?HER YIL 3 MİLYON ÇOCUĞUN HAYATI AŞI İLE KURTULUYOR?

Bebeklerin enfeksiyonlara karşı en büyük savunmasının, anne sütü ve aşılar olduğunu kaydeden Lokman Hekim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Necip Dönmezbilek,?Yeni doğmuş bebekler, annelerinden aldıkları antikorlarla hastalıklara karşı ko

Sağlık 25.04.2017 09:16:42 0
?HER YIL 3 MİLYON ÇOCUĞUN HAYATI AŞI İLE KURTULUYOR?

İnsan vücudu kusursuz bir yapı ve amacı her koşul altında yaşamını, yani kendisini korumak. Neden kabakulak, kızamık, suçiçeği gibi hastalıkları sadece bir kez geçirdiğimizi hiç düşündünüz mü? Cevap elbette, bağışıklık sistemimiz. Hastalığı geçirirken vücudumuz hastalığın mikrobunu yenebilmek için ciddi bir savaş veriyor. Bu savaşta ana silah ise ürettiği antikorlar.

 

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapabilen virüs, bakteri vb mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkisini ortadan kaldırarak sağlam kişilere verilmesi için geliştirilen biyolojik maddelere “aşı” denir.

 

Aşıların tedavi edici özelliği olmadığına dikkat çeken Lokman Hekim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Necip Dönmezbilek, “Herhangi bir hastalık oluştuktan sonra veya geçirdikten sonra aşı yapmanın yararı olmaz” uyarısında bulundu.

 

Dr. Dönmezbilek, her yıl Nisan ayının son haftası olarak belirlenen “Aşı Haftası”na dikkat çekti.  Aşının faydalarını ve sağlık açısından önemini anlatan Dönmezbilek,  “Aşılama, tıp biliminin insanlığa sunduğu en büyük hediyedir. Çiçek aşısının ortaya çıkışı ile başlayan bağışıklık sistemini güçlendirme çocuk felci, difteri, kızamık, kabakulak, Hepatit B aşılarının ortaya çıkışı ile devam etmiştir” dedi.

 

“HER YIL 3 MİLYON ÇOCUĞUN HAYATI AŞI İLE KURTULUYOR”

 

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol Merkezi’nin (CDC) verilerine göre her yıl 3 milyon çocuğun hayatının aşı sayesinde kurtulduğunu hatırlatan Doktor Dönmezbilek, “ Aşılama insanları hastalıktan ve hastalığın sebep olabileceği komplikasyonlardan korurken, aynı zamanda hastalığa sebep olan mikroorganizmaların kişiden kişiye aktarılmasına engel olur. Böylece tüm topum hastalıktan korunur. Ağızdan uygulanan çocuk felci aşısı da bunun bir örneğidir” bilgilerini verdi.

 

“AŞININ SÜRESİ ETKİNLİĞİ ARTTIRIR”

 

Her aşının, etkinliği için minimum uygulanması gereken bir süre olduğunu vurgulayan Dr. Necip Dönmezbilek, şunları kaydetti:

 

“Örneğin Hemafilus, influenza gibi konjuge aşılar, yaşamın 6. haftasından sonra yapılabilir. Rota virüs aşıları ise yaşamın 2. ve 8. ayları arasında yapılır. Ayrıca aynı aşının farklı dozları arasında da bırakılması gereken minimum bir süre vardır. Bu süre, aşının etkinliğinin artırılması için gereklidir.”

 

“BEBEKLERİN EN BÜYÜK SAVUNMASI AŞILARDIR”

Bebeklerin enfeksiyonlara karşı en büyük savunmasının, anne sütü ve aşılar olduğunu kaydeden Dönmezbilek,“Yeni doğmuş bebekler, annelerinden aldıkları antikorlarla hastalıklara karşı korunurlar. Ancak bu korunma, kısa bir süre sonra kaybolur. Bebekler aşılanmazsa ve hastalığın mikrobu ile karşılaşırsa, vücudu hastalıkla savaşabilecek kadar güçlü olmayabilir” diye konuştu.

“BU AŞILARI MUTLAKA YAPTIRIN!”

Lokman Hekim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Necip Dönmezbilek, bebekler öncelikli olmak üzere herkesin hastalıklardan korunmak için şu aşıları mutlaka yaptırması gerektiğini söyledi:

 

-Pnomokok enfeksiyonları (neden olduğu orta kulak iltihabı,zatürre,menenjit enfeksiyonları),

 

-Rota virüs ishalleri,

 

-Human papilloma virüs neden olduğu hastalıklar (rahim ağzı kanseri, genital siğilller),

 

-Hemafilusin fluenza tip b enfeksiyonları (neden olduğu ortakulak iltihabı, menenjit, pnomoni, epiglottit gibi enfeksiyonlar),

 

-Hepatit B, Hepatit A, Verem, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Difteri, Suçiçeği, Tetanos, Kuduz, Çocuk felci, Boğmaca, Grip, Tifo, Kolera, Sarıhumma ve Çiçek aşılarının mutlaka yaptırılması gerektiğini söyledi.

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor