Sevgililer Günü?nde Türkiye?nin dört şehrinde insanlar Greenpeace ile beraber ?Zeytini Seviyorum? dedi.
15 Şubat 2015, İstanbul – Sevgililer Günü’nde Türkiye’nin dört şehrinde insanlar Greenpeace ile beraber ‘Zeytini Seviyorum’ dedi. Greenpeace, Sevgililer Günü’nde İstanbul, Ankara, Eskişehir ve İzmir’de düzenlenen etkinliklerde yaklaşık 3000 insana ulaştı. Etkinlik alanını zirayet edenler Yırca mücadelesi konulu fotoğraf sergisine katıldı ve Greenpeace’in Zeytini Seviyorum Kampanyası hakkında detaylı bilgi aldılar. Greenpeace, Türkiye’nin zeytinliklerini ulusal çapta korumak için Enerji Komisyonu’nu, Zeytin Yasası’ndaki değişiklikleri reddetmeye çağırıyor.
2023’e kadar dünyanın ikinci en büyük zeytin üreticisi olma hedefi bulunan Türkiye’nin, bu başarı hikayesini mevcut zeytin yasasını korumadan tamamlayamayacağını vurgulayan Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Kampanyaları Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, “Sevdiklerimize değer vermemizden daha doğal bir şey olabilir mi? Ben Türkiye’de küresel bir başarıya ulaşmış zeytin gibi gıdaların korunmasına ve dolayısıyla sevilmesine inanıyorum. Gerek ülkemizin kalkınması, gerekse Türkiye’deki zeytinlikler açısından çok kritik bir yol ayrımındayız. Türkiye’nin kalkınması doğayı, çevreyi, insan sağlığını ve küçük zeytin üreticilerinin geçim alanlarını yokeden kirli enerji yatırımlarından değil, dünya lideri konumunda olduğumuz zeytinciliğimizin korunup desteklenmesinden geçer. Temiz yenilenebilir enerjiden geçer. Zeytin, çiftçileri, üreticileri, esnafı ve tüketicileri birbirine bağlayan, sofralarımızın vazgeçilmez bir parçası olan kutsal bir meyvedir. Onun için Türkiye’deki herkesizeytiniseviyorum.org adresinde kampanyamıza katılmaya cağırıyorum; zeytinlerimize sahip çıkarak bu başarı hikayesinde herkes yerini almalı” dedi.
Kanun tasarısı “zeytinlik” kelimesinin anlamını değiştirmeyi öneriyor
Şu anda TBMM’de Enerji Alt Komisyonu’nda görüşülmekte olan bu kanun tasarısı, dünyanın en büyük dördüncü zeytin üreticisi olan Türkiye’nin bu alandaki 20 yıllık başarılı yükselişinin önünü kesecek nitelikte. Kanun tasarısında, sanayi yatırımına açılacak olan bu alanlara, özellikle kömür santrali ve maden gibi çevreyi kirletecek işletmelerin kurulması öngörülüyor. Türkiye’nin zeytinlikleri geçtiğimiz 20 yıl içinde neredeyse iki katına çıkarak 167 milyon ağaca ulaştı, 806 bin hektara kadar yayıldı ve zeytin üretiminde Türkiye'nin payı dünya çapında %11'e yükseldi. Ancak Yırca’da yaşanan trajedi, şu anda Meclis’te görüşülmekte olan tasarının ne sonuçlar doğuracağının habercisi niteliğindedir. [1].
Greenpeace, Türkiye’nin zeytinliklerini ulusal çapta korumak için Enerji Komisyonu’nu, Zeytin Yasası’ndaki değişiklikleri reddetmeye çağırıyor ve şu ana kadar kampanya kapsamındahttp://www.zeytiniseviyorum.org sitesi üzerinden 50,000 kişiden fazlası kampanyaya katıldı.
ARTUKLU HABER AJANSI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55