"GRİPTEN KORUNMADA EN ETKİLİ YÖNTEM"

Lokman Hekim Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Tarhun Yosunkaya, değişen mevsim koşulları nedeniyle ciddi bir sağlık sorunu olan gribin yeniden gündeme geleceğini belirterek, ?Gripten korunmada en etkili yöntem aşıdır? dedi.

Sağlık 7.10.2016 11:01:46 0

Lokman Hekim Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Tarhun Yosunkaya, değişen mevsim koşulları nedeniyle ciddi bir sağlık sorunu olan gribin yeniden gündeme geleceğini belirterek, “Gripten korunmada en etkili yöntem aşıdır” dedi.

 

Doktor Yosunkaya, ekim ve mayıs ayları arasında görülen enfeksiyonların son yıllarda özellikle ocak ve şubat aylarında yoğunlaştığına dikkati çekerek, “Bu yüzden grip aşılarının enfeksiyonlar başlamadan yapılması önemlidir. İdeal zaman ise eylül sonu ile kasım başı arasındaki zaman dilimidir” ifadelerini kullandı.

 

- GRİP AŞISININ FAYDALARI

 

Grip aşısının önemine işaret eden Yosunkaya, “Aşı, risk gruplarını hastalıktan korur, enfeksiyona bağlı oluşabilecek ciddi hastalıklar ve ölümleri azaltır, hastalığın yayılmasını önler, okula devamsızlığı azaltır, iş gücü ve ekonomik kaybı önler” diye konuştu.

 

Yosunkaya, grip aşısı yapıldıktan  7-10 gün sonra vücutta enfeksiyonla savaşan hücreleri üretmeye başladığına ve bu hücrelerin ortalama 6 ay süre ile benzer virüslere karşı kişileri koruduğunu anlattı. Yosonkaya, her yıl farklı virüs türlerinin de ortaya çıktığının unutulmaması gerektiğini ifade etti.

 

- KİMLER AŞI OLMALI, KİMLER OLMAMALI

 

Doktor Yosunkaya, akciğer, karaciğer, böbrek, kalp-damar, kan, kas-sinir ve şeker hastalığı olanların, bazı ilaçların kullanımıyla beraber bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin, aşırı kiloluların, 65 yaş üstü kişilerin, 6 ay-5 yaş arası çocukların, hamile ve emziren annelerin, sağlık personelinin, hasta yakınlarının grip aşısı yaptırmalarının faydalı olacağını söyledi.

 

Geçmişte grip aşısı sonrası alerji ve değişik hastalıklar gelişen kişilerde bu aşının uygulanmaması gerektiğini belirten Yosunkaya, “6 aydan küçük bebekler, yumurta alerjisi olan kişiler ve ateşli bir hastalık geçirmekte olan kişiler de grip aşısı olmamalıdır” diye konuştu.

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07