılı muayene için göz hastalıkları uzmanına yönlendirilir. Herhangi bir göz problemi olmayan çocuklarda, 6. ay ve 3 yaşlarda göz hastalıkları uzmanı tarafından genel göz muayenesi yapılması önerilir. Bu dönemler arasında, ebeveynler tarafından fark edilen herhangi bir normal dışı durumda hemen göz doktoruna başvurulmalıdır.” diye konuştu. 

İHMAL ETMEYİN

3 yaşını dolduran sağlıklı her çocuğun göz muayenesinden geçmesi gerektiğinin altını çizen Cıllı, şunları söyledi: “Üç yaşın altındaki çocuklarda görme tam olarak tespit edilemez. Fakat yapılan göz muayenesinde görmeye engel teşkil edebilecek sorunlar saptanarak, çözümüne yönelik tedaviler planlanabilir. Üç yaşın üzerindeki çocuklarda çeşitli şekiller ve işaretler kullanılarak görme düzeyleri belirlenebilir. Tek gözde ortaya çıkan göz problemleri, çocuğun diğer gözü iyi gördüğü için aile tarafından fark edilmez ve gözden kaçabilir. Tek taraflı görme kayıpları tedavi edilmediği taktirde, ileri yaşlarda telafisi mümkün olmayan görme kayıpları ile sonlanabilir. Dolayısıyla, 3 yaşını dolduran sağlıklı her çocuğun her iki göz için görme düzeylerinin değerlendirilmesi gerekir.”

GÖZ HASTALIKLARI BELİRTİLERİ

Op. Dr. Seçil Selvi Cıllı, çocuklarda herhangi bir göz hastalığına işaret edebilecek belirtilerden bazılarını da şöyle açıkladı:

"Gözlerin içe, dışa, yukarı veya aşağı kayması, göz sulanması, göz kapağı düşüklüğü, göz kapaklarında şişlik, çapaklanma, başı bir yana eğerek bakma, bir gözünü kısarak yada kapayarak bakma, çok yakından okuma, sık göz kırpma, sık sık gözleri kaşıma, televizyonu çok yakından izleme, okuduğu satırı karıştırma, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, sakarca davranışlar, bebek 4-6 aylık olmasına rağmen obje takibi yapmaması, bebeğin kuvvetli ışıktan rahatsız olmaması.” 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19