HOLLANDA`DA YAŞAYAN ÜNLÜ TÜRK;NAZMİYE ORAL`IN HİKAYESİ

Bir gazetecilik ayıbının hikâyesi? Aktrist, yazar ve tiyatrocu Nazmiye Oral?ın varlığını, tam üç saat süren bir TV mülakatında öğrendim.

Türk Dünyasından Haberler 3.08.2020 12:35:57 0
HOLLANDA`DA YAŞAYAN ÜNLÜ TÜRK;NAZMİYE ORAL`IN HİKAYESİ

Oral’ın, Hollanda medya dünyasının ‘en çok röportaj yapılmak istenen kadını’ olduğu da cabası.

Uzun TV programı, Türkiye’de Atatürk’e duyulan saygı ve Müge Anlı’ın program anlayışı ile başladı.

Nazmiye Oral, tüm dünyada yayınlanan eserlerinin tanıtımı sonrasında, halk tarafından daha iyi tanındığı gibi, benim de şöhterlerim arasına girdi,

 

İlhan KARAÇAY yazdı:

 

Hollanda’da doğup büyüyen, aktristlik, yazarlık ve tiyatroculuk yapan Nazmiye Oral’ın varlığından habersiz oluşum, gazetecilik yaşamımda beni en çok mahcup eden bir gerçek olarak belleğime girdi.


O’nun varlığından haberdar olmak için, tam 3 saat süren bir TV programı izlemem gerekti.


Evet, evet, tam 3 saat süren bir TV programı.


Sosyal demokrat ve sol görüş tandanslı VPRO Televizyonu’nun, ünlü Janine Abbring tarafından sunulan ‘Zomergasten’ (Yaz misafirleri’ adlı programına katılması için yapılan teklifleri üç defa kabul etmeyen Nazmiye Oral, ‘Henüz hazır değilim’ diye ret ettiği tekliflerin sonuncusunu, üç aylık özel bir hazırlık dönemi şartından sonra kabul etti.

 

Hollanda medyasının, röportaj yapmak için kuyrukta beklediği bir Türk insanının varlığından haberdar olmayışımın ayıbına bir kılıf arıyorum ama bulamıyorum. Hollanda’da tam 53 yıldır gazetecilik yapan şahsımın, son yıllarda, hem de dünyanın dört bir yanında film eserleri yapmış, tiyatroculukta hep önde olmuş ve yazarlık yapmış bir yurttaşının varlığından haberdar olmamam, gerçekten bir gazetecilik ayıbı olmalıdır.

 

Beni gerçekten çok utandıran bu ayıba karşı uydurabileceğim hafifletici sebep şu olabilir: ‘Nazmiye Oral, yaptıkları ile öne çıkmak istemeyen, röportaj tekliflerini bile geri çeviren bir insan olduğu için, Hollanda medyası da O’ndan fazla söz etmedi.’
Hoş, 1990 yılında sahneye konan ‘Gesluierde Monologen’ (Peçeli Monologlar) eserinden haberim olmuştu, nasıl olduysa dikkatimden kaçmıştı.

 

Peçeli Monologlar, Nazmiye Oral’ın ilk eseri idi.


TV’de yayınlanan uzun röportajından sonra Google’a girerek arama yaptığım Nazmiye Oral’ın eserlerini gördükçe, gazetecilik mahcubiyetim de arttı.

 

Neler yapmamış ki Nazmiye Oral?


CIA’yı bile korkutan ve Netflix tarafından bu yıl yayınlanan ‘Mesih’ filmini Kudüs’te çeken Oral, Utrecht’te Suriyeli göçmenlerin evlerini yakmaya teşebbüs eden mahallelilerle bir program yapmış.


Günter Wallraff’ın ünlü ‘Ben Ali’ kitabının filmini yapan Oral, 2018’de Ali Vatansever’in yazdığı ‘Saf’ adlı filmini de yapmış.
Britanya’da ‘Only Human’, Japonya’da ‘The Phone of The Wind’, Avustralya’da ‘The Entity’, ABD’de komedyen ‘Richard Pryor’, filmlerinden başka, ‘EuropaCorp’ ve ‘Bastille’ eserlerine de imza atmış.


ATATÜRK


Nazmiye Oral’ın işlemiş olduğu eserleri arasında Müge Anlı’nın TV programları da var. Anlı’nın Türkiye’deki sorunlu insanların dertlerini nasıl çözümlediğini gözler önüne seren Oral’ın, 3 saatlik Tv programının açılışında yayınlanan Atatürk’e hayranlık görüntüleri zevkle seyredildi.


Bir 10 Kasım günü, bir çocuk tarafından okunan ‘Sana Borçluyuz Ta Derinden’ şiiri Hollandaca altyazılı olarak yayınlanırken, Atatürk görüntüleri de ilgiyle izlendi. Türk insanının Atatürk’e olan duygularını anlatan bu şiiri altta sunacağım.

 

Nazmiye Oral’ın yaşam öyküsü, 3 saat süren TV yayınından sonra medyada geniş yer almaya başladı. Gece saat 02.55’te Thomas van Huut, NRC Gazetesinin web sayfasında, bu başarılı kızımızı öven muhteşem bir yazı yayınladı. Bu yazıyı altta Hollandaca bilenler için sunacağım.

C:UsersILHANDesktopAGUSTOS BULTENINE GIRECEKLERNazmiye Oral annesi ile.jfif C:UsersILHANDesktopAGUSTOS BULTENINE GIRECEKLERNazmiye Oral annesi ile 2.jfif

KISA ÖZGEÇMİŞİ


Nazmiye Oral 28 Mayıs 1969’da Hollanda’nın Hengelo kentinde doğdu. 6 Yaşında iken anne ve babası tarafından Türkiye’deki nine ve dedesine gönderildi. 4 yıl Türkiye’de kaldı. Türkiye’de kaldığı yıllarda gittiği okulda, Türk gelenek ve göreneklerini tanıdığını, Atatürk’e duyulan saygıyı ve aile bağının önemini öğrendiğini söyleyen Oral, Hollanda’ya döndüğü zaman Hollanda dilini tamamen unuttuğunu belirtti. İslam Yayın Kurumu’nda çalışan ve öldürülen siyasi lider Pim Fortuin ile röportaj yapan Nazmiye Oral, 2011 yılında ‘Zehra‘ adlı bir de roman yazdı.

 

Nazmiye Oral’ın 3 saat süren TV programının başında, Atatürk görüntüleri ile yayınlanan ve Hollandacaya da tercüme edilen şiir:

Sana borçluyuz ta derinden
Çünkü yurdumuzu sen kurtardın
Hasta, yorgun düşmüştük
Yaralarımızı iyice sardın

Yiğittin, inanç doluydun, yapıcıydın
Sanatkardın, denizler kadar engin
Kimsenin görmediğini görürdü
Sevgiyle bakan gözlerin

Dedin ki: Bu millet, bu büyük millet
Yüzyıllar boyu geri kalmış
Bu yurt, bu güzel yurt, bizim yurdumuz
Her yanından yaralar almış

Dedin ki: Bir güzel savaşmalı
Kurmak için yeniden
Bilgiyle, inançla, coşkunlukla
“Öğün, çalış, güven”

Sana borçluyuz ta derinden
Işığısın bu yurdun
Dilimizi, ulusallığımızı öğrettin bize
Çünkü cumhuriyetimizi sen kurdun

Hürriyeti sen yaydın içimize
Halkçıyız dedin halk içinden
İnançta hür yetiştirdin bizi
Borçluyuz sana ta derinden

Devrimlerle yüceltti, çok yüceltti
Bu milleti temiz ellerin
Sana borçluyuz ta derinden
En büyüğü Mustafa Kemallerin

HOLLANDA MEDYASINDA

Nazmiye Oral’ın 3 saat süren TV programından sonra, aynı kanalda Saf adlı filmi de yayınlandı. Ünlü yazar Thomas van Huut, saat 02.55’te NRC Gazetesi’nin web sayfasında aşağıdaki yazıyı yayınladı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHAN KARAÇAY


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00