Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 8. AJUR Mücevher Takı Tasarımı yarışması muhteşem bir final gecesiyle sona erdi
Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 8. AJUR Mücevher Takı Tasarımı yarışması muhteşem bir final gecesiyle sona erdi ve tasarımlarıyla dereceye giren tasarımcılar ödüllerini aldılar. Muhteşem gecenin sürprizi olan Lübnanlı ünlü sanatçı Haifa Wehbe ise geceye katılan 1300 kişiye muhteşem bir gece yaşattı. Altın Takı tasarımı birincilik ödülü veren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, hükümetin AR-GE reformuyla desteklere dahil edilen tasarımın önemine değinerek TİM olarak tasarım merkezleri kuracaklarını açıkladı.
Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından bu sene 8. Kez düzenlenen AJUR Mücevher Takı tasarımı yarışması 11 Mart 2016 günü düzenlenen final gecesiyle sonra erdi. İstanbul Jewelry Show’a katılan VIP heyetlerin ile yerli ve yabancı kuyumcuların katıldığı gecede Lübnanlı ünlü sanatçı Haifa Wehbe de sahne aldı.
Konuklara kısa bir hoşgeldiniz konuşması yapan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Anadolu’nun 5 bin yıllık bir mücevher geleneği olduğunu belirterek; bu topraklarda geleneksel olarak var olan mücevher sektörünü geleceğe taşımak için çalıştıklarını anlattı. Güner mücevher sektöründe tasarım sayesinde yaratılacak katma değer ile 12 milyar Dolarlık ihracat hedefine ulaşacaklarını ve Türkiye’nin ihracatına katkı sağlayacaklarını belirtti.
Büyükekşi: Türkiye hedeflerine AR-GE ve tasarım sayesinde ulaşacak
Geceye katılan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Türkiye’nin binlerce yıllık mücevher geleneğinin tasarım anlamında Türkiye için büyük bir potansiyel oluşturduğunu ve bu potansiyeli katma değere dönüştürmek için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
“2015 yılında, Mücevher sektörü ihracatımız 2,6 milyar dolar oldu. Sektörümüzün 2023 yılında 12 milyar dolarlık İhracata ulaşma ve dünya pazar payını yüzde 1,6’ya yükseltme gibi ciddi hedefleri var. İşte bu hedeflere giden yolda, diğer sektörlerimiz gibi, Mücevher Sektörümüzün de inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya odaklanması gerekiyor. Üzerinde büyük bir önemle durduğumuz ve yakında lansmanını gerçekleştireceğimiz “2023 Türkiye İnovasyon Stratejisi”ne göre de, Mücevher sektöründe inovasyonun perakende, ürün tasarımı, markalaşma ve pazarlama odaklı gelişmesi öngörülüyor.”
İnovasyon, Ar-Ge, Tasarım ve Markalaşmanın, Türkiye’nin hedeflerinin anahtarı olduğunu söyleyen Büyükekşi bu sektörlerin başında da mücevher sektörünün geldiğini anlattı ve sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkemizde tasarıma verilen değer sürekli artıyor. Hükümetimizce gerçekleştirilen Ar-Ge Reformu kapsamında; Tasarım Merkezleri’nin Ar-Ge Merkezleri’ne sağlanan desteklerden yararlandırılması gibi, tasarım faaliyetlerini destekleyici unsurlar bulunuyor… Ayrıca, biz de TİM olarak önümüzdeki dönemde Tasarım merkezleri kuracağız. Bu çabalarla ülkemizi inovasyon ve tasarım konusunda hak ettiği noktalara taşıyacağız. Bu çabaların sonucu, inanıyorum ki Türk Mücevher Sektörü de uluslararası arenada önemli başarılar gerçekleştirecek.”
Konuşmalardan sonra sektör için yaşamını adayan ve verdikleri emekle örnek olan ustalar Sirun Sirunyan, Ardaş Arzuman ve Azmi Turan Tonyalı’ya geleneksel “Ustalara Saygı Ödülü” verildi. Ardından, Barış konseptiyle hazırlanarak, altın takı ve mücevher dallarında finale kalan birbirinden alımlı tasarımlar bir defile ile konuklara takdim edildi. İlk olarak Altın takı tasarımları ödüllerini aldılar.
Altın Takı alanında Sümeyye Erkan tarafından tasarlanıp Bona Gold tarafından üretilen Endless Road birincilik ödülünü TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’den aldı. Şeyda Korkmaz tarafından tasarlanıp Mamuş Kuyumculuk tarafından üretilen Dalga isimli tasarım 2. olurken; Yasin Gezgeç tarafından tasarlanarak Melike Kuyumculuk tarafından üretilen Valuable adlı tasarım 3. oldu.
Mücevher dalında Evren Şengüller tarafından tasarlanan ve Roberto Bravo tarafından üretilen Kaizen adlı tasarım birincilik ödülünü aldı. Birincilik ödülünü MİB Başkanı Ayhan Güner verirken; 2.lik ödülünü Cemresu Erdoğan tarafından tasarlanıp Gleam Diamond tarafından üretilen The Green Mile aldı. Mücevher dalında 3. lük ödülünü, Şinasi Göktürkler tarafından tasarlanan ve Il Bernardo tarafından üretilen Heart of the Light adlı tasarım kazandı. Meltem Şahan tarafından tasarlanarak Anka Model tarafından üretilen Barış Mandalası adlı tasarım da Jüri Özel Ödülünü Jüri Başkanı Yıldırım Mayruk’tan aldı.
Ödül töreninin tamamlanmasının ardından sahneye Lübnanlı sanatçı Haifa Wehbe çıktı. Özellikle fuar için gelen hayranlarının büyük ilgisi altında konserine başlayan Wehbe sahneye çıktığı andan itibaren hiç düşmeyen temposu ve kendine has tarzıyla WOW Otel Balo salonunu dolduran 1300 kişiyi coşturdu.
ARTUKLU HABER AJANSI