``HOLLANDA TÜRKLERİ ÇALIŞTAYI ANKARADA YAPILDI

Uluslararası Göçmenler Günü münasebetiyle düzenlenen Göç`ün 50'nci Yılı; Göçmenlikten Diaspora'ya Hollanda Türkleri” konulu Çalıştay Ankara'da yapıldı.

19.12.2014 10:39:02 0
``HOLLANDA TÜRKLERİ  ÇALIŞTAYI ANKARADA YAPILDI

Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) tarafından Uluslararası Göçmenler Günü münasebetiyle düzenlenen “Göç`ün 50’nci Yılı; Göçmenlikten Diaspora’ya Hollanda Türkleri” konulu Çalıştay Ankara’da yapıldı.
İlci Recidence Otel’de gerçekleştirilen Çalıştay’a TBMM İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi, Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Vedat Bilgin, Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren’in yanısıra yurtiçinden ve yurtdışından akademisyenler, uzmanlar, siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcileri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

SAFİ’DEN AVRUPA’DAKİ İSLAMOFOBİ VE IRKÇILIĞA TEPKİ
İstanbul Milletvekili ve Hollanda Dostluk Grubu Başkanvekili Dr. İsmail Safi, Hollanda’nın komşuları dışında sadece Türkiye ile dostluk grubu kurduğunu, bunda da orada yaşayan Türk vatandaşlarının etkisi olduğunu söyledi. Safi, 16 milyonluk Hollanda’nın neredeyse 70 milyonluk Türkiye ile aynı üretimi yaptığını, bunda özellikle göçmen Türk vatandaşlarının büyük etkisi olduğunu ifade etti.
Türk göçmenlerin Hollanda’ya gidişinin 50. yılının önemine işaret eden ve Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400 yıla ulaştığını hatırlatan Safi, "400 sene önce gelerek İstanbul’dan lalemizi alıp, 400 sene sonra bize satan farklı dinamik bir ülke var aslında" değerlendirmesini yaptı.
Safi, konuşmasının son bölümünde Hollanda ve Avrupa’da tırmanan İslamofobi ve ırkçılığa tepki gösterdi.

BİLGİN: “TÜRKLER EMEK GÖÇÜNÜN ÖNCÜSÜ OLDULAR”
Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Vedat Bilgin de Türklerin gittikleri yerlerde sadece tutunmaya çalışmadığını, kendi birikimlerini zenginleştirerek o ülkenin kültürüne ve ekonomisine de katkı sağladığını ifade ederek, ”Küreselleşen dünyada bugün emek hareketinde ciddi sınırlamalar olduğunu görüyoruz. Ancak Türkler 50 yıl önce sınırlama olmadan emek göçünün öncüsü olarak tarih sahnesinde yerini aldılar” şeklinde konuştu.

GÜNGÖR: “DİASPORA KAVRAMI GÜNDEMİMİZDE OLMALIDIR”
Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör ise artık Avrupalı Türklerin ‘göçmen’ ve ‘azınlık’ psikolojisinden kurtulması gerektiğini savunarak, şunları söyledi: “Avrupalılar göçmenleri hep sorun çıkaran ve şikayet eden insanlar olarak biliyor. Biz Avrupalı Türkler olarak bu kavramı ve algıyı değiştirdik. Artık Hollanda’da çalışan, üreten, iş sahibi olan, işçi çalıştıran Türkler var.  Hollanda Türkleri için adeta yeni bir dönemin başlangıcını yaşıyoruz. Artık Hollanda Türkleri göçmenlikten diasporaya geçiş sürecini yaşamaktalar. Diaspora olarak hem içinde bulunduğumuz ülkeye katkımız hem de aidiyet duyduğumuz ülkeye çeşitli yollarla sağladığımız katkılar, bundan böyle bizim gündemimizi oluşturacaktır. Bu Çalıştay’da çıkacak sonuç bizlere yeni bir yol haritası oluşturacaktır.”

EREN: “TÜRK DİASPORASI KONUSUNDA VİZYON GELİŞTİRMELİYİZ”
Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Türkiye ile Hollanda arasında yapılan Türk işgücü anlaşmasının 50. yılının geride bırakıldığını belirterek, “Bundan 50. yıl önce Anadolu’dan Hollanda’ya ekmek parası için giden vatandaşlarımız, ‘Bugün döneriz, yarın döneriz’ diye gün sayarken yarım asrı geride bıraktılar. Bundan 50 yıl önce Hollanda’da Türk nüfusunun toplam sayısı 20’yi geçmiyordu. Bu 20 kişi de diplomatik görevi olan vatandaşlarımızdı. Ama bugün bu sayı 400 bin civarına ulaştı. Birinci, ikinci ve üçüncü nesil derken şu anda Hollanda’da dördüncü nesil yaşamını başarılı bir şekilde devam ettiriyor. Bu başarıyı siyaset, iş dünyası ve sivil toplum çalışmalarında görüyoruz. Türk diasporasının sorumluluğunun, misyonunun tanımlanması ve bu yönde bir vizyon geliştirilmesi gerekmektedir. İnanıyorum ki bu çalıştay buna bir başlangıç teşkil edecektir” dedi.

UZMANLAR GÖÇÜ ANLATTI
Açılış konuşmalarının ardından “Göç’ün 50. Yılı Çalıştayı’nda panelistler söz alarak kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili görüşlerini belirttiler.

 EkoAvrasya Dış İlişkiler Koordinatörü Dr. Can Ünver’in Moderatörlüğünde gerçekleştirilen Çalıştay’da şu konularda sunumlar yapıldı. Doç. Dr. Murat Erdoğan, “Küresel Göç Hareketliliği ve Türk Göçmenleri”, Fadime Örgü, “Hollanda`da Siyasetinde Göçmenlerin Konumu”, Ahmet Demirhan, “Hollanda Toplumunda Göçmenlerin Konumu”,  Dr. Can Ünver, “Türkiye, Avrupa`daki Türklerin Diasporası ve İlişkiler”, Nermin Aydemir, “Türk Asıllı Gençlerin Seçimlere Katılımı: Beklentiler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Kamil Saygı, “Diaspora`nın Yeni Aktörleri: Hollanda`da Türk Girişimcileri”, Adil Akultun, “KOSGEB Destekleri ve Eşleştirme Modeli; Hollanda Örneği”, Adnan Dalkıran “Hollanda`da Kültür, Sanat Etkinlikleri ve Türk Göçmenler”, Mehmet Emin Ateş, “Göçmen İşçilikten Diaspora`ya Geçiş” ve İlhan Karaçay, “Hollanda`da Türk Medyası”

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55