Lokman Hekim Etlik Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sertuğ Akkorlu, mevsimsel geçişlerin insan sağlığını, duygu ve uyku düzenini etkilediğini belirterek, 'Havaların aniden ısınıp soğuması ile ortaya çıkan kısa süreli ısı değişimleri, vücudun adaptasy
Lokman Hekim Etlik Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sertuğ Akkorlu, mevsimsel geçişlerin insan sağlığını, duygu ve uyku düzenini etkilediğini belirterek, ‘’Havaların aniden ısınıp soğuması ile ortaya çıkan kısa süreli ısı değişimleri, vücudun adaptasyonunu da zorlaştırıyor. Bu durum, vücudun strese girip savunma sisteminin zayıflamasına neden oluyor’ dedi.
Uzm. Dr. Akkorlu, sonbaharda hastalanmamak için şu önerilerde bulundu:
‘’Birçoğumuz içinse bu mevsimsel geçişler o denli ‘kolay ve nazik’ olmuyor. Sağlığımızı, duygu ve uyku düzenimizi birçok yönde etkiliyor. Grip gibi hastalıklar bir yana, günlerin kısalması ve günışığından daha az yararlanmamız sonucu SAD (seasonal affective disorder veya mevsimsel etkisel hastalık) diye tanımlanan ve genel nüfusun % 6 kadarını etkileyen mutsuzluk, güçsüzlük, uyku bozuklukları ve depresyon hali baş göstermektedir.
Havaların aniden ısınıp soğuması ile ortaya çıkan kısa süreli ısı değişimleri, vücudun adaptasyonunu da zorlaştırmaktadır. Bu durum, vücudun strese girip savunma sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Hem kolay bulaşması hem de vücudun hassaslaşması özellikle sonbahar- kış döneminde görülen gribal salgınlara yakalanmayı da kolaylaştırmaktadır. Bu durum kronik rahatsızlıkları olan hastalarda daha sık görülmektedir.
YAŞAM DÜZENİNİZİ DEĞİŞTİRİN
- Özellikle el temizliğine özen gösterin. Ellerinizi kurallara uygun bir şekilde yıkayın, burnumuza ve gözümüze temas ettirmemeye özen gösterin.
- Kapalı mekanlardan ve havalandırması iyi olmayan yerlerden mümkün olduğunca uzak durun.
- Mevsime uygun giyinmeye özen gösterin. Ne çok ince ne de çok kalın kıyafetler tercih edin.
- Ortam ısısını normal zamanda 25, uyku sırasında 22 derece tutmaya özen gösterin.
- Artan grip salgınlarında; hastalarla yakın temastan kaçının, aynı ortamda kalmamaya dikkat edin.
- Her yıl düzenli olarak Ekim- Kasım aylarında grip aşısı yaptırın. Şeker, böbrek, akciğer hastaları gibi bağışıklığı zayıflamış kişiler doktor kontrolünde zatürre aşısı da yapılmalıdır.
- Özellikle ofislerde ve okullarda; kalem, kitap, bilgisayar, bardak gibi özel eşyaları ortak kullanmamaya dikkat edin.
- Mendilleri tek kullanımlık olarak tüketin ve tekrar tekrar kullanmayın.
- Beslenme ve uyku düzenine özen gösterin. Doğru ve dengeli beslenin. Özellikle C vitamininden zengin meyve ve sebzeleri tüketmeye özen gösterin. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmak kaydıyla sıvı tüketiminizi artırın.
- Sonbahar depresyonuna girmemek için enerjinizi artırın
Güneş ışınlarının daha az olduğu kış ayları, depresif duyguların artmasına neden olur. Yaz mevsimi insanların rutin işlerinin azaldığı, doğanın tazelendiği, tatillerin yapıldığı bir mevsimdir. Bu sırada gündüzler uzamış ve rutinden kurtulan insanların iş sonrası kendilerine ayırabildikleri zaman da artmıştır. Yazın yaşanan tüm bu canlanmaya karşın sonbahar ve kış döneminde tersine bir dönem yaşanır. Gündüzler kısalmaya, havalar değişmeye, güneş yüzünü daha az göstermeye, doğadaki yeşil yerini sarıya bırakmaya başlar. ‘Hazan’ olarak da bilenen bu mevsim, eğilimi olan kişilerde depresyonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Depresif duygu durumu, çökkünlük, kaygı ve endişe genellikle kadınlarda daha sık görüldüğünden, sonbahar depresyonu da kadınlardı daha çok etkilemektedir. Bu nedenle depresyona girmemek için enerjimizi artırmanız çok önemlidir. Bunu düzenli egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek, düzenli uyuyarak, yakın çevrenize ve dostlarınıza vakit ayırarak, işyerinde kısa molalar vererek, keyif alınan aktiviteleri planlayarak sağlayabilirsiniz.’’
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55