HABURDA UZAYAN ARAÇ KUYRUKLARI HIRSIZLARA YARADI

TÜRKİYE-IRAK SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ`NİN, HABUR`DA OLUŞAN UZUN KUYRUKLAR NEDENİYLE YAŞANAN HIRSIZLIK OLAYLARINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI YAPARAK TEPKİ GÖSTERDİ

13.05.2014 12:13:17 0
HABURDA UZAYAN ARAÇ KUYRUKLARI HIRSIZLARA YARADI

Habur’da yaşanan uzun kuyruk ihracata sekte vururken, bu durumu fırsata çeviren hırsızlar şoförleri isyan ettirdi.

 Silopi’den Irak’a açılan Habur Sınır Kapısı`nda günlerden bu yana görülen ve zaman zaman 25 kilometreye kadar düşen TIR kuyruğu yeniden 40 kilometreye ulaştı. Habur`un karşısındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı`nın yetersiz kalması ve Suriye`deki iç savaş nedeniyle firmaların Habur’a yönelmesi üzerine yaşanan kuyrukta günlerce bekleyen şoförler, bu duruma isyan etti.

Giderek uzayan kuyrukta Irak`a geçiş yapmayı bekleyen şoförler, özellikle çevrede bulunan hırsızlık olaylarından dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Geceleri hırsızlık korkusundan yatamadıklarını belirten şoförler, kuyruklarda can güvenliklerinin olmadığını savundu. Gece yatarken yastıklarının altında bıçak ve benzeri aletleri koyan şoförler, araç kaılarını içeride yaptıkları sistemle kilitleyerek kendilerini güvene almaya çalışıyor.

 KUYRUK UZUYOR!

 Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, uzun bir zamandan beri Irak istikametine giden tüm uluslar arası çalışan firmalara ait TIR’ların Silopi ile Habur arasında uzun kuyruklar oluşturduğunu, hatta bu kuyrukların zaman zaman Konya Hamamı denilen mevkiye kadar uzandığını söyledi. “Ancak bu kuyruklar esnasında Silopi’de bir hayli hırsızlık gasp türü olaylar yaşanmaktadır” diyen Başkan Kılıç, şoförlerin yanı sıra tüm kuyruktaki şoförlerin şikayetçi olmalarına rağmen güvenliğin sağlanamadığını belirtti.

 VALİLİK, EMNİYET, JANDARMA DUYARSIZ

 Gerek valilik, gerek il ve ilçe emniyet müdürlüğünün ve gerekse jandarmanın bu konuda duyarsız kaldığını savunan Nevaf Kılıç, “Şoförlerin kimisinin çadırı yırtılmakta, kimisinin dorsesinden televizyon çalınmakta, kiminin parası gasp edilmektedir. Ancak, hiç bir şoför de sesini çıkaramamaktadır. Çünkü can güvenliği yok. Oysa böyle hassas bir bölgede gerek emniyet güçleri, gerek UND yetkilileri ve gerekse gümrükten sorumlu bakanlığın, bu konuda  kalıcı çözüm bulması gerekmektedir.

 Bu noktada yıllardır tamamlanamayan 5 bin kapasiteli Silopi TIR Parkı’nın bir an önce tamamlanması elzemdir. Bu TIR parkı hayata geçirilmiş olsaydı nispeten hem kuyruğun erimesi açısından hem de  güvenliğin az da olsa sağlanması açısından önemli bir adım olacaktı. Bu park bir an önce tamamlanmalı, park faaliyete geçene kadar da emniyet güçlerinin sürekli olarak bölgede devriye halinde gezmesi için Valilik harekete geçmelidir. Ayrıca; Silopi ile Habur arasındaki bulvarın aydınlatılması gerekir. Şoförler emniyet ve jandarmaya vukuat bildirdiklerinde, kaza bile bildirdiklerinde duyarsız kalınmaktadır. Bu da önlenmelidir. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi için gerekli girişimlerin yapılması için UND başta olmak üzere İl Valiliği ve Gümrük Bakanlığı’nın gereğini yapmasını bekliyoruz. Unutmayalım ki Habur’dan ülkemize sağlanan katma değer ekonominin itici gücü olup, sosyal ve ekonomik dengenin sağlanmasında önemli bir yapı taşıdır” diye konuştu. 

 

HEDİYE EROĞLU-ARTUKLU HABER AJANSI


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00