Lahey?e yeni Büyükelçi, Amsterdam, Rotterdam ve Deventer?e yeni Başkonsoloslar atandı.
Lahey’e yeni Büyükelçi, Amsterdam, Rotterdam ve Deventer’e yeni Başkonsoloslar atandı.
İlhan KARAÇAY’ın röportajı ve analizi:
Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler, Hollanda hükümetinin Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumu döneminde, Hollanda'da Türk vatandaşlarıyla bir araya gelerek konuşma yapmayı planlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına verilen iniş iznini iptal etmesiyle gerilmişti.
Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın da 11 Mart 2017'de Rotterdam'daki Türk Konsolosluğuna girişine izin vermeyen Hollandalı yetkililer, Kaya'nın korumalarını gözaltına almış ve kendisini polis eskortuyla Almanya'ya gitmeye zorlamıştı.
Gelişmeler üzerine Türkiye, ülke dışında bulunan Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi'nin dönmemesini istemişti. İki ülke, diplomatik temsilini karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde tutuyordu.
406 yıl önce Türkiye’nin jestleri ile dostluk içinde başlayan ilişkilerim, çok anlamsız oy avcılığı nedeniyle bozlmuş olmasının üzüntüsü içinde olan Hollanda’daki Türkler, ilişkilerin yeniden düzelmesi için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı. Bu satırların yazarı olarak naçizane şahsım da, Hollanda Başbakanı Rutte’ye bir mektup yazmıştım. O mektupta Rotte’ye, kinayeli bir tavırla, ‘’Mademki siz çok daha demokratsınız, daha çok medenisiniz, o zaman inisiyatifi siz ele alın ve Türkiye ile ilişkileri yeniden düzeltin’’ diye yazmıştım.
O günlerin Dışişleri Bakanı Bert Koenders’ıİşyerinde konuk eden iş adamımız Turgut Torunoğulları’nın girişimi de cabasıydı.
Nihayet, aradan bir buçuk yıl geçtikten sonra iki ülkenin yöneticileri, fırsatları iyi değerlendirdiler ve karşılıklı büyükelçi atamaları konusunda anlaştılar.
Türkiye Lahey’e, Hollanda’ya aşina olan eski bankacı ve politikacı Şaban Dişli’yi, Hollanda da Ankara’ya Marjanne de Kwaasteniet'i büyükelçi olarak atadılar.
Lahey Büyükelçisi olarak atanan Dişli, Hollanda'da
Türkiye ile Hollanda arasında ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin ardından, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi olarak atanan Şaban Dişli, iki ülke ilişkilerinin gerek siyasi gerek ticari 500 yıla yakın bir tarihi bulunduğunu belirterek, "Kaldığımız yerden devam edeceğiz." dedi.
Görevine başlamak üzere Lahey'e gelen Dişli, Lahey Büyükelçiliği Rezidansı önünde yaptığı açıklamada, iki ülke arasında önemli bir süreç başladığına dikkati çekerek, "Bizi buraya layık gören başta Cumhurbaşkanımız, Hollanda Kralı, Dışişleri Bakanımız ve Hollanda Dışişleri Bakanı olmak üzere hepsine teşekkür ederim. Türkiye-Hollanda ilişkilerinin gerek siyasi gerek ticari 500 yıla yakın bir tarihi var. Kaldığımız yerden devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Dişli, Hollanda Kralı Willem Alexander'a güven mektubunu sunmasının ardından resmen göreve başlayacak.
Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik büyükelçilerin karşılıklı atandığı 7 Eylül'de duyurulmuş, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi olarak Şaban Dişli atanmıştı. Hollanda da Ankara Büyükelçisi olarak Marjanne de Kwaasteniet'i atamıştı.
Hollanda hükümeti tarafından Ankara Büyükelçiliğine görevlendirilen Kwaasteniet, geçtiğimiz pazartesi akşamı Ankara'ya gitmişti.
Şaban Dişli:
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi ve İstatistik Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını New York Eyalet Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi alanında tamamladı. Harvard Üniversitesi'nde üst düzey yöneticilik programına katıldı. Hollanda'da Demir-Halk Bank Rotterdam Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Yurtdışı Bankalar Birliği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. Hollanda Amsterdam'da bir bankanın genel müdür yardımcılığı görevine getirildi. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu. 22., 23., 24. ve 26. Dönem Sakarya Milletvekilidir. 22. Dönem'de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği görevine seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Danışmanlığı görevinde de bulundu. Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığını yürüttü. Ekim 2011 itibarla Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyesidir. Ocak 2018'den itibaren AKPM İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanıdır. 23 Eylül 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile Türkiye'nin Hollanda büyükelçisi olarak görevlendirildi. Evli ve üç çocuk babasıdır.
Rotterdam’da Başkonsolos Aytaç Yılmaz göreve başladı
Rotterdam’a yeni atanan Başkonsolos Aytaç Yılmaz’ın medya mensupları ile tanışma toplantısına katılışım sırasında, Hollanda-Türkiye ilişkilerine ait kitabıbımı hediye ettim.
İnterajans’tan dostum Hüseyin Torunlar’ın yazdığı habere göre, Rotterdam Başkonsolosu Yılmaz, konsolosluk hizmetlerinin vatandaşa mümkün olan en verimli ve süratli şekilde sunulmasının, Türk toplumunun görev bölgesindeki siyasi, ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımının sağlanmasının, karşılaştığı sorunların çözümüne destek olunmasının, birlik ve beraberliğinin artarak sürdürülmesinin ve Türkiye’nin etkin bir şekilde tanıtımının sağlanmasının Başkonsolosluğun yeni dönemde temel hedefleri olacağını ifade etti.
Başkonsolos Aytaç Yılmaz, “Üstlendiğim bu vazife nedeniyle onur duyduğumu ve geniş görev bölgemizdeki Hollanda Türk toplumuna hizmet edecek olmanın heyecanını yaşadığımı özellikle vurgulamak istiyorum” ifadesini kullandı.
Yılmaz, bu yeni dönemde güzel bir sürecin içine girileceğini ve geleceğe odaklanmanın gayreti içinde olunacağını kaydetti.
Türk toplumunun endişelerinin giderilmesi ve rahatlamasının sağlanması yönünde çaba sarf edileceğini belirten Rotterdam Başkonsolosu, Türk toplumunun yerel makamlarla tekrar yapıcı ve karşılıklı saygıya dayalı ilişki kurmasına katkı sağlamak arzusunda olduğunu dile getirdi. Başkonsolos Yılmaz, Rotterdam’da yaşayan Türkler’in de kendilerini Rotterdamlı hissedebilmelerinin önemli olduğunu belirtti.
Aytaç Yılmaz, FETÖ ile ilgili olarak Hollanda makamlarını aydınlatma çabalarının süreceğini de ifade etti.Yılmaz, iki ülke arasındaki yeni dönem konusunda ümitli olduğunu belirterek, “Bu süreçle uyumlu olarak Türkiye-Hollanda ilişkilerine yerel düzeyde katkı sağlamak için gayret edeceğim.” dedi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin Hollanda’da yaşayan Türk toplumuna da faydası olacağına inandığını kaydeden Yılmaz, “Türk toplumu bu süreçte çok yoruldu ve yıprandı. Toplumumuzun Hollanda’da siyasi, kültürel ve ekonomik hayata tam intibak etmesi, bu çerçevede yerel makamlarla yapıcı bir iletişim içinde olması için adımlar atmak önemli. Bunun için kolaylaştırıcı rol oynamak istiyoruz.” ifadesini kullandı.
Yılmaz, Hollanda’da yaşayan Türk toplumundan en büyük beklentisinin kendilerini ilgilendiren önemli konularda birlik olabilmeleri ve bir araya gelebilmeleri olduğuna dikkat çekerek, “Birlik olursanız görüşlerinizi nakletme gücünüz artar ve daha iyi anlaşılırsınız. Hollanda’nın önemli bir unsuru olan Türk toplumu ile bu hedef doğrultusunda bir araya gelmek için sabırsızlanıyorum.” diye konuştu.
Toplantıya katılan basın mensuplarına teşekkür eden Yılmaz, görev süresi boyunca en önemli önceliğinin, bulunduğu ülkedeki Türk toplumu ile kucaklaşmak ve onların sorunlarıyla ilgilenmek olduğunu vurguladı.
1978 Ankara doğumlu Başkonsolos Aytaç Yılmaz, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans, İrlanda’da kain UCD College’da yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Dışişleri Bakanlığı’na 2001 yılında giren Başkonsolos Yılmaz, merkez görevinde Irak, Konsolosluk, AB ile Siyasi İlişkiler ve Balkan Dairelerinde görev yaptı. Başkonsolos Yılmaz ayrıca, Bağdat Büyükelçiliğinde Üçüncü Katip, AB Daimi Temsilciliğinde İkinci Katip, Madrid Büyükelçiliğinde ise Müsteşar olarak çalıştı. Merkezde son olarak Irak Daire Başkanı olarak görev yapan Yılmaz, 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle Rotterdam Başkonsolosu olarak görevine başladı.
Evli ve bir çocuk sahibi olan Başkonsolos Aytaç Yılmaz, İngilizce ve İspanyolca biliyor.
Amsterdam Başkonsolos Engin Arıkan göreve başladı
Amsterdam’a Başkonsolos olarak yeni atanan Engin Arıkan, medya mensupları ile bir araya gelmeden, yurttaşlara ilk mesajını bir basın bildirisi ile gönderdi. Arıkan mesajında şunları dile getirdi.
“Kuzey Hollanda, Utrecht ve Flevoland eyaletlerindeki vatandaşlarımıza hizmet vermek amacıyla açılmış olan Amsterdam Başkonsolosluğumuzdaki görevime 1 Eylül 2018 tarihinde başladım.
Selefim Başkonsolos Tolga Orkun’un ve Başkonsolosluğumuz personelinin yoğun çalışmaları ve Devletimizin büyük önem ve öncelik vermesi neticesinde Başkonsolosluğumuz, şehrin merkezinde vatandaşlarımıza ve ülkemize yaraşan müstesna bir binada faaliyete geçmiş olup, tüm konsolosluk hizmetlerini sunmaktadır.
Amsterdam’daki görev sürem boyunca her kesimden vatandaşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve girişimci vatandaşlarımızla biraraya gelerek yakın ilişkiler kurmak öncelikli hedeflerimden biri olacaktır.
Görev bölgemizdeki yerel yönetimler ve Hollanda makamlarıyla da yakın ilişkiler kurarak, hem Türk-Hollanda ilişkilerine yerel düzeyde katkıda bulunmak hem de Hollanda’da yaşayan vatandaşlarımızın burada en iyi şekilde temsilini sağlamaya önem vereceğim.
Başkonsolosluğumuzun temel hedefleri olan, konsolosluk hizmetlerinin verimli şekilde sunulması, vatandaşlarımızın burada karşılaştığı sorunların en aza indirilmesi, Hollanda’daki siyasi, ekonomik ve sosyal hayata etkili şekilde katılımlarının desteklenmesi, birlik ve beraberliğimizin güçlendirilmesi alanlarında sizlerin görüş ve değerlendirmeleriniz bizim için çok kıymetlidir. Hem Başkonsolosluğumuzdan haber almak hem de görüşlerinizi iletmek amacıyla internet sitemizi, twitter ve facebook hesaplarımızı takip etmeniz yararlı olacaktır.
Siz değerli vatandaşlarımıza konsolosluk hizmetlerini daha etkin ve hızlı sunabilmek amacıyla, yeni kurulmuş olan Başkonsolosluğumuzun personel sayısının ve konsolosluk hizmetlerinde verimliliğinin artırılması öncelikli gündem maddelerimizin başında gelmektedir.
Konsolosluk işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve bu konulardaki sorularınıza yanıt almak için e-konsolosluk internet sitesi (www.konsolosluk.gov.tr) ve 7 gün 24 saat süresince Konsolosluk Çağrı Merkezinden (+10 766 0007) istifade edebilirsiniz.Bu önemli görevi üstlenmenin heyecanı içinde sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyor, şahsım ve Başkonsolosluğumuz personeli adına en iyi dileklerimi sunuyorum.’’
Deventer Yeni Başkonsolosu Tuna Yücel Modrak
Zafer Ateş’in görev süresini tamamlanmasının ardından boşalan Deventer Başkonsolosluguna, Tuna Yücel Modrak 12 martta atanmıştı.
Deventer Başkonsolosluğu, Doğu ve Kuzey Hollanda’daki yedi eyalette (Overijssel, Gelderland, Utrecht, Groningen,Drenthe,Friesland ve Flevoland Eyaletleri) yaşayan vatandaşlarımıza hizmet veriyor.
Başkonsolos Tuna Yücel Modrak kimdir;
Başkonsolos Tuna Yücel Modrak, 1974 yılında Köln / Almanya’da doğmuştur.
Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden 1996 yılında mezun olmuştur.
Dışişleri Bakanlığında 1996 yılında Orta Doğu ve Afrika Genel Müdür Yardımcılığında çalışmaya başlayan Tuna Yücel Modrak, 1998-2001 yıllarında T.C. Lübliyana Büyükelçiliğinde Üçüncü Katip, 2001-2003 yıllarında ise T.C. Meksika Büyükelçiliğinde İkinci Katip olarak görev yapmıştır.
2003-2005 yıllarında Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Kültür İşleri Genel Müdür Yardımcılığında İkinci Katip olarak çalışan Yücel Modrak, 2005-2009 yıllarında T.C. Kanberra Büyükelçiliğinde Başkatip olarak görev yapmıştır.
Tuna Yücel Modrak, 2009-2011 yılları arasında Uluslararası Kuruluşlar Genel Müdür Yardımcılığında Şube Müdürü ve Daire Başkanı olarak, 2011-2015 yılları arasında ise T.C. Prag Büyükelçiliğinde Müsteşar olarak görev almıştır.
2015-2018 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Protokol Diplomatik İşlemler Genel Müdür Yardımcılığında Daire Başkanı olarak görev yapan Yücel Modrak, 12 Mart 2018 tarihi itibariyle T.C. Deventer Başkonsolosu olarak göreve başlamıştır.
Evli ve bir çocuk sahibidir.
İngilizce ve Almanca bilmektedir.
ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA
HABER ANALİZ VE RÖPORTAL:İLHN KARAÇAY