HAYMANADA MUHTARLARA ``ANIZ YAKMANIN ZARARLARI`` ANLATILDI

Haymana İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü, anız yakmanın zararları konusunda mahalle muhtarlarını bilgilendirme toplantısı yaptı. Haymana Belediyesi Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda uzmanlar, muhtarları anız yakmanın faydalı olmadığı konusunda bilgilendirdi

20.08.2014 13:29:55 0
HAYMANADA MUHTARLARA ``ANIZ YAKMANIN ZARARLARI`` ANLATILDI

Haymana İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü, anız yakmanın zararları konusunda mahalle muhtarlarını bilgilendirme toplantısı yaptı. Haymana Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda uzmanlar, muhtarları anız yakmanın faydalı olmadığı konusunda bilgilendirdiler.
Çiftçilerin topraktaki artıkları temizleyebilmek için anız yakma yöntemini kullandığını vurgulayan uzmanlar, bunun en kolay yöntem olduğu için tercih edildiğini aktardılar. ”Bir toprakta ne kadar çok ve çeşitli tür bitkisel ve hayvansal canlı yaşıyorsa toprağın verimliliği o kadar artar. Anız yakılırken toprağın yüzeyinde ve 2-3 santimetre derinliğindeki bütün canlılar yok edilmektedir. Anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulmaktadır.” dediler.
Topraktaki organik maddelerin yok edilmesinin toprağı verimsiz kıldığını kaydettiler. Anız yakılmasıyla topraktaki canlıların öldüğünü ifade eden uzmanlar; “Ticari gübreler toprakta eksik olan besin elementlerini tamamlasalar dahi, toprak verimliliğini oluşturan canlıların kullanmalarına uygun olmadıklarından, verimliliğin artıramamaktadırlar. Belli bir süre sonra toprak fakirleşmektedir. Bu sebepten, anızlar ile bağ, bahçe ve tarladaki organik artıklar yakılmayarak kom post olarak tekrar toprağa verilmelidir.” diye konuştular. Anız yakılmadan önce toprağın kontrol edildiğinde kendine has bir kokusunun, yumuşaklığının olduğunun görüldüğünü ifade eden uzmanlar, aynı toprağın anız yakıldıktan sonra un gibi toz şeklinde olduğunu görürüz. İşte bu un şekline dönüşmüş olan toprağın anız yakılmadan önceki verimli toprağın özelliğini taşımadığını görürüz. Çiftçilerimiz anız yakarak toprak işlemeyi ve yabancı ot mücadelesinin ekonomik olmasını göz önünde tutarak kar ettiklerini düşünmektedirler ancak toprağın su tutma kaybı, yapılan tarımsal sulamada toprağın erozyona uğraması verim kaybı göz önüne alındığında elde edeceği kazancı yüzde 80 azaltmakta ve toprağını verimsizleştirmektedir.’ dediler. Anız yakmanın bazen büyük yangınlara sebebiyet verdiğini, can ve mal kaybına neden olduğunu vurguladılar.



ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


19.2° / 10.6°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07