Hatmi Çiçeği Nedir? Faydaları Nelerdir?

Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan hatmi çiçeğinin faydaları hakkında bilgiler verdi.

Sağlık 24.07.2024 11:23:00 0
Hatmi Çiçeği Nedir? Faydaları Nelerdir?

Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan hatmi çiçeğinin faydaları hakkında bilgiler verdi.

 

Hatmi çiçeği (Althaea officinalis), doğanın bize sunduğu mucizevi bitkilerden biridir. Yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılan bu bitki, bir dizi sağlık faydasına sahiptir. Hatmi çiçeği, iltihap önleyici etkileri, boğaz yatıştırıcı özellikleri ve cilt bakımından bağışıklık sistemini desteklemeye kadar geniş bir yelpazede kullanılır.

Hatmi bitkisi küçük, soluk pembe ila beyaz çiçekler üretir, ancak bunlar özellikle gösterişli veya görünümleriyle ünlü değildir. Hatmi bitkisinin geleneksel olarak kullanılan ana kısımları, öksürük, boğaz ağrısı ve diğer çeşitli rahatsızlıkları yatıştırmak için kullanılan müsilajlı bir madde oluşturmak için işlenebilen köklerdir. Bu müsilaj aynı zamanda tatlı bir şekerleme olan marshmallow yapımında da kullanılır.

Özetle, hatmi bitkisinin çiçekleri olsa da, çiçekli görüntüsünden ziyade kökleri ve müsilajlı özellikleriyle tanınır.

Faydaları;

*İltihap Önleyici Etkileri

*Boğaz Yatıştırıcı

*Öksürük Kesici

*Cilt Bakımı

*Kabızlık Giderici

*Bağışıklık Sistemini Destekleme

*İdrar Söktürücü

Hatmi çiçeği, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, öksürük gibi solunum yolu rahatsızlıklarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Boğazı yatıştırıcı ve öksürüğü kesici etkileri vardır. İltihapları azaltmada etkili olabilir ve bu nedenle inflamatuar durumların hafifletilmesine katkı sağlayabilir. Cilt tahrişini azaltmada ve cilt sağlığını artırmada kullanılır. Cilt bakım ürünlerinin içeriğinde sıkça bulunur. Hafif müshil etkileri nedeniyle kabızlık problemlerini gidermeye yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudu hastalıklara karşı koruma görevini yerine getirmede yardımcı olabilir. İdrar söktürücü etkilere sahiptir ve böbrek sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


38° / 24°
  • BIST 100

    10891,42%0,18
  • DOLAR

    32,90% -0,11
  • EURO

    35,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2529,11% 0,87
  • Ç. ALTIN

    4106,83% 0,55