HOLLANDA DA ‘ERDOĞAN’A DİZ ÇÖKÜLDÜ’ KAVGASI

Hollanda Uluslararası Sorunlar Danışma Kurulu’na başkanlık yapan, NATO eski Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ‘Erdoğana diz çökmedik’ dedi.

Türk Dünyasından Haberler 15.11.2021 12:37:00 0
HOLLANDA   DA ‘ERDOĞAN’A DİZ ÇÖKÜLDÜ’ KAVGASI

2017 yılında Rotterdam’da meydana gelen diplomatik skandaldan sonra bozulan Türkiye-Hollanda ilişkileri sırasında, ‘Ankara’ya dönmesine gerek yok’ diyen Erdoğan, büyükelçi Van Rij’i kabulu sırasında

Avrupa Birliği ülkelerinin, ‘otoriter komşu ülkeler ve müttefik ülkeler ile nasıl bir ilişki içinde olunmalı’ sorusuna cevap aranan raporun hazırlanışına, Hollanda’nın Ankara eski büyükelçisi Kees van Rij’in de katılmış olması ve orada belirttiği görüş, kavganın en büyük nedeni olarak gösterildi.

Afbeelding met persoon, person, kostuum, binnen Automatisch gegenereerde beschrijving
Hollanda Uluslararası Sorunlar Danışma Kurulu’na başkanlık yapan, NATO eski Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ‘Erdoğana diz çökmedik’ dedi.

Büyükelçi Kees van Rij, 2017 yılında yaşanan Türkiye-Hollanda krizinde Hollanda’da bulunduğu bir sırada, Başkan Erdoğan tarafından, ‘Türkiye’ye dönmesine gerek yok’ çıkışıyla ‘istenmeyen adam’ ilan edilmişti.
Olayların içinde bulunmuş bir büyükelçinin, böylesi bir raporun hazırlanışına katkı yapmış olmasına itiraz eden Kurul üyeleri, Türkiye-Hollanda krizinin ana aktörlerinden biri olan Van Rij’in bazı ifadelerinden de hoşnut olmamışlardı.

Afbeelding met tekst, persoon, person, rood Automatisch gegenereerde beschrijving
‘Erdoğan’a karşı diz çöktük’ diyerek istifa eden Kurul üyelerinden Ed Kronenberg’den sonra , diğer istifaların da gelmesi, hatta Kurul’un Lav olması konuşuluyor.

Başkan Jaap de Hoop Schefer’in çok yakın arkadaşı olan Kurul üyesi Ed Kronenberg’in, ‘Erdoğan karşısında diz çöküldü’ iddiasının karıştırdığı ortam, Hollanda medyasına yeni taşınmış oldu.

Büyükelçi Van Rij, böyle bir raporun hazırlanışı sırasında katılımcı olmaması gerektiği fikrine karşı çıkarak, ‘Türkiye’yi, darbe girişimi sırasında, Suriye krizinde, ilticacılar konusunda ve 2017’de yaşanan iki ülke arasındaki kriz sırasında takip etmiş ve en iyi istihbarata sahip olmuş olan şahsımı dışlamaya çalışmak, profesyonel bir davranış değildir.’açıklamasında bulundu.

Ülkenin ünlü diplomasi uzmanı Robert van de Roer da, ‘Van Rij’in Türkiye hakkında bildikleri, tüm Kurul üyelerinin bilgi toplamından daha fazladır. Böyle bir raporun hazırlanmasında neden bulunmasın ki?’ şeklinde tepki gösterdi.

Şimdilik bir istifa ile zayıflayan Hollanda Uluslararası Sorunlar Danışma Kurulu’ndan, istifaların çoğalacağı, belki de Kurul’un lav olacağı beklentisi var.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHAN KARAÇAY


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    34,98% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2322,34% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00