Tarih: 16.02.2016 10:50

HDP MİLLETVEKİLİ TOĞRUL,NİZİP ÇAYINI TBMM`YE TAŞIDI

Facebook Twitter Linked-in

Gaziantep HDP milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL' Gaziantep Nizip Çayına ilişkin TBMM Başkanlığına verdiği Soru Önergesi  İle Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sorular yöneltti.

Gaziantep HDP milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRULTarafından TBMM Başkanlığına sunulan yazılı soru ümnergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanlığı Sayın Veysel EROĞLU tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL

Gaziantep Milletvekili

Sam özü Deresi Nizip İlçesine gelene kadar güzergâhı üzerindeki birçok sanayi tesisi ve fabrikanın atık suları ile kirlenmektedir. Bu tesis ve fabrikaların birçoğunda arıtma tesisi olmayıp olanların büyük kısmında da atık su deşarj standartlarına uyulmadığı tespit edilmiştir. Yine,  dere güzergahı üzerinde bulunan yaklaşık 12 bin nüfusa sahip 12 köy yerleşiminin fosseptik ve kanalizasyon şebekelerinin de zaman zaman söz konusu dereye deşarj edildiği bilinmektedir. Nizip Çayını önemli ölçüde besleyen Nizip Belediyesinin atık suları arıtmadığı, buna rağmen işletme ve fabrikalara atık suları için  deşarj izni verildiği, Nizip ilçesindeki irili ufaklı birçok fıstık işleme, mezbaha, sabun, deterjan, zeytinyağı gibi sanayi tesisinin atık sularını arıtmadan doğrudan Nizip çayına deşarj etmesi nedeniyle bu bölgede Nizip çayı adını alan Sam özü Deresi yoğun biçimde kirlenmekte, etrafa yaşayanları yıldıracak şekilde bir koku yaymaktadır. Yoğun olarak kirlenmiş olan bu su; bölgenin sulama suyu gereksinimini sağlamak üzere inşa edilmiş olan Hancağız Barajına verilmekte ve böylece bu su havzasını da kirletmektedir. Zira geçtiğimiz sene Hancağız Barajında meydana gelen ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan metan gazı patlamasının da nedeni Nizip Çayından kaynaklanan bu kirliliktir. Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalarda baraj rezervlerindeki su kalitesi de 4. sınıf yani  "Çok Kirlenmiş Su"  kalitesinde olduğu yönündedir.

Sam özü Deresi - Nizip Çayı güzergâhı boyunca ve Hancağız Barajı rezervuarındaki suların yöre çiftçileri tarafından sulama amaçlı kullanılması sonucu bitkilerde verimsizlik, hastalık ve kurumalar olağan hale gelmiştir.  Bununla birlikte, kanser vakalarına ve suyla temas eden çocuklarda ise sedef hastalığına rastlanmaktadır. Canlılarda kirliliğe bağlı olarak toplu ölümler meydana gelmekte ve suda hiçbir canlı yaşayamamaktadır.

 

 

Bu bağlamda;

  1. Nizip Çayını temizlemek için  nasıl bir teknik çözüm  projeniz mevcuttur? Bunun için ayrıca bakanlığınızca bir bütçe ayırmayı düşünüyor musunuz?
  2. Gaziantep OSB( Organize Sanayi Bölgesi) AAT`nin (Atık Su Arıtma Tesisi)  teknik olarak daha iyi arıtma yapabilmesini sağlayacak mısınız? AAT`nin rehabilite ve kapasitesini artırmayı düşünüyor musunuz?
  3. Sanayi işletmelerinin atık sularının  neden Nizip çayına akıtılmasına engel olunmuyor? Atık suların arıtılmamasının sebebi nedir?
  4. Nizip çayını  yarattığı olumsuz etkiden dolayı kanser vakasına ve sedef hastalığına yakalan yurttaşların sayısı kaçtır? 
  5. Sam özü Deresi - Nizip Çayı boyunca dere yatağı temizlenerek rehabilite etmeye yönelik bir çalışmanız vardır ? Eğer varsa hangi aşamadır?
  6. Nizip Çayından beslenen Hancağız Barajı giriş ağzına çökeltim havuzları inşa edilerek Barajda koku ve kirliliğe neden olan dip çamuru birikimini  önlemeyi düşünüyor musunuz?
  7. Nizip çayı boyunca yer alan köylerin foseptik sorunlarına dair bir çalışmanız mevcut  mudur? Eğer mevcut ise kaç adet foseptik çukuru açılmıştır?

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —