GÜNDE 10 BARDAK SU İÇİN

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Ulu, yaşlılıkla birlikte susama hissinin azaldığı için ileri yaştakilerde sıklıkla su kaybı görülebilebildiğini belirterek, bu nedenle günde 8-10 bardak su içilmesi uyar

27.08.2016 14:33:57 0
GÜNDE 10 BARDAK SU İÇİN

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Ulu, yaşlılıkla birlikte susama hissinin azaldığı için ileri yaştakilerde sıklıkla su kaybı görülebilebildiğini belirterek, bu nedenle günde 8-10 bardak su içilmesi uyarısında bulundu. 
 
 
Yaz aylarıyla birlikte özellikle ileri yaştaki kişilerin sağlığı için tehdit olabileceğini söyleyen Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Ulu, su kaybı ile birlikte ciddi sağlık problemlerinin yaşanabileceği uyarısında bulundu. Vücut ısısının 41 derecenin üzerine çıkması ile sıcak çarpması meydana geldiğini ifade eden Ulu, “Bu, aşırı sıcak ve nemli havanın neden olduğu en riskli ve ölümcül durumdur. Bu nedenle diyabet, hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan yaşlı kişiler büyük risk altındadır. Vücut ısısını düzenleyen ısı denge merkezinin fonksiyonlarının yaşla birlikte zayıflaması, ter bezi sayısının ve salgısının azalması; yaşlıları sıcağa karşı çok daha savunmasız hale getirir. Bunlara idrar söktürücü ve sinir sistemini etkileyen ilaçlar da eklenince sıcak çarpması riski daha da artar” dedi. 


 
CİLT HASTALIKLARI DA GÖRÜLÜYOR


Vücutta bulunan yağ ve ter bezleri fonksiyonlarının, yaşlanma ile birlikte azaldığına da dikkat çeken Ulu, “Bu durum, nemlenmenin azalmasına ve derinin kurumasına yol açar. Sıcak ve kuru hava, ortam neminin az olması ve klimalar, cilt kuruluğunu artırır. Çoğunlukla bacaklarda görülen kuruluk; kaşıntı ile birlikte, ellerin üzerinde, kollarda ve gövdede kepekli ve çatlak bir görüntü yaratır. Bu çatlaklar, cilt enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Bu yüzden yaz boyunca nemlendirici kullanmak çok önemlidir” ifadelerini kullandı. 
 

SU TÜKETİMİNE DİKKAT


Yaz aylarında su tüketiminin de çok önemli olduğunu söyleyen Ulu, “Su, vücutta depolanmadığından vücut için gerekli olan su miktarı da düzenli olarak her gün dışarıdan alınmalıdır. Yaşlılık döneminde, günde ortalama 1.5-2 litre (8-10 bardak) sıvı alımı önerilmektedir. Havanın aşırı sıcak olması, fiziksel aktivite gibi durumlarda sıvı gereksinimi artabilir. Su yanında, taze sıkılmış meyve suları (diyabet hastaları için fazla şeker içerdiği için uygun olmayabilir), bitki çayları ve yüksek tuz içeriğinden dolayı dikkatli olmak kaydı ile maden suları da tüketilebilir” şeklinde konuştu. 
 

Doktor Ulu son olarak yaşlılıkla birlikte, susama duyusunun da gerileme göstereceğini ifade ederek, “Bu nedenle yaşlılarda yeterli sıvı alımının ve su kaybının takibi oldukça önemlidir. Yaşlılarda cildin su kaybının gözlenebilir belirtilerini göstermemesi nedeniyle sıvı eksikliği belirtileri geç fark edilebilir. Su kaybının ilk bulguları; halsizlik, baş ağrısı, burunda kuruma, dudaklarda, dilde ve ağızda kurumanın yarattığı rahatsızlık hissidir. Demansı (bunama) olan yaşlılar, susadıklarının farkında olmamaları ve bunu bildirmemeleri nedeniyle su kaybı açısından en hassas gruptur ve yakınları veya bakıcıları tarafından ihtiyacı kadar sıvı alımı sağlanmalıdır” diye konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

 


Anahtar Kelimeler: GÜNDE 10 BARDAK SU İÇİN
17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55