Huawei Türkiye Genel Müdürü,Okan Üniversitesinde

2023 vizyonu için teknoloji ve iletişim tabanlı işbirliklerini arttırmamız gerekiyor”

23.10.2014 16:36:49 0
Huawei Türkiye Genel Müdürü,Okan Üniversitesinde

Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin dünü, bugünü ve geleceğinin değerlendirildiği Okan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Türk – Çin Ekonomik Forumu’na katılan Huawei Türkiye Genel Müdürü Zhao Gang, “Ekonomik büyüme hızında Çin 1’inci, Türkiye 2’nci sırada. Bölgedeki merkezimiz olarak Türkiye’yi seçtik. Türkiye’nin 2023 vizyonuna önem veriyoruz. Çin’den Türkiye’ye yönelik doğrudan yatırımların artacağına inanıyorum. Özellikle teknoloji ve iletişim tabanlı işbirliklerini arttırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Okan Üniversitesi Konfuçyüs Enstitüsü tarafından üniversitenin Tuzla Kampüsü’nde düzenlenen Türk – Çin Ekonomik Forumu, Türk ve Çin iş dünyasını bir araya getirdi. “Çin’den Türkiye’ye Yeni İpek Yolu” başlığı altında iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin değerlendirildiği forumun açılışında konuşan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, “Türkiye’nin ilk Çince Mütercim Tercümanlık bölümünü açtık. Bu bölümde okuyan öğrencilerimiz daha öğrencilik yıllarında firmalar tarafından kapıldı” dedi. Türkiye ve Çin arasındaki ithalatın 24 milyar dolar, buna rağmen ihracatın ise 3-4 milyar civarında olduğunu belirten Okan, “Çin’in dış yatırımları 800 milyar dolar. Neden Türkiye’ye 50 milyar dolar yatırım yapmasın” diye konuştu. Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut da, “Çin ile diplomatik ilişkilerimizin 43’üncü yıldönümünü kutluyoruz. Çin, Türkiye’nin 3’üncü ticari partneri. Ekonomik ilişkilerin ötesinde kültürel ilişkilerimiz de çok yoğun” dedi. Kut, forumda, Türkiye-Çin arasındaki ticari ilişkileri ve Yeni İpek Yolu Projesi’nin kat ettiği mesafeyi değerlendirme fırsatı bulacaklarını söyledi.  Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos YardımcısıXiaohong Ding,“İlişkilerimiz 2 bin yıl öncesine dayanıyor. Ticari ilişkilerimiz de her geçen gün artıyor. 2013’te iki ülke arasındaki ticaret hacmi 22 milyar 200 milyon dolara ulaştı. Önceki yıla göre .3’lük bir artış kaydedildi. Çin, Türk ekonomisinin güçlenmesinde itici güçtür” dedi. Ding ayrıca, Türkiye’de büyük ölçekli 70 Çin firmasının yatırım yaptığını sözlerine ekledi.

  “Bölgedeki merkezimiz Türkiye”

Türkiye’de 850’nin üzerinde çalışanları ve 60 milyon doların üstünde de yatırımları bulunduğunu belirten Huawei Türkiye Genel Müdürü Zhao Gang, şunları söyledi: “Ekonomik büyüme hızında Çin 1’inci, Türkiye 2’nci sırada. Bölgedeki merkezimiz olarak Türkiye’yi seçtik. Türkiye’nin 2023 vizyonuna önem veriyoruz. Çin’den Türkiye’ye yönelik doğrudan yatırımların artacağına inanıyorum. Özellikle teknoloji ve iletişim tabanlı işbirliklerini arttırmamız gerekiyor.”

 Gayrimenkul uzmanı: “Hava, su, doğa ve çevre değerlenecek”

DEİK Türk-Çin İş Konseyi Eski Koordinatörü Adem Kula ise Türkiye’nin tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerinde kendine yettiğini ve bu alanlarda Çin’e ihracat yapabileceğini söyledi. Pekin Jinfeng Litai Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Qiang da, “Çin, yurtdışı turizminde, kişi sayısı ve harcama bakımından 128 milyar dolarla dünyada birinci sırada” dedi. Qiang, kendisine sürekli sorulan, “gelecekte neyin daha çok değerleneceği”ne yönelik sorulara “hava, su, doğa ve çevre” diye yanıt verdiğini söyledi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00