HASANKEYF'TE KAZI SIRASINDA 800 YILLIK SU ŞEBEKESİ BULUNDU

Hasankeyf'teki arkeolojik kazı kapsamında yapılan arazi taramasında tespit edilen su şebekesinin Artuklu dönemine ait 800 yıllık bir su şebekesi olduğu düşünülüyor.

6.12.2022 12:52:00 0
HASANKEYF

Hasankeyf'teki arkeolojik kazı kapsamında yapılan arazi taramasında tespit edilen su şebekesinin Artuklu dönemine ait 800 yıllık bir su şebekesi olduğu olduğu düşünülüyor.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi  Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal başkanlığında uzman bir ekip tarafından yürütülen çalışmalarda 6,5 kilometre olduğu düşünülen su şebekesinin 2 kilometrelik kısmına ulaşıldı. 


Arazinin topoğrafik yapısı değerlendirilerek düşük kottan Hasankeyf Kalesi'ne içme suyu ulaştıran su şebekesinin bir kısmının kayalar oyularak tünel, bir kısmının ise yer üstünde su kanalı şeklinde yapıldığı belirlendi.

 

Kazı programı dışında kalan zamanlarda Hasankeyf Kalesi ve yakın çevresinde arazi taraması yaptıklarını söyleyen Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal,  arazi incelemelerinde Hasankeyf Kalesi'nin 6,5 kilometre doğusunda ilk olarak su şebekesi kalıntıları tespit ettiklerini belirterek kalıntıların bir kısmının yer altında bir kısmının ise yüzeyde olduğunu ifade etti. Su şebekesinin yaklaşık 2 kilometrelik kısmını tespit ettiklerini dile getiren Erdal, su şebekesinin ortalama 1 metre yüksekliğinde 60 santimetre genişliğinde tünel şeklinde olduğunu söyledi.

 

Erdal: ‘Artuklu Döneminden Kalma Su Şebekesi Bir Mühendislik Harikası’

 

Tarihi bulgulara bakıldığında su şebekesinin Artuklu döneminde yapıldığı kanaatine vardıklarını anlatan Erdal, 8 asır önce suyun debisi, arazinin topoğrafik yapısı ve eğim düşünülerek yapılan sıfır kotundan 100 metre kotuna suyu çıkaran su şebekesinin bir mühendislik harikası olduğunu vurguladı.

 

Hasankeyf'teki su kanalında bir su mühendisliğinin bulunduğunu ifade eden Erdal, su şebekesinin yapımında El Cezeri'nin de katkısının olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkati çekti. El Cezeri'nin kitabındaki bütün robotlar su ile çalışacak şekilde teknolojilendirildiğini hatırlatan Erdal, dolayısıyla El Cezeri'nin bu su kanalıyla bir bağlantısının olduğunu söylemenin mümkün olduğunu, El Cezeri’nin, bu su kanalının yapımında görev almış olabileceği veya su şebekesinin onun nezaretinde yapılmış olabileceğini sözlerine ekledi.

 

Kazı Başkanı Mardin Artuklu Üniversitesi  Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal, bu harika işlerin gelecek nesillere aktarılmasının en az bunları yapmak kadar önemli olduğunun da altını çizidi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19