HDP MARDİN MİLLETVEKİLİ GÜNEYLİ SINIRDA BEKLETİLEN CENAZELERİ BAŞBAKANA SORDU

HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli İbrahim Halil Sınır Kapısı?nda bekletilen 13 kişinin cenazelerinin bekletilme Nedenini Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılmak üzere,TBMM`başkanlığına verdiği soru Önergesi ile gündeme taşıdı.

30.07.2015 10:05:15 0
HDP MARDİN MİLLETVEKİLİ  GÜNEYLİ SINIRDA BEKLETİLEN CENAZELERİ BAŞBAKANA SORDU

HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda bekletilen  13 kişinin cenazelerinin bekletilme Nedenini Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılmak üzere,TBMM' başkanlığına verdiği soru Önergesi ile gündeme taşıdı.

HDP Masrdin Milletvekili Enise Güneyli tarafından TBMM Başkanlığına verilen soru Önergesi şöyle:

 

''TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Enise GÜNEYLİ

Mardin Milletvekili

     Cenazelerin bekletilip, definlerinin geciktirilmesi veya engellenmesi, hiçbir insan vicdanının, hiçbir din gerçeğinin kabul etmeyeceği, son derece insanlık dışı bir tavırdır. Milletlerin insanî, vicdanî, ahlakî ve hukukî yapılarına yakışmayan bu durum, yaklaşık üç gündür İbrahim Halil Kapısı’nda yaşanmaktadır. 13 kişinin cenazeleri Bakanlar Kurulu’nun resmi olmayıp, fiili olarak aldığı kararıyla İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda 45-50 derece sıcaklığın altında bekletilmekte, hakeza cenazelerin aileleri de sınır kapısında mağdur edilmektedirler. Cenazelerden 12’si Türkiye Vatandaşı, biri ise Alman Vatandaşı olup İŞİD terör örgütünün katliamlarına karşı savaşan ve farklı tarih ve zamanlarda vefat eden insanlardır.

Bu bağlamda;

  1. 27.07.2015 tarihinden itibaren 13 kişinin cenazeleri hangi mercinin, hangi işlemine dayanarak, kimin kararıyla İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda bekletiliyorlar?
  2. Hayatını kaybeden insanların 12’sinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu halde 27.07.2015 tarihinden itibaren cenazeler neden Türkiye’ye sokulmamaktadır? Bu durumun ahlakî, vicdanî ve yasal gerekçeleri nedir?
  3. Bugüne kadar yüzlerce cenaze bekletilmeden sınırdan teslim edilirken, neden şimdi cenazelerin teslim edilmesinde sorun çıkartılmaktadır?  
  4. İnsanların evrensel yasalarla yaşama haklarına sahip olmaları, vefat ettikten sonra da naaşına saygıyı gerektirir. Bütün dinlerde, inançlarda, yaşam görüşlerinde; dini, dili, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun vefat eden bütün insanlar bu saygıyı haketmektedirler.   Neden sınırdaki 13 insan için bu saygı gerekliliği gasp edilmektedir?
  5. Ailelere mevcut durumla ilgili olarak neden bilgi verilmemekte ve aileler, neden çocuklarının cenazeleri teslim edilmeyerek cezalandırılmaktadırlar? 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


31.6° / 19.8°
  • BIST 100

    10899,3%0,04
  • DOLAR

    32,17% 0,04
  • EURO

    34,91% 0,30
  • GRAM ALTIN

    2454,52% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3999,16% 0,00