Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “2022 yılı mayıs ayına kadar sürecek bir kampanya başlatıyoruz. Şu an 14 bin olan orman yangını söndürme gönüllü sayımızı 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen "Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yangınları Çalıştayı"nın kapanış konuşmasını yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “2022 yılı mayıs ayına kadar sürecek bir kampanya başlatıyoruz. Şu an 14 bin olan orman yangını söndürme gönüllü sayımızı 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
13 Ekim’de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in konuşmaları ile başlayan çalıştayda, yangın öncesi eğitim ve önleyici faaliyetler, yangına dayanıklı ormanların planlanması, mevcut ormanların korunması ve bakımı, orman yangınlarında iletişim ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, yangın sonrası yanan alanların yeninden orman haline getirilmesi ile Akdeniz Ülkeleri Yangın Birliği’nin kurulması gibi ana başlıklar ele alındı.
370 katılımcı ile 3 gün boyunca devam eden çalışmalar sonucunda bir sonuç bildirgesi yayınlandı. İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yangınları Çalıştayı kapsamında, 9 ana çalışma grubu tarafından yapılan müzakerelerde, toplam 135 karar ve 217 eylem önerisi değerlendirilerek karara bağlandı.
Çalıştayın son günü kapanış konuşmasını yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınları sürecinde bir yandan yangınları kontrol altına almaya çalışırken aynı zamanda kamuoyunda oluşan bilgi kirliliği ve manipülasyonla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını dile getirerek, “Toplumumuzun ormanlara bakışı ve ormanlar konusundaki hassasiyeti hakikaten takdire şayan. Ancak bu hassasiyetin suiistimali bir o kadar tehlikeli bir o kadar yanlış ve bir o kadar affedilemez bir durum. Maalesef geçtiğimiz yaz boyunca toplumumuzun bu hassasiyetini suiistimal etmeye çalışan bir takım güruh hepimizi üzdü. Bu durum en çok da alevlerin içinde mücadele eden, hatta canlarını veren arkadaşlarımızı, onların ailelerini üzdü. Hiçbir vicdan sahibi insanın kabul edemeyeceği o eleştirileri tabi biz insanlarımızın kötü niyetine değil, ormancılık konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olamamalarına, bir takım kişilerin bilinçli bir şekilde bunları provoke etmelerine bağladık. İnsanlar bizi neden yanlış anladılar ve neden yanlış aktardılar, bunda bizim sorumluluğumuz var mıydı diye dönüp kendimize sorduk” dedi.
Çalıştayın önemli başlıklarından birinin de kamuoyunu doğru bilgilendirme olduğunu sözlerine ekleyen Karacabey, “Çalıştay neticesinde alınan kararlardan biri de ormancılığın ve yangın afetlerinin vatandaşımıza en doğru ve en anlaşılır şekilde anlatılması oldu. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde teşkilatımızın faaliyetlerini ve yangınlar sürecindeki iletişimimizi vatandaşlarımıza çok daha etkili bir biçimde anlatacağız" diye aktardı.
Dünyada sıcaklık rekorlarının kırıldığı 2021 yılında tüm olumsuz koşullara rağmen orman yangınlarıyla mücadelede Akdeniz ülkeleri arasında en başarılı konumda olduklarını da dile getiren Karacabey, “Küresel ısınmayla birlikte yangın riski kuzeye doğru kaydı. Bu bölgelerle ilgili organizasyon planlarını gözden geçirdik. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak yangınla mücadelede görev alan 14 bin gönüllü sayısını 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
HABER:ABDULLAH ORTAÇ
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55