HDP`Lİ YILDIRIM KÜRTÇE KURSU VERMEK İÇİN TBMM BAŞKANLIĞINA BAŞVURACAK

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında 1 Kasım seçimlerinden sonra Meclis çatısı altında Kürtçe kurs düzenlemek için TBMM Başkanlığına başvuracağını söyledi.

Gündem 19.09.2015 13:01:52 0
HDP`Lİ YILDIRIM KÜRTÇE KURSU VERMEK İÇİN TBMM BAŞKANLIĞINA BAŞVURACAK

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 1 Kasım seçimlerinden sonra Meclis çatısı altında Kürtçe kurs düzenlemek için TBMM Başkanlığına başvuracağını söyledi. 

Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında "Sizi kendi ana dilimde selamlamak istedim" diyerek Kürtçe başladı. 

Daha sonra Türkçe devam ettiği konuşmasında, Kürt sorununun esasında Kürt dili, ana dilde eğitim sorunu olduğunu belirten Yıldırım, "Bu nedenle, siz Kürtler için en ileri adımlar da atsanız, Kürtçe ana dilde eğitim olmadığı sürece bir anlamı olmayacaktır" dedi. 

Yıldırım, insanlığın uzaya çıktığı bu çağda, Türkiye'de Kürtlerin ana dilde eğitim hakkından yoksun olmasının utanç vesilesi olduğunu iddia ederek, "Sayın Erdoğan, parmağını sallayarak, 'neyiniz eksik?' diyor. Sayın Davutoğlu da Kürtlerin ana dillerinde ağıt yakabilmeleriyle övünüyor. Bundan mutlu mu olalım yani?" diye konuştu. 

Okulların 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflarına seçmeli Kürtçe ders konulmasını önemsediğini bildiren Yıldırım, ancak kimi zaman, "derslik yok" kimi zaman da "Kürtçe öğretmeni yok" bahanesiyle bu dersin seçilmesinin engellendiğini ileri sürdü. 

Kadri Yıldırım, birkaç gün önce atanan 37 bin öğretmen içinde 11'i Kurmanci, 1'i de Zazaca olmak üzere sadece 12 Kürtçe öğretmeni atandığını belirterek, "4 bin 37 İngilizce, 17 Fransızca, 327 Arapça öğretmendi atandı. Atasınlar sorun değil ama Allah aşkına siz Kurtuluş Savaşını İngilizlerle birlikte mi verdiniz? Aynı cephede savaştığınız Kürt halkının dili için sadece 12 Kürtçe öğretmeni atamayı vicdani buluyor musunuz?" diye sordu. 

Eylül ayı başında TBMM Başkanlığına ilk Kürtçe yazılı soru önergesini verdiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu: 

"TBMM Genel Evrak ve Arşiv birimince böyle bir öz savunma beklenmediği için Kürtçe önergemize mühür basılıyor. Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmek üzere 19815 sayı numarası bile veriliyor. Resmi internet sayfasına da Kürtçe önerge yükleniyor. Fakat önergenin Kürtçe olduğu anlaşılır anlaşılmaz önergenin üzerindeki mühür siliniyor, sayı iptal ediliyor. Sözlü olarak 'anlaşılmadı' denilerek, önerge iade ediliyor. 8 dilde hizmet eden TBMM internet sitesinde Kürtçeye yer yok mu? Kürtçe sunulan metinleri anlayacak elamanınız yoksa, bizim mezun ettiğimiz bin 500 öğretmen içinden ihtiyacınız kadar olanı ben size göndereyim. Kürtçe soru önergeleriyle ilgilensinler ve Meclis'e yardımcı olsunlar." 

HDP'li Yıldırım, bazı milletvekillerinin Mecliste Kürtçe kurs açılması için kendisine başvurduğunu ifade ederek, 1 Kasım seçimlerinden sonra Meclis çatısı altında olması halinde, Kürtçe kurs düzenlemek için Meclis Başkanlığına başvuracağını söyledi. Yıldırım, basın mensuplarının da bu kurstan yararlanabileceğini belirtti. 

Kadri Yıldırım, bir soru üzerine, milletvekili olmadan önce müdürlüğünü yaptığı Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü bölümünden bugüne kadar bin 500 kişinin mezun olduğunu, bunların sadece 39'unun öğretmen olarak atandığını kaydetti. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04