??HÜLYA? NIN ŞİİR BOHÇASI?? NDAN SEÇMELER

Artuklu Haber Gazetesi Kültür sorumlusu Gazeteci-Yazar Hülya Aslan Kültür yazılarına ve Ropörtajlarına aralıksız olarak devam ediyor.İşte Hülya Aslan`ın bu haftaki yazısı....

Kültür ve Sanat 13.11.2015 11:46:11 0
??HÜLYA? NIN ŞİİR BOHÇASI?? NDAN SEÇMELER

24 Ekim 2015 Adana’da şairler festivalinde ,Sevgi Adası kır kahvesindeyiz,  masadaşım çağdaş genç şairlerimizden,Yunus Emre Şiir Ödüllü Mustafa DOĞAN bey; bana şiir kitabını (GÜLE DÜŞEN GÖZYAŞI) imzalıyor, hoş bir tesadüf oldu karşılaşmamız zira Mustafa beyi  ; Edebiyat Defteri’ adlı kültür sanat sitesinden tanıyorum,çok beğendiğim şiirlerini kendisi yorumlayarak dahada anlamlı etkili hale getirmiş hatta benimde ‘SOMADA ZAMAN ŞİMDİ AY VAKTİ’ adlı şiirimi yorumlamıştı.Mustafa beyle  sanat ve gönül dostluğumuz festivalde kahvelerimizi yudumlarken böyle şiirsel pekişiyor.Katıldığım kültürel etkinliklere fotoğraf makinem,ses kayıt cihazımın yanısıra birde Şiir Bohçamı  https://www.facebook.com/Hülyanın-ŞİİR-Bohçasi-595005617220651/?fref=t     alıyorum böyle  sanatsal değerleri bohçama koyuyor sonrasında çıkarıp siz okuyucularıma sunuyorum.

Hülya ASLAN –Mustafa bey şiir  sizin için ne ifade ediyor ne zaman tanıştınız diye sorsam?

Mustafa DOĞAN- Şiire olan ilgim çocukluk yıllarımda başladı, yıllarca erteledim, öteledim ama hep açığa çıktı. En sonunda pes edip onunla beraber yürümeye karar verdim. İlk kıvılcım internet dünyasında şiirler ve  şairlerle tanışmakla başladı.

            Pek çok şiir dinletisine katıldım , düzenledim. Yüzlerce şiir seslendirdim  bir tanesi de sizin şiirinizdi) Mevcut 200 civarında şiirim var. Edebiyat siteleri mersin yazarlar derneği (MEŞYAD)pek çok antoloji ve dergilerde radyo televizyon programlarında şiir okudum. Mersin’de bölgesel bir radyoda şiir programı yaptım. Şiir alanında ödüller aldım en son; Eskişehir sanat derneği Yunus Emre şiir yarışmasında 2. oldum 2013 yılında ‘ GÜLE DÜŞEN GÖZYAŞI’   adlı şiir kitabım  okuyucuyla buluştu

Şiirden kopmadan tiyatroyla ilgilenmeye devam ediyorum, bu alanda eserler üretiyorum. Bu güne kadar iki eserim bestelendi, bir tiyatro eserim sahneye konuldu, 10 tane radyo tiyatrom çeşitli radyolarda yayınlandı.

Hülya ASLAN-Siz  çok yönlü şairlerimizden birisiniz tebriklerimle ,  yine şiir diyorum, sizce şiirde ölçü  hangisi hecemi,aruzmu,serbestmi?

Mustafa DOĞAN- Konu şiirse bunun hecesi, aruzu, serbest vezni olmaz  şair hepsinide bilmeli ama kalemine en yakın olanı, yada kendini en iyi ifade  ettiği dalda ustalaşmalı.ben her üç alanda da yazdım fakat serbest vezinde yazmayı  daha çok benimsiyorum.

‘’DİLA

Sabrıma kurt düştü Dila

Kederin hissesini saymıyorum

Selameti sır, bu son senin eserin

Avunmayı öğret biran önce

Gidişine tahammül edemiyorum.’’

 Şair-Mustafa DOĞAN   http://www.edebiyatdefteri.com/siir/767793/dila.html

 

Hülya ASLAN-Yüreğinize sağlık serbest vezinde yazdığınız bu şiirinizin teması aşk benim için şiir aşk dercesinde bir duygu,sizcede öylemi?

Mustafa DOĞAN- Aşk elbette  sadece şiirin değil tüm sanatların ana kaynağı , bunun üstüne ne söylense kısır kalır ama tek aşk şiirleri yazmayı da ben biraz doğru bulmuyorum. Dünyada bir tek aşk duygusu yok ki . Aşk o kadar büyük  ve geniş bir kavram ki bunu bir tek bedeni bir arzuya kilitlemekte aşk’a haksızlık.

Hülya ASLAN-Siz genç kuşak şairlerimizdensiniz günümüzün şairlerini ve şiirlerini nasıl görüyorsunuz?

Mustafa DOĞAN-Günümüz genç şairlerini çok başarılı buluyorum, çok yetenekli şairlerimiz var.Ancak;    sadece şiiri çok sevmek değil ona emek vermek noktasında biraz korkak buluyorum,gençler yeteneklerini gösterebilmeli kültür kurumlarınca  cesaretlendirilip desteklenmeli.Bu anlamda yapılan kültürel etkinliklerin vesile olduğunu genç şairlerin yolunu açtığını söyleyebilirim.

        Sohbetimiz devam ediyor kahve tabağımdaki lokuma benzeyen tatlıya bakıyorum..

 Mustafa DOĞAN- O Cezerye,  Mersin, Adana   bölgemizde ünlü bir tatdır..Ben aslen Malatya doğumluyum ancak 2 yaşımdan  bugüne Mersin’deyim

Hülya ASLAN-  Siz Malatyalısınız bende kendimi fahri Malatyalı görüyorum, zira aynı bölgenin aynı kültürün çocuklarıyız ,Sivas-Divriği-Malatya çok yakın.Günümüzde Malatya’da yapılan Kaysı ve Kiraz festivalleri bölgenin tanıtımında uluslararası rol üstlenmiş durumda, bende eşimin sanatçı olması sebebiyle  bu festivallere sık sık katılırım.  20 yirmi yıl öncesi bu festivaller yoktu,iletişim ağları böylesine gelişmiş, geniş değildi . Bizler o zamanlarda   günümüz şartlarına göre memlektimizi tanıtmaya çalışırdık, mesela ben eşimin katıldığı halk konserlerinde eşim  ülkemin hangi iline gidiyorsa orayla ilgili bir şiir yazardım. Eşimde konsere çıktığında okurdu çokçada beğenilirdi Malatya ile ilgili şiirim türkü olarak bestelendi.Şiirden birkaç dörtlük benden  size gelsin  ,şiir yürekli gönül dostu.

MALATYA

Sürgü Yaylasından Geçtim

Kernek Sularından İçtim

Güzelleri Senden Seçtim

Cennet Şehirsin Malatya

 

Sultan Kiraz Balabanda

Aşıklar Kanal Boyunda

Hekimhan’da Arguvan’da

Cennet Şehirsin Malatya

 

Battalgazi Pötürge’den

Doğanşehir Darende’den

Övülürsün Her Beldeden

Cennet Şehirsin Malatya

Şair HÂYÂLİ(Hülya ASLAN  -1985)

 Adana da  bugün hava bulutlu yağmur çiseliyor bazende hızlanıyor Adana yağmurlarında  ıslanmakda güzel, kimbilir kaç şair kaç şiir yazacak bu güne. Mustafa beyin (YAĞMUR) adlı şiirinden birkaç dörtlükle yağmuru karşılayalım buyrun,

YAĞMUR

Bazen sinirlenir dolu olursun,

Bembeyaz kar olur, rüzgâr solursun.

Yine de şaşırmaz yolu bulursun,

Peşine fırtına takarsın yağmur.

 

Buluta erince kutsal miracın,

Lokman hekim gibi şifa ilacın.

Gökkuşağı şalın, yıldızlar tacın,

Göğünde güneşi yakarsın yağmur.

Şair Mustafa DOĞAN

 

Hülya ASLAN. Adana’  daha öncesinde pamuğun kozasını altın koza film festivali olarak kutlayan,portakal çiçeğinin kokusunu dünyaya duyurup uluslararası karnavallar düzenleyen,Seyhan nehrini göle çeviren,kebap sanayini kuran bir kentimiz olarak yakında bu  (SEVGİ ADASI) nıda  sevgiyle şairler mekanına dönüştürürse hiç şaşmam ‘’SEVGİ ADASI ŞAİRLER MEKÂNI ADANA’’  yakıştı değilmi şair dostum.

  Hatta bir dörtlükle taçlandıralım bu mekânımızı

’’O SEVGİ ADASI’NIN ADANASI’’

 Altındır Koza’sıyla sanat ördüğüm

Seyhan gölünde sandallara bindiğim

 Şairler Mekanında  bekle  sevdiğim

 O’Sevgi Adası’nın Adana’sında

 Şair- Hülya ASLAN-HÂYÂLİ

ÇUKUROVADA 1. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI ŞAİRLER ŞENLİĞİ’nden  anılarımızda kalanları yansıtmaya çalıştım şair Mustafa DOĞAN bey; bu güzel ve anlamlı söyleşi için teşekkür ediyorum. başarılar sizinle olsun dilerim.

Mustafa DOĞAN- Sayfanızda beni konuk edip düşüncelerime yer verdiğiniz için size ve Artuklu Gazetesi’ne  teşekkür ederim, bu arada çok keyif aldığım bir sohbet oldu .Başarılar dilerim ,her daim mutlu ve esen kalınız.

Hülya ASLAN-Festivali düzenleyen  Çukurova Edebiyatçılar Derneğine  kendi adıma teşekkür ediyorum.Nicelerinde görüşmek dileğimle.

 

 Değerli okurlar ,yazımız haftaya bir başka şair gönül dostu ile devam edecek,saygılarımla.

Artuklu Haber Hülya ASLAN 13.11.2015

 


38.7° / 26.8°
  • BIST 100

    10771,40%0,29
  • DOLAR

    32,82% 0,04
  • EURO

    35,04% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2449,21% -1,62
  • Ç. ALTIN

    4004,66% 0,79