HDP`Lİ SANCAR:``GELEN POLİS VE ASKER ÖLÜMLERİ BİZİ DERİNDEN YARALIYOR``

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında "Kaybolan her can bizden giden bir candır. Dünden beri gelen asker ve polis ölüm haberleri bizleri derinden yaralamıştır" dedi.

10.09.2015 13:55:54 0
HDP`Lİ  SANCAR:``GELEN POLİS VE ASKER ÖLÜMLERİ BİZİ DERİNDEN YARALIYOR``

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında "Kaybolan her can bizden giden bir candır. Dünden beri gelen asker ve polis ölüm haberleri bizleri derinden yaralamıştır" dedi.

Sancar, öfkenin yükseldiği ortamlarda bu öfkeyi yıkıcı kanallara sevk eden her türlü girişimin, bedelini toplumun ödeyeceği çok ağır sonuçlar doğuracağını söyledi. 

Acil olarak yaptıkları çatışmasızlık taleplerini yinelediklerini, bir an önce silahların susmasını istediklerini belirten Sancar, "Çatışma devam ettikçe her acı yeni bir öfkenin sebebi haline getiriliyor, her ölüm yeni bir ölümün gerekçesi olarak istismar ediliyor. Kaybolan her can bizden giden bir candır. Dünden beri gelen asker ve polis ölüm haberleri bizleri derinden yaralamıştır. Ölenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve yurttaşlarımıza başsağlığı diliyoruz. Cizre'den gelen görüntülerin zihinlerden ve yüreklerden uzun zaman silinemeyecek derin yara bıraktığını da hatırlatayım" dedi. 

Sancar, bütün ölümlerin kendileri için aynı derecede acı olduğunu belirterek, "Ölümler arasında hiyerarşi yaratma, insanlık duygularını temelden zedeleyen çok yanlış bir adımdır. Bütün ölümler hepimiz için aynı derecede acı olmalıdır, hepsinin yasını birlikte tutabildiğimiz zaman ancak toplum olabiliriz" diye konuştu. 

Asker ve polis ölümlerinin, bazı merkezler tarafından linç girişimi haline getirilmek istendiğini iddia eden Sancar, "Bu da bizim tanıdık bir senaryodur. 30 yıldır yaşadığımız tablonun yeniden tekrarı söz konusudur. Sorunlarla baş edemeyen siyasi aktörler bu tür durumlarda öfkeye oynamaya başlar. İlk hedefleri öfkenin taşıdığı yıkıcı enerjinin kendilerine yönelmesini engellemektir. Bunun için de günah keçileri yaratmaya başlarlar. Böyle bir çatışma havasına girdiğimiz ortamda, bunu yönetmek durumunda olan devlet organlarının içine düştükleri açmazlar, kitlelerin öfkesinin kendilerine yönelme ihtimali doğurduğunu gösteriyor onlara. Öfkeyi bizlere ve partimize yöneltiyorlar, sebep olarak da çatışmaları ve ölüm haberlerini gösteriyorlar" sözlerini sarf etti. 

HDP'li Sancar, 7 Haziran seçimleri öncesinde, ortada çatışma yokken de aynı linç girişimlerine muhatap olduklarını ileri sürdü. 

Partisini siyasi alanda tümüyle etkisizleştirmek gibi bir hesap olduğunu öne süren Sancar, "7 Haziran öncesi yapılan iktidar hesabı aynen devam etmektedir, fakat bu sefer daha tehlikeli hale gelmiştir" dedi. 

Mithat Sancar, çatışmalara yeniden dönülmesini engellemek için parti olarak ellerinden geleni yaptıklarını, barış ve sağduyu çağrısı yaptıklarını ancak çatışmaları engelleyemediklerini kaydetti. 

Partisinden başka çözüm çağrısı yapan bir parti yokken en çok saldırıya uğrayan partinin HDP olduğunu iddia eden Sancar, "Bu yangının bu şekilde harlanmasına yol açanlar, bu öfkeyle oynamaya devam ederlerse, korkarız ki yangın ülkede hepimizin çaresiz kalabileceği noktaya gelebilir. Biz bunun önünde ciddi engel olarak, halkların yüzlerce yıllık bir arada yaşama iradesi ve geleneğini görüyoruz" diye konuştu. 

"İç savaş lafını telaffuz dahi etmek istemeyiz" diyen Sancar, partisinin bazı il örgütlerine saldırı yapıldığını söyledi. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


38.6° / 25.9°
  • BIST 100

    10668,54%-0,11
  • DOLAR

    33,00% 0,38
  • EURO

    35,32% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2455,11% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3987,57% 0,00