Gümrüklerdeki Yolsuzluk İdialarını MecliseTaşıdı

CHP İŞstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın Gümrükteki Yolsuzluk İddiasıNnı Meclis Gündemine Taşıdı

Siyaset 26.11.2014 15:42:47 0
Gümrüklerdeki Yolsuzluk İdialarını MecliseTaşıdı

CHP İŞstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın Gümrükteki Yolsuzluk İddiasıNnı Meclis Gündemine Taşıdı.

T.B.M.M. BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98’inci; TBMM İçtüzüğünün 96’ncı maddeleri uyarınca saygıyla talep ederim. 12.11.2014

        Prof. Dr. Aydın AYAYDIN

   İstanbul Milletvekili

 İstanbul ilinde kimi gümrük müdürlüklerinde ve özellikle Ambarlı Gümrük Müdürlüğünde, mükelleflerden menfaat temin ederek rüşvet alabilmek için mükelleflerin ithalattan doğan kdv veya gümrük vergisi borçlarının 3 yıllık zamanaşımına uğramasına rağmen talep edildiği yönünde ciddi iddialar bulunmaktadır. İddialara göre zamanaşımına uğrayan borç için mükellefe önce bir ödeme emri gönderilmekte, ödeme emrini alan mükellefler hemen gümrük idaresine koşmaktadır. Bu mükelleflerden bazıları zamanaşımı hususunu bilmedikleri için kendilerinden talep edilen parayı ödemekte, bazıları ise idareye giderek bu durumun nasıl çözüleceğini sormaktadır. İşte bu noktada söz konusu mükelleflerden bizzat o müdürlükte yetkili bir memur veya onun avukatı aracılığıyla rüşvet istenmektedir. Mükellefin kabul ederek rüşveti vermesi durumunda zaten zamanaşımına uğramış ve hukuken ortadan kalkmış borç silindi denmekte, rüşvet ödemeyi kabul etmeyen mükellefler ise yasal takibe alınmaktadır. Rüşvet vermeyi reddeden bu mükellefler mahkeme kapılarında mağdur olduğu gibi, aynı zamanda tüm mal varlıklarına, arabasına, maaşına, kredi kartına zamanaşımlı borç için gümrük müdürlüğünce haciz uygulanmaktadır. Tüm bu iddiaların doğruluk derecesi ve gerçek olup olmadığını bizzat Gümrükler Genel Müdürü Cenap AŞÇI’ya sormama rağmen bugüne kadar hiçbir işlem yapılmamıştır.

Bu çerçevede;

 1- Ambarlı Gümrük Müdürlüğü bugüne kadar CEBA Dış Ticaret Şirketi dışında bir başka mükellefe bu çerçevede böyle bir ödeme emri göndermiş midir?

 2- Başta Ambarlı Gümrük Müdürlüğü olmak üzere herhangi bir gümrük müdürlüğünün zamanaşımı iddiasıyla bitmiş veya derdest olan bir zamanaşımı iddialı davası var mıdır?

 3- Gümrükler Genel Müdürü Cenap AŞÇI, bu konu tarafımdan kendisine iletilmiş olmasına rağmen sonuç almak üzere bugüne kadar herhangi bir işlem yapmış mıdır? Yapmışsa ne zaman, hangi tasarruflarda bulunmuştur?

 4- Gümrükler Genel Müdürü Cenap AŞÇI’nın, bilgisi olmasına rağmen bu konuda gerekli incelemeyi yapmayıp, iddiaların üzerine gitmemiş olması ve sorunu çözmek için bir şey yapmaması dikkate alındığında, bu organizasyonun içinde bizzat Gümrükler Genel Müdürü Cenap AŞÇI da bulunmakta mıdır?


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19