Tarih: 27.04.2023 08:53
HOLLANDA KRALI ALEXANDER’A, KURTARILAN 9 YAŞINDAKİ BERAT’TAN DOĞUM GÜNÜ MESAJI
6 Şubat depreminde, Hollanda’dan giden yardım ekibinde yer alan Ahmet Aydın’ın olağanüstü gayretleri ile kurtarılan 9 yaşındaki Berat Yücel’den, bugün doğum gününü kutlayan Hollanda Kralı Willem Alexander’a kutlama mesajı var.
HOLLANDALILAR TÜRKİYE MADALYASINDAN ÇOK MUTLU OLDULAR
Hollanda deprem yardım ekibinin başkanı ve büyükelçiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen madalya, medyada geniş yer aldı.
Depremde faaliyet gösteren Hollanda ekibine, ilk jesti, Amsterdam’da yemek ziyafeti ve hediyeler veren Hollanda Türkleri yapmıştı. (Haberi en altta)
9 yaşındaki Berat, Adıyaman‘da depremin 205. saatinde,
8 katlı Merve Apartmanı’nın enkazından canlı olarak çıkarılmıştı. (Altta)
Hollanda’dan gelen Türk gönüllüler tarafından kurtarılıp Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Berat Yücel’in babası da daha sonra kurtarılmıştı.
Hollanda’dan gönüllü olarak gelen Ahmet Aydın, 6 kişiyi enkazdan canlı olarak çıkardıklarını belirttikten sonra şunları söyledi: “Hollanda Kralı Willem Alexander 27 Nisan’da (Bugün) 56’ncı doğum gününü kutlayacak. Bunu benden öğrenen Berat çok heyecanlandı ve ‘Ben de Kral’ın doğum gününü kutlamak istiyorum. Bu mesajımı kendilerine nasıl duyurabilirim’ dedi.
Ben de bu mesajı size iletiyorum. Bundan sonrasını siz bilirsiniz.”
Evet, ben de üzerime düşen görevi yerine getiriyor ve buradan, Willem Alexander’in doğum gününü kutluyorum.
HOLLANDALILAR TÜRKİYE MADALYASINDAN ÇOK MUTLU OLDULAR
6 Şubat depreminde, yurtdışından yardım için giden kurtarma ekiplerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen “Üstün Fedakârlık Madalyası”, Hollandalılar’ı çok mutlu etti.
Hollanda kurtarma ekibinin başkanı Job Kramer ve Hollanda’nın Türkiye Büyükelçisi Joep Wijnands’ın aldıkları madalya ile fotoğraflarını yayınlayan Hollanda medyası dikkat çekti.
Depremlerde arama kurtarma faaliyetlerinde bulunan ve üstün başarı gösteren 55 bin kişiye sıra ile madalya ve nişan takdim edileceğini söyleyen Erdoğan, deprem bölgesinde görev alan yabancı ülke personellerine teşekkür ederek, “İnsan üstü gayretlerinizi unutmayacağız” dedi.
Erdoğan, “Yurt dışından gelen misafirlerimiz olmak üzere her birinize teşekkür ediyorum. Kısa süre önce madalyalar ve nişanlara, üstün fedakarlık madalyasını da ekledik. İnsanlara teşekkür etmeyen Allah‘a da şükretmez. Deprem bölgesindeki çabalarınız dolayısıyla sizlere en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Şu an bu salonda bulunan misafirlerimiz madalya ve nişana layık görülen ilk grubu temsil ediyor. Bugün takdim ettiğimiz madalya ve nişanlar manevi birer hatıradır. Ülkemiz ve milletimiz adına edilmiş samimi bir teşekkürün ifadesidir. Fakat takdir ve taltifin asıl büyüğü sizlerin depremzedelerimiz başta olmak üzere 85 milyonun gönlünde edindiğiniz müstesna yerdir.” diye konuştu.
Yardımseverlere dağıtılan madalyaların bir yüzünde “Üstün fedakarlık madalyası” yazarken, diğer yüzünde Maide Suresi’nin 32. ayetinden bir kısm yer aldı. Madalyada Maide Suresi’nden “Her kim bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur” ifadesi yer aldı.
Job Kramer (sağda) ve Büyükelçi Joep Wijnands (solda) madalya ve sertifika ile…
Konuyla ilgili olarak Hollanda Türk ve Hollanda medyasına konuşan Job Kramer,
önce Hollanda Türklerinin Amsterdam’da yaptıkları jest ve şimdi de Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın jestinden çok memnun olduklarını belirterek, “İnşallah bundan böyle bizlere muhtaç olmazlar” dedi.
**********************
İLK JEST HOLLANDALI TÜRKLERDEN GELMİŞTİ…
Hollanda urtarma ekibine ilk jesti yapan Türklere ait haber altta:
LAHEY BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ VE YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ’NDEN HOLLANDALI DEPREM KAHRAMANLARINA BÜYÜK JEST…
Enkaz altından 12 insanımızı ve bir de köpeği canlı çıkaran Hollanda yardım ekibine, ‘Teşekkür ve Minnet Borcu Yemeği’ verildi.
45 Kişilik sağlık ekibi MEDEVAC ve 65 kişilik kurtarma ekibi USAR’ın kaptanları Maurice Schonk ve Job Kramer, “ İlk kez böyle bir jest ile karşılaştık” dediler.
USAR’ın, 1999 Marmara depreminden sonra kurulmuş olduğuna dikkat çeken Kramer, “Bu gerçek, bizi daha da kamçıladı” dedi.
56 Yıllık gazetecilik yaşamımda ve binlerce yıllık tabii afet tarihinde hiç rastlamadığım, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi, bıraktığı acı izlerin yanında, insan sevgisinin de ne kadar gerçekçi olduğunu ortaya koydu.
İzleyenleri bir acı girdabına sokan Anadolu’daki son felaket, yüreğinde insan sevgisi olan herkesi harekete geçirdi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden kurtarma ve sağlık ekipleri, depremzedeler için harekete geçti.
Sadece Avrupa Birliği’nden 21ülkeden 1.150 kişi ve 70 arama köpeği deprem bölgesine aktı.
Deprem bölgesine akan yardımseverler arasında tabii ki Hollandalılar da vardı.
MEDEVAC
Depremin birinci günü. Havacılardan oluşan 45 kişilik sağlık grubunu taşıyan C-130 Hercules uçağı, 25 şubat gününe kadar orada kaldı ve yüzlerce yaralıyı çeşitli şehirlerdeki hastanelere taşıdı.
45 kişilik ekip, deprem bölgesinde kurdukları sağlık çadırlarında da yüzlerce yaralıyı tedavi etti.
USAR
65 kişi ve 8 arama köpeği ile deprem bölgesine giden ve 12 insanımız ile bir köpeği enkaz altından canlı çıkaran USAR ekibi, günlük yaşamlarında itfaiyeci, hastabakıcı, doktor, polis ve inşaatçılardan oluşuyor.
GERİ DÖNÜŞLER
Hollanda yardım ekiplerinin geri dönüşleri de hararetli oldu. Ekiplerin Hollanda’ya geri dönüşlerinde Lahey Büyükelçimiz Selçuk Ünal, Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Ebutaleb ve kalabalık Türk grupları çiçeklerle hazır bulundular.
…VE TEŞEKKÜR YEMEĞİ
Hollanda Yardım Kuruluşlarının, deprem sonrasında ortaklaşa başlattıkları bağiş kampanyası sonunda toplanan 110 milyon euro, Hollanda için rekor bir meblağdı. Hollanda kurtarma gruplarının, deprem bölgesinde yaptıkları fedakârlıklar, gönüllerde taht kuracak cinstendi.
Bunlara karşın, bizim devletimiz ve yurttaşlarımız gerekli şükranlıkları gösterdiler ama, birilerine göre bu yetmezdi.
İşte, bu birilerinden biri de, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü’nün müdürü Adil Akaltun’du.
Adil Akaltun, Lahey Büyükelçimiz Selçuk Ünal’a başvurarak durumu arzetti. Büyükelçimiz Ünal, “Ben de Hollandalıların bu fedakârca girişimlerine özel bir teşekkür düşünüyordum” dedi.
Akaltun hemen önerdi: ”Biz Yunus Emre’de bir öğle yemeği verelim, siz de bize katılın.”
Büyükelçinin onayından sonra, Hollanda’dan deprem bölgesine giden iki ekibin tamamına davetiye gönderildi.
Bu davet o kadar memnuniyet vericiydi ki, iki gruptan pek çoğu bu yemeğe katıldı.
Amsterdam Başkonsolosumuz Mahmut Burak Ersoy’un da katıldığı yemek öncesinde yapılan konuşmalarda, büyükelçimiz Ünal Ünal teşekkürlerini sunarken, iki grubun başkanları da hissiyatlarını anlattılar.
Hediye dağıtımından sonra, kadınlarımızın hazırladıkları leziz yemeklerimiz açık büfe olarak sunuldu. Aslında bir Güney ve Güneydoğu yemeği olan içli köfte çok beğenildi ve kapışıldı. Ama sonradan öğrendiğime göre, içli köfteyi yapan Güneydoğulu deği, Konyalı bir bayandı.
Yemek sonrasında konuştuğum MEDEVAC’ın Başkanı Moris Schonk, Türkiye’de yaşadıkları facia sonrasının, bu güne kadar görülmüş faciaların en büyüğü olduğunu ve Türk halkının kendilerine gösterdikleri yakınlığı hiç unutamayacaklarını belirtirken, “Ama bize yapılan bus on yemek jestini hiç mi hiç unutmayacağız. Sonsuz teşekkürler” dedi.
USAR’ın Başkanı Job Kramer ise şunları anlattı: “Büyükelçiliğinizin, Yunus Emre Enstitüsü ile ortaklaşa düzenledikleri bu jest bizi çok mutlu etti. Türkiye’deki çalışmalarımız sırasında çok zor anlar yaşadık. Ama biz enkaz altından canlı çıkardığımız zaman, gösterilen sevinç ve alkışları hiç unutmayacağız. Şunu mutlulukla söyleyebilirim ki, bizim grubumuz, yinebir Türkiye felaketi sonrasında kurulmuştu. 1999 Yılında yaşanan deprem felaketi sonrası devlet bize bu imkânı tanıdı. Bu nedenle de Türkiye’nin bizde bambaşka bir yeri var. “
KÖPEK MİKA DA VARDI…
Deprem bçlgesine götürülen 8 köpekten biri de Mika’ydı. Teşekkür yemeğine getirilen Mika da menudeki yemeklerden nasibini aldı. Çok kişinin canlı olarak kurtarılmasında rol oynayan Mika, Lahey Büyükelçimiz Selçuk Ünal’ın da dikkatini çekti. Büyükelçi Ünal, Mika’yı okşayarak teşekkürlerini sunmuş oldu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —