HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, 7 Haziran sonrasında "sokağa çıkma yasaklarının bir konsept olarak Kürt illerinde" uygulanmaya başlandığını savundu.Balüken,Uygulanan bu abluka nedeniyle Diyarbakır ve bölge eko
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 7 Haziran sonrasında "sokağa çıkma yasaklarının bir konsept olarak Kürt illerinde" uygulanmaya başlandığını savundu.Balüken,Uygulanan bu abluka nedeniyle Diyarbakır ve bölge ekonomisi neredeyse çökme noktasına geldi.
Baluken, partisinin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Irak'ın Süleymaniye ve Erbil kentlerini "apar topar" ziyaret etmediğini, daha önceden planlandığını söyledi.
Baluken, Sur'da 8 gündür sokağa çıkma yasağının uygulandığını, bu sürede 3 sivilin öldüğünü, sayının daha fazla olma ihtimalinin bulunduğunu öne sürdü.
Nusaybin'de de sokağa çıkma yasağının uygulandığı 4'üncü günde yaşamını yitiren yurttaşların sayısının 5 olduğunu ifade eden Baluken, "Bütün bu ölümlerin tek bir sebebi var. AKP'nin kendi siyasal amacı için devreye koyduğu darbe konseptidir. 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar olacak oyu almasına rağmen halen büyük bir istikrarsızlık, kaos ve savaş ortamı devam ediyor. Belli ki hesaplar farklı. Uygulanan bu abluka nedeniyle Diyarbakır ve bölge ekonomisi neredeyse çökme noktasına geldi. Sur'da bulunan bütün tarihi eserler neredeyse devlet eliyle bombalanıyor ve yakılıyor. Oraya giden itfaiye ekipleri de engelleniyor. Sur halkı ile konuşmuş olsalardı Kurşunlu Camii'ni kimin yaktığını görürlerdi. Kurşunlu Camii, devletin güvenlik güçleri ve onlarla birlikte çalışan çeteler tarafından yakılmıştır" iddiasında bulundu.
Bir gazetecinin "HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş apar topar Kuzey Irak'a gitti. Ziyaretin nedeni nedir" sorusu üzerine Baluken, "Apar topar yapılan bir ziyaret değildir. Daha önceden planlanmıştır. Süleymaniye'de bazı Kürt partileri ile daha önceden planlanmış bir diplomatik çalışmadır" dedi.
Baluken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, Türkiye'de gerçekleştireceği temasların sorulması üzerine de şu ifadeleri kullandı:
"AKP boğazına kadar yanlışlara saplanmış bir durumda. Barzani'nin ziyareti eğer AKP'nin bu yanlışları ile ilgili, gerek içeride gerekse dışarıda Kürt karşılığı ile geliştirdiği bu politikalarla ilgili belirli bazı uyarıları içeren bir ziyaretse bu belki birtakım olumlu sonuçlar doğurabilir. AKP'nin saplanmış olduğu bu bataklıkta kendisine ortak arayışı içinde olduğu bir dönemde AKP politikaları ile ortaklık temelinde yapılan bir ziyaret ise bu herkeste kaygı uyandırır. Biz Sayın Barzani'nin AKP'nin bu yanlışlarına ortak olmayacak kadar bölgeyi doğru yönetecek bilgiye ve basirete sahip olduğunu düşünüyoruz."
İdris Baluken, Barzani ile görüşme konusunda kendilerine şu ana kadar bir talep gelmediğini söyledi.
"Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşüp görüşmediğine" ilişkin soru üzerine de Baluken, güncel sorunlarla ilgili bir görüşme yaptığını söyledi. Baluken, "Elazığ Adli Tıp Kurumunda teslim edilmeyen cenaze ile ilgili görüştük. Hükümet ile aramızda diyalog kanalı açılmış değildir. AKP çözümsüzlük siyasetinde ve savaş konseptinde ısrarcı olduğunu gösteriyor" dedi.
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise "Sur'da yaşananların hükümet tarafından farklı noktalara çekilmeye çalışıldığını" ileri sürdü. Demirel, Meclis bünyesinde bir komisyon oluşturulmasını ve Sur'da incelemelerde bulunmasını istedi.