HDP MARDİN MİLLETVEKİLİ GÜNEYLİ,İNTERNET KONUSUNU MECLİSE TAŞIDI

Mardin Milletvekili Enise GÜNEYLİ Haberleşme ve İnternet Erişimi hakkında bugün TBMM Başkalığına soru önergesi verdi.

Mardin 28.07.2015 11:59:23 0
HDP MARDİN MİLLETVEKİLİ GÜNEYLİ,İNTERNET KONUSUNU MECLİSE TAŞIDI

Mardin Milletvekili Enise GÜNEYLİ Haberleşme ve İnternet Erişimi hakkında bugün TBMM Başkalığına soru önergesi verdi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Feridun BİLGİN tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 28.07.2015

Enise GÜNEYLİ

Mardin Milletvekili

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi’nin 24 Temmuz 2015 tarihinde demokrasi güçlerine yönelik yapılan operasyonlarla ilgili basın açıklamasını müteakip, Türkiye genelinde internet erişiminde gecikme ve engeller yaşanması dikkat çekmiştir. Yurttaşların iletişim haklarından biri olan elektronik haberleşmede aksama, gecikme ve engellemeler yaşanmıştır. Bu engellemelerle ilgili olarak yurttaşların erişim yükümlüsü firmalarla iletişime geçtiklerinde aldıkları cevap, bu engellemelerin firmalardan kaynaklanmadığı ve bu durumla ilgili daha fazla bilgi paylaşamadıkları tarafımıza ulaşan bilgiler arasındadır.

Bu bağlamda;

  1. 24 Temmuz ile 27 Temmuz 2015 tarihleri arasında elektronik haberleşme hizmetinde bir engelleme olmuş mudur? Bu tarihlerde Türkiye geneli internet kapsama alanları, bölgesel olarak kapsama oranları ve sinyal güç değerleri nelerdir?
  2. Haberleşme hürriyetinin düzenlendiği 1982 Anayasa’sının 22. Maddesinde haberleşmenin engellenmesi ya da gecikmesi için hâkim kararının veya kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emrinin gerekmekte olduğu belirtilmiştir. İlgili tarihler için düzenlenmiş bir karar ve/veya emir bulunmakta mıdır?
  3. Evrensel hizmetin ve haberleşme hürriyetinin engellenmesi/gecikmesi/kısıtlanması ile ilgili düzenlenmiş karar/emir ve yetki devri bulunmuyorsa bu durum erişim yükümlülerinden mi kaynaklanmaktadır?
  4. Bu tarihlerde erişim yükümlüsü firmaların müşteri hizmetleri servisine gelen yazılı ve sözlü arıza/şikayet bildirim sayısı kaçtır?
  5. Elektronik haberleşme hizmetlerinde bir aksama/engelleme olmuşsa Türkiye genelinde mi olmuştur? Değilse hangi il ve bölgelerde gerçekleşmiştir? 
  6. Sorunun erişim yükümlülerinden kaynaklanması halinde idari bir yaptırımda bulunacak mısınız? Mükerrer durumların oluşmaması için ne gibi tedbirler alacaksınız?
  7. Evrensel hizmet erişim engelleri/kısıtlamaları erişim yükümlülerinin hizmet esaslarını yerine getirmemesini ve haberleşme hizmetleri karşılığında abonelerden aldığı ücretin haksız kazanca dönüşmesini, tüketici hak ve menfaatleri açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

     ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor