GÜNEŞ YANIKLARI TATİLİNİZİ ZEHİR ETMESİN

Mersin Özel Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Cildiye Uzmanı Dr. Belma Türsen, yaz aylarında sıkça görülen güneş yanıklarına karşı vatandaşları uyardı.

1.07.2016 10:36:18 0
GÜNEŞ YANIKLARI TATİLİNİZİ ZEHİR ETMESİN

Mersin Özel Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Cildiye Uzmanı Dr. Belma Türsen, yaz aylarında sıkça görülen güneş yanıklarına karşı vatandaşları uyardı.

Mersin Özel Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Cildiye Uzmanı Dr. Belma Türsen, yaz aylarının kendini iyiden iyiye htirdiği şu günlerde vatandaşları güneş yanıklarına karşı uyardı. Tatil planları yapan vatandaşların çok fazla güneş altında kalmasından kaynaklı yaşayabileceği güneş yanıklarının tatili zehir edebileceğini söyleyen Türsen, “Bu yanık türlerinde öncelikle deri bütün olarak kızarıyor, sonra içi sıvı dolu küçük kabarcıklar meydana geliyor. Yanık ilerledikçe, derinin alt tabakalarında bulunan sinirlerin uçları da etkilenmeye başlıyor ve şiddetli Ağrılar ortaya çıkıyor. Güneş yanığı tedavisinde öncelikle bu esnada sıcak ve hassas olan derinin soğutulması gerekiyor. Bunun için soğuk suyla ıslatılmış kompres uygulanması öneriliyor” dedi.

BRONZLAŞMA UĞRUNA CİLDİNİZİ TEHLİKEYE ATMAYIN

Günümüzde pek çok kişi hala yeterli bilgiye sahip olmadığından düşük koruma faktörlü ürünlerle güneşin zararlarından korunmaya çalıştığını bununda cilde ciddi zararlar verdiğini söyleyen Dr. Türsen, “Ancak bu durum sorunları azaltmak yerine artırabiliyor. Estetik nedenlerle cildin güneşe maruz bırakılarak bir an önce bronz görünüme ulaşması için hiçbir koruyucu özelliği olmayan çeşitli yağların kullanılması dermatolojik açıdan kesinlikle uygun görülmüyor. Bronzlaşma uğruna cildin böyle bir tehlikeye atılmaması lazım. Cilt rengine ve yapısına uygun güneş koruyucu kullanmanın hem güneş yanığına hem de uzun vadede oluşabilecek leke, tümör veya deri kanseri gibi olumsuz etkilerden korunmaya yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

 CİLDİNİZE UYGUN KORUYUCUYU SEÇİN!

Güneş koruyucuların, kimyasal ve fiziksel olmak üzere iki gruba ayrıldığının da bilgisini veren Türsen, “Kimyasal güneş koruyucular UV ışınlarının yüzde 95’inden fazlasını emerek, ışık enerjisini zararsız hale getiriyor. Fiziksel koruyucular ise, bu ışınları dağıtma ve yansıtma yoluyla zararlarını minimum seviyeye indiriyor. Ürünün etkinliğini sayısal olarak değerlendirmeye yarayan rakamı ifade eden SPF numarası, koruyucu ürünün güneş ışınlarının yakma etkisini bloke etme seviyesini gösteriyor. 2 den 60’a kadar olan koruyucu faktörlü kremler arasında etkin bir koruma sağlamak için SPF değeri en az 30 olan bir ürün kullanılması öneriliyor. Ürünün güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi ve 3-4 saatte bir tekrarlanması önem taşıyor. Çünkü Sabah sürülen koruyucu, tüm gün güneşten korunmada yeterli olmuyor. Ürün seçerken kuru, yağlı, karma cilt tipine uygun olmasına ya da leke veya sivilce problemine göre tercih yapılması gerekmekte. Yağlı ciltlerin yağlanmada artış veya sivilce oluşumu ile karşılaşmaması için krem yerine jel veya losyon kullanması gerekiyor. Çocuklarda ve gebelerde fiziksel koruyucular önerilirken, bebeklerin şemsiye ve şapkasız güneşe çıkartılmaması, mümkün olduğunca güneşte bulundurulmaması önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Dr. Belma Türsen.jpg görüntüleniyorDr. Belma Türsen.jpg görüntüleniyor

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

 


40.1° / 25.9°
  • BIST 100

    10767,8%-0,03
  • DOLAR

    32,93% 0,11
  • EURO

    35,38% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2462,73% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3985,74% 0,00