HAZİRAN AYINDA TÜRKİYE GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi'nin (MTM) araştırmasına göre; Haziran ayının esas siyasi gündem başlıklarından biri Cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu.

Gündem 2.07.2014 10:06:59 0
HAZİRAN AYINDA TÜRKİYE GÜNDEMİ

Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte partilerin seçim çalışmaları hız kazandı.  Ay genelinde partiler, Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda istişarelerde bulunurken; CHP ve MHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu çatı adayı olarak açıklaması gündemde yankı uyandırdı. Medya Takip Merkezi’nin (MTM) raporuna göre; böcek operasyonu ve Balyoz Davası’nın karara bağlanması da siyasetin gündeminde yer alan diğer konulardı. İşte araştırmanın detayları…

 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ VE ÇATI ADAYI TARTIŞMALARI

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) araştırmasına göre; Haziran ayının esas siyasi gündem başlıklarından biri Cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu. Partiler aday olarak belirleyecekleri isimler konusunda ay başında merak uyandıran açıklamalarda bulunurken, ilk adayı CHP ve MHP açıkladı. İki partinin de ortak olarak belirlediği sürpriz isim olan Eklemeddin İhsanoğlu, farklı kesimlerce farklı eleştirilere maruz kalırken, bazı kesimlerce de “siyaset üstü” olarak nitelendirildi. CHP içinde farklı görüşlerin oluşmasına neden olan İhsanoğlu, ay genelinde en çok gündemde olan siyasi isimlerden biri oldu.

 AK Parti adayını Temmuz başında açıklayacağını belirtirken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Cumhurbaşkanı adayı oldu.

 BAZI İLLERDE TEKRARLANAN YEREL SEÇİMLER

Ağrı ve Yalova’nın da yanı sıra 12 ilçe ve beldede yerel seçimlerin tekrar edilmesi, siyaset gündeminin ilgi çeken gelişmelerinden biri olarak yer aldı. Elde edilen seçim sonuçlarına göre; Yalova’da 200’e yakın bir farkla (yüzde 47.9) CHP’li Vefa Salman başkan seçildi. Ağrı’da ise BDP’li Sırrı Sakık yüzde 50.9 oyla koltuğun sahibi oldu.

 LİCE OLAYLARI

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, PKK’nın karakol yapımı ve operasyonları gerekçe göstererek başlattığı eylemler Haziran ayında da devam etti. Eylemler sırasında çıkan olaylarda 2 kişinin hayatını kaybetmesi gerginliğin artmasına sebep oldu. Ölümlere tepki olarak Diyarbakır 2. Kuvvet Hava Komutanlığı’ndaki Türk bayrağının indirilmesi sonucunda, Türkiye genelinde bir çok il ve ilçede eylemler yapıldı.

 BÖCEK OPERASYONUNUN ETKİLERİ

MTM’nin araştırmasına göre; 2012 yılında Başbakan Erdoğan’ın çalışma odasında bulunan dinleme cihazları ile ilgili başlatılan soruşturma, Haziran ayının gündeminde ses getiren olaylar arasında yer aldı. Soruşturma kapsamında, Başbakan’ın yakın koruma ekibinden 12 kişi , emniyet mensubuna ait 11 kişi göz altına alındı.

 IŞİD OLAYLARI ANKARA’NIN GÜNDEMİNDE

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) Haziran raporuna göre; IŞİD’in Musul’da kontrolü ele geçirmesiyle birlikte, bölgedeki Türk Konsolosluğu’na saldırı düzenlemesi ve 49 kişiyi rehin alması, Ankara’da sıcak anların yaşanmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya katılan devletin zirvesi, bölge haritası üzerinde müzakere yaptı. IŞİD’i Türk subaylarının eğittiğine dair ortaya atılan iddialar üzerine Genel Kurmay Başkanlığı’nın bu iddiaların gerçekdışı olduğuna dair açıklamada bulunması ve muhalefetin Türk rehinelerin kurtarılması için askeri müdehalenin de masaya yatırılması gerektiğini belirtmesi de siyaset gündeminde yer alan konular arasındaydı.

 BALYOZ DAVASI KARARA BAĞLANDI

Anayasaya Mahkemesi’nin, Balyoz Planı ile ilgili davada karara varması, Medya Takip Merkezi’nin (MTM) araştırmasında öne çıkan konu başlıkları arasında yer aldı. Yüksek Mahkeme Heyeti’nin dijital deliller ve tanık dinlenmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vermesi siyaset haberlerinde yer aldı. Sanıkların yeniden yargılanmasının önünü açan karar ile birlikte, 13’ü general ve amiral, 115’i subay rütbesinde toplam 128 kişi TSK’da görevlerine başlayabileceği gündemde yer buldu.

SİYASET GÜNDEMİ

 

HAZİRAN AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLER

 
 

No

Siyasi Partiler

Toplam haber adedi

 Yazılı basın

TV

Online medya

 

1

Adalet ve Kalkınma Partisi

177.593

34.704

10.367

132.522

 

2

Cumhuriyet Halk Partisi

144.301

25.523

12.966

105.812

 

3

Milliyetçi Hareket Partisi

93.991

14.830

9.501

69.660

 

4

Halkların Demokratik Partisi

34.851

4.638

3.881

26.332

 

5

Barış Ve Demokrasi Partisi

34.793

4.532

2.336

27.925

 

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi Tarafından, Haziran 2014`de 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yapılan haber takibi sonuçlarından derlenmiştir.

 
 

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) araştırmasına göre; Haziran ayında en çok haber olan Partiler sırasıyla, 177 bin 704 haber ile AK Parti, 144 bin 301 haber ile CHP ve 93 bin 991 haber ile MHP oldu.

 

 

 

 

HAZİRAN AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLER

 
 

No

Siyasi İsimler

Toplam haber adedi

 Yazılı basın

TV

Online medya

 

1

Recep Tayyip Erdoğan

156.969

23.111

16.148

117.710

 

2

Kemal Kılıçdaroğlu

43.252

5.729

5.676

31.847

 

3

Ekmeleddinİhsanoğlu

41.234

5.683

4.925

30.626

 

4

Abdullah Gül

37.572

4.363

4.374

28.835

 

5

Devlet Bahçeli

24.354

3.424

3.491

17.439

 

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi Tarafından, Haziran 2014`de 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yapılan haber takibi sonuçlarından derlenmiştir.

 
 

MTM’nin Haziran ayında en çok haber olan siyasi isimleri de belirlediği araştırmasına göre; gündemde en çok yer alan isim 156 bin 969 haber ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Toplam haber sayısı, listede yer alan diğer kişilerin haber sayısından fazla olan Erdoğan, Lice olaylarına ve Ekmeleddin İhsanoğlu’nun çatı adaylığına dair yaptığı açıklamalar ile gündemde yer aldı. Ayrıca Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olup olmayacağı da siyaset gündemini meşgul eden konular arasındaydı. Haziran ayının en çok haber olan bir diğer siyasi ismi, 43 bin 252 haber ile Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu’nu 41 bin 234 haber ile çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu takip etti.

 

MTM’NİN NOTLARINA GÖRE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:

-          PKK tarafından kaçırıldığı iddia edilen Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Dicle İl Başkanı Ercan Alpaslan, Yokuşlu Köyü yakınlarında serbest bırakıldı.

-          AK Parti Bolu İl Başkanı Ömer Sayın, partisinin İl Meclisi toplantısında görevi bıraktığını açıkladı.

-          Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, Kazım Karabekir’in adını caddeden kaldıracağını belirtti.

-          İETT metrobüs ihalesinin kanun ve usule aykırı yapıldığı gerekçesiyle yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, suçun unsurları ve kamu zararı oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.

-          Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Genel Başkan Danışmanlığı görevine getirildi.

-          AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve yönetim kurulu üyeleri görevden istifa etti.

-          40 bin öğretmenin atamasını öngören kanun tasarısı meclise sunuldu.

-          TÜBİTAK uzmanlarının hazırladığı raporda, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen konuşmaların montaj olduğu belirtildi.

-          Malatya’daki Zirve Yayınevi katliamı davasında tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon tahliye edildi.

-          Kamuoyunda “Yeni Yargı Paketi” olarak bilinen, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilerek yasalaştı.

-          AK Parti İl Başkanlıkları’na yapılan atamalar açıklandı. Mersin İl Başkanlığı’na İsmail Taşpınar, Tekirdağ İl Başkanlığı’na Ahmet Akçay, Şırnak İl Başkanlığı’na Mehmet Aşan, Tunceli İl Başkanlığı’na Erkan Eroğlu, Edirne İl Başkanlığı’na Rafet Sezen, Bolu İl Başkanlığı’na Yüksel Coşkunyürek, Nevşehir İl Başkanlığı’na Mehmet Ali Tanrıver atandı.

-          Dış İşleri Bakanlığı, Irak’ın Necef kentinde bulunan 113 Türk işçinin tahliye edilerek, yurda getirildiğini açıkladı.

-          12 Eylül 1980 darbesini yaptıkları gerekçesiyle dönemin Genel Kurmay Başkanı olan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı ve Milli Güvenlik Konseyi üyesi Tahsin Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

-          MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası’na ilişkin ihlal kararı kapsamında Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi.

-          Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi isimli, 6 maddeden oluşan yeni çözüm paketi meclise sunuldu.

-          Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, isminde "Kürdistan" olan ilk siyasi partiye, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’ne onay verdi.

 MTM Hakkında:

İstanbul Avrupa Yakası’ndaki merkezinin yanı sıra, İstanbul Anadolu Yakası, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Samsun, Adana, Gaziantep şehirlerinde 9, Almanya’da ve Azerbaycan’da birer olmak üzere toplam 11 noktada temsil edilen Medya Takip Merkezi (MTM), takip ettiği 4 bini aşkın yayın ve 150 çalışanıyla Türkiye’nin önde gelen medya takip kuruluşlarındandır. İstanbul’da, 1999 yılında kurulan MTM, ilk şubesini 2006 yılında Ankara’da faaliyete geçirmiştir. Kısa sürede Türkiye’de medya takip sektörünün lokomotifi haline gelen kuruluş, aynı yıl Almanya’da açtığı temsilciliği ile faaliyetlerini yurtdışına taşımıştır. Geçtiğimiz Haziran ayında, Azerbaycan’ın ilk medya takip şirketini faaliyete sokan MTM, klasik ve dijital medya takibinin yanı sıra, Medya Bilgi Rehberi, Etkinlik Takvimi ve Online TV Arşivi gibi servisleri ile de sektörde öne çıkmaktadır. Uluslararası platformda büyümeyi, hedefleri arasında tutan ve çalışmalarını bu yönde sürdüren MTM, üyesi olduğu uluslararası medya takip şirketleri federasyonu FIBEP’in diğer üyeleri ile global anlamda iletişimde bulunmaya devam etmektedir.

 

 ``HABERİN OLDUĞU HER YERDE``

ARTUKLU HABER AJANSI


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor