HUBUBAT SEKTÖRÜRÜNÜN İLK BULUŞMASI MARDİN'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Hububat Sektör Buluşmasına katıldı.

Mardin 28.10.2022 17:03:00 0
HUBUBAT SEKTÖRÜRÜNÜN İLK BULUŞMASI MARDİN

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Hububat Sektör Buluşmasına katıldı.


 Birincisinin Mardin’de bir otelin konferans salonunda gerçekleştiği panele iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.


 Programın açılış konuşmasını yapan Vali Demirtaş;


‘’Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği Hububat Sektör Buluşması Toplantısına hoş geldiniz diyor; sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. 


Bölgemizdeki hububat sektör temsilcilerini bir araya getiren toplantıların ilkine Mardin olarak ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Medeniyetlerin kesişim noktası, gündüzü seyranlık, gecesi gerdanlık olan bu şehre tekrardan hoş geldiniz diyorum.


Bu kapsamda düzenlenecek toplantıların dayanışma, fikir alışverişi ve istişare ortamını daha da güçlendireceğini düşünüyorum. Bununla birlikte sektör buluşması toplantılarının gelenekselleşmesi, belli bir takvim dâhilinde sürdürülmesinin de karşılaşılan sorunların çözümüne önemli bir zemin oluşturacağına inanıyorum. Şimdiden bu toplantılardan çıkacak sonuçların ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.


Malumunuz tarım, milli ekonomimizin temel sektörlerinden biridir. Gıda ve beslenme ihtiyaçlarının giderilmesi, istihdam ve ihracat gibi ekonomimizin en temel başlıklarını tarım sektörü oluşturmaktadır. 


Bitkisel üretim ise tarım sektörü içerisinde en önemli kalemi oluşturan bir başlıktır. TÜİK verilerine göre ülkemizde 2021 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünler başlığında toplam üretimin 61,7 milyon ton olduğu görülmektedir. Bu üretim başlığında buğday 17,7 milyon ton; arpa 5,8 milyon ton; mısır 6,8 milyon ton olarak gerçekleşirken tahıl ürünlerinin üretimi toplamda 31,9 milyon tondur. 


Yine 2021 yılında hububat ürünlerinden nohutta 475 bin ton, mercimekte 228 bin ton,  kuru fasulyede 305 bin ton üretim gerçekleştirilmiştir.


Toplam tarım alanı 326.168 ha olan Mardin’de ÇKS’ye kayıtlı 20.977 çiftçimizle tarımsal faaliyetlerimizi yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. 


Yukarıda verdiğim ülke üretim miktarlarına Mezopotamya’nın bereketli topraklarından ciddi katkıda bulunduğumuzu buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Mısır üretiminde 788 bin tonla 4. sırada yer alan kentimiz, buğday üretiminde 910 bin tonla, kırmızı mercimek üretiminde 24 bin tonla ülke sıralamasında 5. sırada yer alıyor. 57 bin tonluk pamuk üretimiyle de Mardin, 9. sıradaki yerini koruyor. 


Kentimiz aynı zamanda un ve bulgur üretimi ve ihracatında da ülke sıralamasının üst basamaklarında bulunuyor. Yaklaşık 784.000 ton’luk un üretimiyle ülkemize 380 milyon dolarlık girdi sağlayan kentimiz, yaklaşık 48.000 ton’luk bulgur üretimiyle de 21 milyon dolarlık ihracatın gerçekleşmesini sağlamıştır. 


Ülkemiz ve kentimize dair istatistiki veriler bize her zaman bir projeksiyon çizer. Önemli olan bizlerin bu verilerden hareketle yeni bir vizyon oluşturmasıdır. İşte bugün burada Hububat Sektör Buluşması Toplantısı bu verilerden hareketle bölgemizde önümüzdeki dönemlerde atılacak adımların belirlenmesi, hububatın bölgemizdeki geleceğinin konuşulması açısından fevkalade önemlidir.


Biz, bu rakamların bölgemiz ve kentimiz özelinde yükseltilmesi için elimizden gelen tüm desteği hem birliklerimize, hem üreticilerimize vermeye devam edeceğiz. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak gerek hububat üretimi gerekse diğer tarımsal üretim kalemlerinin arttırılması, hayvancılığın desteklenmesi hususlarında üreticilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Tarım ve tarıma dayalı sanayinin kentimizde ve bölgemizde geliştirilmesi için mesai mefhumu gözetmeksizin tüm paydaşlarımızla işbirliği içerinde çalışacağız. 


Kent ve bölge ekonomimizin lokomotifi hükmündeki tarım sektörünü, tarım teknolojisinin bugün geldiği noktada ihtiyaç duyduğu ekipmanın sağlanması ve insan kaynağının yetiştirilmesi yönündeki projeleri de mutlak surette hayata geçireceğiz. 


Bu vesileyle bir kez daha Hububat Sektör Buluşması Toplantısının ülkemize, bölgemize ve kentimize hayırlı olmasını diliyorum. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor; sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum’’ diye konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın moderatörlüğünde düzenlenen panele konuşmacı olarak Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Daire Başkanı Çağlar Göksu ve Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nasır Duyan katıldı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55