HOLLANDA GASTRONOMİ DERNEĞİ (Horecabond Nederland) PERSONEL SIKINTISINI TÜRKİYE’DEN ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR.

Hollanda’da kurulmuş olan Horecabond Nederland (Hollanda Gastronomi Derneği), tüm branşlarda olduğu gibi, kendi sektörlerindeki işçi sıkıntısını, Türkiye’den getirilicek elemanlar ile çözmeye çalışıyor.

Türk Dünyasından Haberler 7.10.2022 08:44:00 0
HOLLANDA GASTRONOMİ DERNEĞİ (Horecabond Nederland) PERSONEL SIKINTISINI TÜRKİYE’DEN ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR.

İlhan KARAÇAY

Hollanda’da kurulmuş olan Horecabond Nederland (Hollanda Gastronomi Derneği), tüm branşlarda olduğu gibi, kendi sektörlerindeki işçi sıkıntısını, Türkiye’den getirilicek elemanlar ile çözmeye çalışıyor.

Yaz tatili sonrasındaki ilk Yönetim Kurulu toplantısını, Den Bosch şehrindeki Edelstaal firmasında, Ertan Torunoğulları’nın himayesinde yapan derneğin başkanı Tarık Saki, eleman sorununu çözmek için Lahey’e teklifte bulunulacağını belirtti.

Lahey Büyükelçiliğimizdeki Ticaret Müşaviri Yardımcısı Aşkın Pekel’in de katıldığı toplantıda, iş anlaşmalarında uzman olan avukat İsmet Özkara da vardı. Özkara, Ankara Anlaşmasına riayet etmeyen Hollanda hükümetini protesto etmek için başlatılan imza kampanyasını yönetiyor.

Afbeelding met person, persoon, muur, kostuum Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, person, staand Automatisch gegenereerde beschrijving

Özkara yaptığı konuşmasında, Hollanda’ya (yüksek nitelikli/expat) işçi veya yatırımcı sıfatıyla çalışma ve oturma müsaadesi almanın şartlarını anlatıktan sonra, Türk vatandaşlarının Ankara Anlaşması’ndan doğan haklarının kısıtlandığını ve bu nedenle izin almalarının daha da zorlaştığını belirtti. Buna karşılık, Avrupa Komisyonunu harekete geçirmek için bir imza kampanyasını başlatan Özkara, yetkililerin şikâyetlere kulak vereceğine inandığını sözlerine ekledi.

Afbeelding met persoon, person, binnen, restaurant Automatisch gegenereerde beschrijving

Ticaret Müşavir Yardımcısı Pekel, Hollanda hükümeti tarafından alınan kararların, Büyükelçilik düzeyinde de ayrıca değerlendirildiğini ve bu bağlamda iki ülke arasında gereken çalışmaları an itibariyle takip ettiklerini ifade etti.

Pekel, Hollanda’da Türk menşeli markaların satışı için şube açılması kapmasında, Türkiye hükümetinin sağladığı teşvikler hakkında da bilgi verdi.

Afbeelding met binnen, tafel, persoon, mensen Automatisch gegenereerde beschrijving

Mevcut duruma göre, Türkiye’den eleman getirmenin, ancak yüksek nitelikli işçi veya öğren/çalış şeklindeki, göçmen öğrenci sıfatıyla yapılan oturum başvurularının kabul olması şansının daha yüksek olduğu dile getirilen toplantıda, Horecabond Nederland üyelerinin de ancak bu yollara baş vurarak, sektördeki eleman sıkıntısını bir nebze de olsa azaltılabileceği ifade edildi.

Afbeelding met binnen, vloer, plafond, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Toplantı sonrasında, buluşmaya kapılarını açan Ertan Torunoğulları konuklarına yemek ikramında bulundu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHAN KARAÇAY


24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22