HDP`Lİ GÜNEYLİ GÜNEYDOĞUDAKİ SİVİL İNFAZINI TBMM`YE TAŞIDI

HDP Mardin Milletvekili . Enise Güneyli Sivillerin İnfaz Edilmeleri Hakkında Soru Önergesi hazırlayarak,TBMM Bakanlığına verdi.

Siyaset 18.08.2015 13:13:42 0
HDP`Lİ GÜNEYLİ GÜNEYDOĞUDAKİ SİVİL İNFAZINI  TBMM`YE TAŞIDI

HDP Mardin Milletvekili . Enise Güneyli Sivillerin İnfaz Edilmeleri Hakkında Soru Önergesi hazırlayarak,TBMM Bakanlığına verdi.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Sebahattin ÖZTÜRK tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 18.08.2015

Enise GÜNEYLİ

Mardin Milletvekili

11 Ağustos 2015 gecesi Mardin ili Nusaybin ilçesinde Hükümet Konağı’na saldırı düzenlenmiş ve Mardin Valiliği bir gün sonra saldırıyla ilgili olarak, Hükümet Konağı'na roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendiğini, saldırıya anında karşılık verildiğini ve çıkan çatışmada bir PKK’linin yaşamını yitirdiğini ifade etmiştir.

Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak’ın PKK’li olarak adlandırdığı kişinin 29 yaşında Havzullah Doğan isimli üç çocuk babası ve inşaat işçisi olduğu öğrenilmiştir. Aile bireylerinin basına yansıyan anlatımlarına göre, saldırının yapıldığı Hükümet Konağı'nın bulunduğu Devrim Mahallesi'nde Havzullah Doğan’ın sokaktan geçerken özel harekat timlerinin rastgele ateş açtığı kurşunların hedefi olduğu, burada yaralanan Doğan'ın bir evin bahçesine sığındığı ve polis timlerinin buraya giderek Doğan'ı infaz ettiği belirtilmiştir. Morgda çocuklarını teşhis eden aile, Doğan'ın başında darp izi olduğunu ve bu izin silah dipçiği olduğunu ifade etmiştir.

Benzer bir olay 12 Ağustos 2015 tarihinde Ağrı ili Diyadin ilçesinde gerçekleşmiştir. Özel harekat timleri, Jandarma Komutanlığı'nın karşısındaki bölgeyi rastgele taramış ve Atatürk Mahallesinde bir fırında çalışan ve odun almak için dükkanın karşısındaki depoya giden Orhan Aslan (16) ve Emrah Aydemir (15) isimli çocuklar olay yerinde yaşamını yitirmiştir. Görgü tanıklarının ifadesine göre çocuklar öldürüldükten sonra üzerlerine gerilla kıyafetleri giydirilmiştir. Ağrı Valiliği saldırıyla ilgili olarak 12 Ağustos 2015 günü saat 21.00 sıralarında PKK’liler tarafından Diyadin İlçe Jandarma Komutanlığı’na roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendiğini, güvenlik güçlerinin karşılık vermesi ile kaçan PKK’lilerin yakalanması için yapılan operasyonda 3 PKK’linin silahlarıyla birlikte yaşamını yitirdiğini ifade etmiştir.

Benzer onlarca örneğin sayılabileceği olaylardaki ortak nokta; il mülki idare amirlerinin “örgüt mensuplarıyla girilen çatışmalarda ölü ele geçirildiklerine” dair yaptıkları açıklamaların, öldürülen sivil yurttaşların ailelerinin ve olay görgü tanıklarının ifadeleriyle çelişmesidir.

Bu bağlamda;

  1. Havzullah Doğan’ın başında darp izi bulunmakta mıdır? Adli tıp raporunda ifade edilen atış mesafesi ne kadardır?
  2. Havzullah Doğan’ın, Orhan Aslan’ın, Emrah Aydemir’in ölümüyle ilgili başlatmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır? Başlatılmışsa ne aşamadadır?
  3. Bu olaylarla ilgili başlatılan bir soruşturma yoksa; ailelerin, yakınların, görgü tanıklarının ifadesine rağmen üç çocuk babası olan ve inşaatlarda fayans ustası olarak çalışan Havzullah Doğan’ın, bir fırında çalışan Orhan Aslan (16) ve Emrah Aydemir (15) isimli çocukların örgüt mensubu olduğunu düşündüren şey nedir ve yargılanmadan infaz edilmelerini gerektirmekte midir?
  4. 2015 yılında meskun mahal sınırları içinde, il mülki idare amirlerinin yaşamlarını yitirdiklerini ifade ettiği kişi sayısı kaçtır?
  5. Bu kişilere dair Genel Bilgi Toplama (GBT) sorguları yapılmış mıdır? GBT sorguları yapılmışsa, adli makamlarca haklarında karar verilen kişi sayısı kaçtır? Verilen kararlar nelerdir?
  6. Hemen her gün benzer haberlerin basına yansıdığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Mardin, Siirt, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Urfa, Antep ve Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Ağrı, Kars, Hakkari, Van, Muş, Malatya, Iğdır, Bingöl illerinin Valilik resmi sitelerine neden ulaşılamamaktadır?

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


23.9° / 17.5°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88