GÜVENLİ GEBELİK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Bayındır Söğütözü Hastanesi Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Danışman, gebeliğin ilk üç ayında yaşanan aşamaları ele alarak gebelik ve bebek sağlığı hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Sağlık 16.09.2021 10:52:00 0
GÜVENLİ GEBELİK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Gebelikte ilk 3 ay, tüm sürecin en önemli ve en riskli ayları arasında yer alıyor. Bu noktada gebeyi iyi tanıyan ve izleyen perinatoloğun (riskli gebelikler uzmanı) varlığı, gebeliğin daha rahat geçmesine yardımcı olacağı gibi bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesine de olumlu etki ediyor.

Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Danışman, gebeliğin ilk üç ayında yaşanan aşamaları ele alarak gebelik ve bebek sağlığı hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Gebelikte ilk 3 ay, tüm sürecin en önemli ve en riskli ayları arasında yer alıyor. Bu noktada gebeyi iyi tanıyan ve izleyen perinatoloğun (riskli gebelikler uzmanı) varlığı, gebeliğin daha rahat geçmesine yardımcı olacağı gibi bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesine de olumlu etki ediyor.

Gebelikte ilk aylara dikkat edilmesinin, anne ve bebeğin sağlık kontrollerinin yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Bayındır Söğütözü Hastanesi Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Danışman, gebelikte ilk aydan itibaren en çok merak edilen 5 soruyu cevapladı.

  • Beklenen regl günüm geçti, gebe olup olduğumu düşünüyorum ancak nasıl emin olabilirim?

Eczaneden alınacak idrardan gebelik testi, hızlıca sonuç verip merakı giderebilir. Ancak tamamen emin olmak için kandan gebelik hormonuna batırırarak, daha kesin bir sonuca ulaşılabilirsiniz.

  • Gebelik hormonum beklenen değerlerde bulundu, bebeğimin durumu bu aşamada nasıldır?

Biz uzmanlar olarak muayenenizi yapmadan ve bebeği görmeden, bebeğinizin durumu hakkında tam bilgi sahibi olmanız mümkün değil. Muayeneye gelmeden bu aşamada gebeliğinizin rahim içinde olup olmadığından emin olamayız. Gebeliğiniz rahmin dışına, rahim kanalına ya da varsa önceki gebeliğin sezaryen yerine bile yerleşmiş olabilir.


Bunları öğrenmek için mutlaka ilk gebelik muayenenizi yaptırın ve vajinal ultrasonografiyi kesinlikle reddetmeyin. Gebeliğin düzgün yerleşiminin, çok kompleks bir yapıda olan gebelik kesesinin, embriyonun ve embriyo eklerinin durumunun yanı sıra, olası çoğul gebelik, olası kanama alanları, embriyo büyüklüğü ve kalp atım uyumu çok büyük önem taşır. Bu bulguları kesinleştirmek için tek bir muayene yetmeyebilir. Doktorunuz belirlediği aralıklarla sizi tekrar muayene etmek isteyebilir ve bu dönemde kanınızdaki gebelik hormonu artışını da izlemesi gerekebilir.

  • Gebeliğimin 6-7. haftası bitti ve bu sürece kadar her şey olumlu ilerledi. Bebeğimin durumu hakkında nasıl bilgi sahibi olunabilir?

Bu aşama için her şey yolunda gözüküyor. Ancak iki hafta sonra bir muayene daha yaptırıp, bebeğinizin iki haftalık süreçteki büyüme durumunun değerlendirilmesi uygun olur.

  • 8-9 haftalık muayenemde her şey yolunda gözüküyor. Bebeğim uygun büyüklükte, kalbi beklenen hızda ve düzende atıyor. Koryon, zarlar, sıvı, rahim kanalı, yumurtalık bölgeleri ise olağan izleniyor. Artık bebeğim için her şey yolunda gider mi?

Bu haftalarda size ilk üç ay için bebeğin iyilik halini belirlemede hangi ultrasonografik muayenelerin, hangi tarama ve tanı testlerinin yapılacağı konusunda bilgilendirme ve aydınlatma yapılır. 12-13 hafta biometrik zamanında ise eğer ilave bir tanı gerekmezse süreç tamamlanır.

  • Gebeliğin 13-14. haftasındayım. Ultrasonografik detaylarım, tarama testlerim kabul edilir sınırlarda bulundu. Doktorum, herhangi bir tanısal teste gerek duyulacak risk taşımadığımı bildirdi. Bebeğim sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir mi?

Bu aşama, gebelik sürecinizdeki en önemli dönemeçti diyebiliriz. Hatta istatistikler gösteriyor ki, bu süreç doğru yönetilip, eksiksiz tamamlandı ise ve bundan sonraki süreçler de aynı kalitede izlenip, maternal sorun olmazsa %95 ihtimalle bebeğiniz eve sağlıklı bir şekilde gelecektir. Fakat yine de gebelikte her şey iyi gidecek diye bir öngörü yapılması doğru olmaz. Önemli olan sizi iyi bilen ve izleyen doktorunuzun olmasıdır. Bu, riskleri en aza indirip sağlıklı bir gebelik yaşamanıza yardımcı olacaktır.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,49% 0,04
  • EURO

    34,69% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2501,13% 0,69
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22