Hamilelik hiç kuşkusuz bir kadın için en özel dönemlerden biri Bu özel dönem hem psikolojik hem de fizyolojik anlamda kadını çok değiştiriyor. Değişen dış görünüşle birlikte vücutta bazı olumsuz gelişmeler de yaşanabiliyor.
Hamilelik hiç kuşkusuz bir kadın için en özel dönemlerden biri… Bu özel dönem hem psikolojik hem de fizyolojik anlamda kadını çok değiştiriyor. Değişen dış görünüşle birlikte vücutta bazı olumsuz gelişmeler de yaşanabiliyor. Sağlığın ve güzelliğin simgesi olan dişlerde, hamilelik döneminde birçok sorun ortaya çıkabiliyor. Gerekli durumlarda hamilelik döneminde de dişlere müdahale edilebiliyor. Ancak planlı bir hamilelik öncesinde diş hekimini ziyaret edip gerekli kontrol ve tedavileri yaptırmak sağlık açısından büyük önem taşıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Diş Hekimi ve Peridontoloji Uzmanı Dr. Ezgi Malalı Çilingir, hamileliği sağlıklı diş ve diş etleriyle geçirmek için özel önerilerde bulunuyor.
Hormonlar ve mide bulantıları ağız sağlığını bozuyor
Hamilelikte salgılanan hormonlar, ağız içi bakterilerinin artmasına neden oluyor. Bu bakteriler diş eti hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlıyor. Hormonların yanı sıra hamileliğin önemli bir sorunu olan mide bulantıları da dişlere dolaylı olarak zarar veriyor. Midesi bulanan anne adayının diş fırçalama alışkanlığı azalıyor. Bu duruma bir de kusma eklenince ağızdaki asit oluşumu daha da artıyor. Dolayısıyla da diş ve diş etleri tehlike sinyalleri vermeye başlıyor.
Müdahale edilmeyen sorunlar erken doğuma neden olabiliyor
Bazı hamilelerin diş ve diş etlerindeki sorunlar o kadar ciddi boyutlara gelebiliyor ki hastaların yemek yemeleri ya da konuşmalarıyla ilgili kısıtlamalar ortaya çıkabiliyor. İşte bu noktada hasta hamile de olsa fayda zarar dengesi göz önünde bulundurularak müdahale etmek gerekebiliyor. Çünkü hamilelikte bazı diş eti sorunlarına kayıtsız kalınması çok daha büyük sorunlara neden olabiliyor. Öyle ki diş eti sorunlarına müdahale edilmediği takdirde erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı riski artabiliyor.
Sağlıklı bir bebek için annenin ağız sağlığı önemli
3.-6. Aylar arasında hamile kadınların ağızlarındaki sorunlara rahatlıkla müdahale edilebiliyor. Bu dönemde yapılan tedavinin bebeğe bir zararı bulunmuyor. Ancak bazen ağızdaki sorun çok ciddiyse hamileliğin herhangi bir döneminde, kadın doğum hekimiyle koordineli olarak tedavi gerçekleştirilebiliyor. Hamileliğin ilk ve son üç ayında genelde cerrahi yöntemler tercih edilmemeye çalışılıyor. Bu dönemlerde daha basit işlemlere başvurulsa da hastalık ileri safhadaysa cerrahi müdahale bile yapılabiliyor. Gerekli önlemler alındığı takdirde hamilelik sırasında röntgen çekilebiliyor ve dişler uyuşturulabiliyor. Unutulmamalıdır ki sağlıklı bir bebek ve sağlıklı bir hamilelik dönemi için diş sağlığı büyük önem taşıyor.
Hamilelikte Sağlıklı Diş ve Diş Etleri İçin Özel Öneriler:
- Çocuk sahibi olmayı düşündüğünüzde mutlaka bir diş hekimine görünün. Gerekli kontrolleri ve tedavileri yaptırın.
- Mide bulantınız olsa da her öğünden sonra ağzınızı çalkalayın ve en az 2 kere dişlerinizi fırçalayın.
- Mide bulantısı ve kusmaların hemen ardından değil, yaklaşık yarım saat sonra dişinizi fırçalayın.
- Şekerli yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durun. Yerseniz de hemen sonrasında ağzınızı çalkalayın.
- Fosfor ve kalsiyumdan zengin yiyeceklerin yanı sıra, süt ve süt ürünleri ile et, balık ve yumurta tüketin.
ARTUKLU HABER AJANSI