HDP`Lİ VEKİL GÜNEYLİ BASINA SALDIRIYI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

TBMM 25. dönem HDP Mardin Milletvekili . Enise GÜNEYLİ 11 Ağustos 2015`te Mardin ili Nusaybin ilçesinde basın emekçilerine yapılan saldırı hakkında TBMM Başkanlığına soru önergesi vererek,sorumluları hakkında işlem yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi

Mardin 13.08.2015 11:20:54 0
HDP`Lİ VEKİL GÜNEYLİ BASINA SALDIRIYI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

TBMM 25. dönem HDP Mardin Milletvekili . Enise GÜNEYLİ   11 Ağustos 2015'te Mardin ili Nusaybin ilçesinde basın emekçilerine yapılan saldırı hakkında  TBMM Başkanlığına soru önergesi  vererek,sorumluları hakkında işlem yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi istedi.

TBMM 25. dönem HDP Mardin Milletvekili . Enise GÜNEYLİ   tarafından TBMM Başkanlığına verilen soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Sebahattin ÖZTÜRK tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 13.08.2015

Enise GÜNEYLİ

Mardin Milletvekili

11 Ağustos 2015 tarihinde Mardin ili Nusaybin ilçesi Devlet Hastanesi önünde, Anadolu Ajansı muhabiri Arif ALTUNKAYNAK ile Doğan Haber Ajansı muhabiri Ahmet AKKUŞ’un güvenlik güçleri tarafından ağır şekilde darp edilmelerine ilişkin videolar basına yansımıştır. Bu görüntülerde güvenlik güçlerinin, basın emekçilerine hakaretler yağdırdıkları, dipçiklerle darp ettikleri, havaya üst üste ateş açtıkları, ekipmanları tahrip ettikleri görülmektedir.

Takip eden gün içinde Nusaybin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın yaptığı basın açıklamasında; bu esef verici olayın akabinde güvenlik güçlerinin Nusaybin Devlet Hastanesi içindeki sağlık çalışanlarına da silah doğrulttukları, hakaret ettikleri ve yaralı arkadaşlarının da sağlığını tehlikeye atarak resüsitasyon odasına girdikleri ifade edilmiştir.

İdarenin, kamu güvenliğini tesis etmede mutat bir yönteme çevirdiği bu ve benzer gelişmelerin sıklığı, olayı resen gelişen bir durum olarak görmeyi mümkün olmaktan çıkarmakta ve olgusal açıdan incelenmesi ihtiyacını açığa çıkarmaktadır.

 Bu bağlamda;

  1. Basın emekçilerine yapılan saldırıyla ilgili başlatmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır? Başlatılmışsa soruşturma hangi aşamadadır? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?
  2. Mardin Valiliği’nin olayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tedbirler alınmaya ve gerekli operasyonlara devam edilmekte” denmiştir. Yurttaşların can ve mal güvenliğini tesis etme açısından yaşanan bu hadiseyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
  3. 2002 yılından itibaren Türkiye genelinde İçişleri Bakanlığının güvenlik birimine bağlı personel için yapılan suç duyurusu sayısı kaçtır? Bu başvuruların bölgesel dağılımı yıllara göre nasıldır? Kaç tanesinin yargılanmasına izin verilmiştir? Kaç tanesi için yapılan başvuru reddedilmiştir?
  4. İdare mahkemesine açılan tam yargı davalarında kaç mahkûmiyetten ne kadar tazminat ödenmiştir?
  5. İnsan hakları ihlalleri nedeniyle kaç personeliniz tazminat ödemeye mahkûm edilmiştir?
  6. İnsan hakları ihlalleri nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğünün mahkûm olduğu ceza davası ve idari dava sayısı kaçtır? Bu kapsamda ne kadar tazminat ödenmiştir?
  7. Bakanlığınızın “kamu” tanımı nedir? Kamu güvenliğini tesis etmede ana ekseni halkın mı devletin mi korunması oluşturmaktadır? 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 


25.9° / 14.7°
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,60% 0,27
  • EURO

    34,77% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2410,39% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3997,01% -1,87