GÜNEYLİ`NİN CİZRE OLAYLARI HAKKINDA SORU ÖNERGESİ TBMM`DE

TBMM 25. Dönem Mardin Milletvekili Sayın Enise Güneyli Cizre olayları hakkında ,Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanmak üzere TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Mardin 17.09.2015 13:01:05 0
GÜNEYLİ`NİN CİZRE OLAYLARI HAKKINDA SORU ÖNERGESİ TBMM`DE

TBMM 25. Dönem Mardin Milletvekili Sayın Enise Güneyli Cizre olayları hakkında ,Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanmak üzere TBMM Başkanlığına  soru önergesi verdi.

TBMM 25. Dönem Mardin Milletvekili Sayın Enise Güneyli Cizre olayları hakkında ,TBMM Başkanlığına  verdiği soru önergesi  şöyla;

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 16.09.2015

Mardin Milletvekili

Enise GÜNEYLİ

 

04 Eylül 2015 tarihinde Şırnak Valisi Ali İhsan SU Anayasa’ya aykırı bir şekilde Cizre’de “ikinci bir emre kadar” sokağa çıkma yasağı ilan etmiştir. İlan olunan tarihten dokuz gün sonra kaldırılan bu yasak esnasında sniperlar; yanan ev ve arabalara müdahaleye giden itfaiye ekiplerinin, yaralılara müdahaleye giden sağlık görevlilerinin, kesintiye uğrayan su hizmetini süreklileştirmeye giden görevlinin, ekmek almaya giden insanların, ezan okumaya giden imamın, çocukların, gençlerin, kadınların, yaşlıların üzerine ateş açmış, sivil insanları katletmiştir. Zırhlı araçlarıyla ilçeyi kuşatan kolluk kuvvetleri salt bununla yetinmemiş elektrik trafolarını kullanılamaz hale getirerek 132 bin nüfuslu ilçeyi elektriksiz, internet erişimini engelleyerek habersiz, temel maddelere süresiz erişim engeliyle gıdasız bırakmış, buna rağmen insanların ölmemelerinden duyulan korkuyla tankları evlerin üstüne sürmüş ve günlerce top atışına tutmuştur.

Emelleri doğrultusunda kimilerini direk, kimilerini çıkışına izin verilmeyen ambulanslarla tıbbi yardımdan mahrum bırakarak 23 sivil insanı katletmişler; savaş hukukuna dahi sığmayacak yaptırımlarla insanların ölülerini gömmesine izin vermeyerek 13 yaşındaki Cemile Çağırga’nın cansız bedenini buzdolabında muhafaza etmeye mecbur bırakmışlardır.

 

6 Eylül’de Cizre’ye girmeye çalışan milletvekilleri fiili ve sözlü şiddete maruz kalmış, ilçeye girdiklerindeyse keskin nişancılar tarafından hedef alınmış, durumu aktarmak için aradıkları mülki amirler telefonlarına çıkmamıştır. 10 Eylül 2015 günü HDP Eş Genel Başkanı’nın, Bakanların, HDP Milletvekillerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve binlerce insanın yer aldığı heyetin Cizre’ye girişi polis ve askerler tarafından engellenmiş, heyete gerçek mermilerle ateş açılmıştır. Heyetin beraberinde Cizre’ye ulaştırmaya çalıştığı su, ekmek gibi temel yaşam ihtiyaçlarının gönderilmesine bile engel olunmuştur.

Başbakan, 10 Eylül 2015 tarihinde bir tv kanalında yaptığı açıklamada Cizre’de sivil ölümlerinin olmadığını söylemiştir. 12 Eylül 2015 tarihinde sabah saat 07.00’de sokağa çıkma yasağının kaldırılacağını duyuran İçişleri Bakanı Selami ALTINOK ise, 132.857 nüfuslu Cizre halkıyla alay edercesine “Bu süreçte sabır ve duyarlılıkla hareket eden çok değerli Cizreli vatandaşlarımıza en içten teşekkürlerimi ifade ediyorum.” demiştir.

Tüm bu yaşananların üstüne Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, bizzat yazarı tarafından yalanlanan bir habere istinaden ‘terör örgütü propagandası’ ve ‘isyana tahrik’ suçlamalarıyla hakkında adli soruşturma başlattığı Cizre Belediye Başkanı Leyla İMRET, 11 Eylül tarihinde İçişleri Bakanlığının kararıyla görevinden alınmıştır.

İktidarda mutlak hakimiyet arzusuyla ülkeyi yoğun ve kanlı bir şiddet sarmalıyla çeviren Saray, iç işlerinde sulhu polise emanet eden geçici seçim hükümeti, Cizre'de sokağa çıkma yasağı adı altında fiili bir OHAL, fiili bir sıkıyönetim uygulamıştır.

Bu bağlamda;

  1. Sokağa çıkma yasağı süresi içinde Cizre’de yaşamını yitirenlerin sayısı kaçtır? Bunların yaşları ve ölüm sebepleri nelerdir?
  2. Milletvekillerinin ve Bakanların, hangi yasal dayanakla Cizre ilçesine girişleri engellenmiştir? Cizre ilçesine girmeye çalışan Milletvekillerine sözlü ve fiziki şiddette bulunan kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa gerekçesi nedir?
  3. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66. Maddesine göre vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan tedbirlere aykırı davrananlar hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla verilebileceği belirtilmiştir. Kanunda buna ilişkin açık bir hüküm bulunmamakla beraber sokağa çıkma yasağı kararını Valinin alabileceği yorumlansa dahi Cizre’de gerçekleşen yargısız infazlar hakkında ulusal ve uluslar arası hukuku çiğneyenler için yargı sürecini başlattınız mı?
  4. Anayasa’nın 13. ve 15. maddeleri olan temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması ile kullanımlarının durdurulması; savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hal gibi özel sebeplere bağlanmış ve bu hallerin ilan yetkisi ise 120. ve 122. maddelerde düzenlenmiştir. Bu durumda Şırnak Valisi Ali İhsan SU’nun aldığı yasaya mugayir karar ve bu kararın uygulayıcıları hakkında yargı sürecini başlattınız mı?

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90