HÜLYA?NIN ŞİİR BOHÇASINDAN SEÇMELER,

Artuklu Haber Kültür Servisi sorumlusu Gazeteci,Yazar-Şair Hülya Aslan`ın bu haftaki konuğu Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde şiirleri tez konusu olan Kültür Bakanlığı Halk Şairlerimizden,Sivaslı İHLASİ- Bekir AKBULUT

Kültür ve Sanat 22.11.2015 21:47:03 0
HÜLYA?NIN ŞİİR BOHÇASINDAN SEÇMELER,

Artuklu Haber Kültür Servisi sorumlusu Gazeteci,Yazar-Şair Hülya Aslan'ın bu haftaki konuğu Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde  şiirleri tez konusu olan Kültür Bakanlığı Halk Şairlerimizden,Sivaslı İHLASİ- Bekir AKBULUT

Değerli edebiyatsever şiir yürekli okurlar;bu hafta ‘Artuklu Haber’ de konuğum 

          Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde  şiirleri tez konusu olan Kültür Bakanlığı Halk Şairlerimizden,Sivaslı İHLASİ- Bekir AKBULUT.

          Hocam sizi tanıtmak için  gazetemizin bütün sayfalarını  hafta boyunca yazmaya çalışsam yetmeyeceği gibi ,çok sayfalı romanlada anlatamam , siz şiirlerinizde zaten kendinizide anlatıyorsunuz bir bakıma  ancak yinede edebii özgeçmişinizi kısaca sizden dinleyelim.

          İHLASİ(B.AKBULUT):1966 Sivas-Kangal doğumluyum evli üç çocuk babasıyım,şiir yazmaya onbir yaşımdayken başladım,ilk ve orta tahsilimi memleketimde yaptım ancak babamı erken kaybettiğim için aile geçimimizi sağlamak bana düştüğünden tahsilimi yarım bırakmak zorunda kaldım, böylece iş ve gurbet hayatıyla tanıştım.Fakat şiir hep hayatımdaydı,etkilendiğim ve çok sevdiğim Halk Ozanlarından Sefil Selimi’dir.2012 yılında ilk şiir kitabım MEYRİ yayınlandı, aynı adlı şiirim türkü olarak bestelendi en az 12 tane  Şiir Antolojisinde yer aldım SİYŞAD(Sivaslı Yazarlar ,Şairler Derneği)’nde kültürel çalışmalarım devam ediyor,birçok kültürel etkinliği gerek katılarak gerek izleyerek takibediyorum. Kapsamlı bir kütüphanem var okumayı çok seviyorum,okunması için gerekli yerlere gerektiğinde kitap hediye ediyorum.Eyvallah,

 https://www.facebook.com/bekir.akbulut.731

 Hülya ASLAN-Nereye  daha yeni başladık.

  İHLASİ(B.AKBULUT)-Hayır gitmiyorum size imzalamak için getirdiğim  2.kitabımdan söz edecektim,adı (EYVALLAH).

Hülya ASLAN- Kitabın önsözünde Cumhuriyet Üniversitemizin değerli öğretim görevlilerinden Dr. Doğan KAYA’nın takdim yazısı var oradan okuyorum’’Kitap sevgili öğrencim Kübra GÜNEY tarafından hazırlanmıştır,kitaptaki birçok şiir; âşık edebiyatı alanında araştırma yapacak olanlara yardımcı olacak niteliktedir,şiirlerdeki teknik yapının sağlamlığı ve konu çeşitliliği buna elverişlidir.’’ Demektedir.Kitabın adını taşıyan şiirinizden örnek dörtlükler sunalım..

‘’EYVALLAH

İster deli ister divane yazıl

Sende destanlaşıp tarihe kazıl

Şanlı bayrağımın renginde kızıl

Al solmasın Bekir solsun Eyvallah

Kibir gömleğini sırtımdan soydum

Yönümü doğrultup hak yola uydum

Az’da çoğu bulup,dünyaya doydum

Kul solmasın Bekir solsun Eyvallah

İHLASİ -Bekir AKBULUT’’

Hülya Aslan-Bekir bey, bu şiirinizde insanî ve milli  değerler solmasın aman ben solayım anlamında  derin  tevazuu,adanış ve kabulleniş  hâkim.Eyvallah  kelimesi dilimize yer etmiş bir kaç anlamda kullandığımız slogan gibi sihirli sözcüklerden . Siz ustaların yanında bizim şiir okumamız değilde, şiiri öğrenmemiz söz konusu olur. Ben sadece sizin hoşgörünüze sığınarak vede Sivas’lı hemşehrim olmanız sebebiyle,   Eyvallah adlı şiirimi  yazacağım fakat benim Eyvallahım vedâ anlamında;

‘’EYVALLAH

Sağ yanımda günlerce savaş

Sol yanımda aşk

Tek tek saydın kurşunlarını avuçlarıma

Yeter-yeter bunca acı,üstü sende kalsın yavaş

Yolcuyum yarınlara

Yüreğimde ahhh

Zulamda bir İstanbul sözleşmesi

Meçhullere mülteciyim sınırlar ötesi

Haydi bana eyvallah

Pişmanlıklarım sevda’dan yana

Mor çatıya saklanmamış acılar utansın

Barışçıl serin umutlara kapılmış gibi

Güneşin ülkesinden savrulayım yaar

Gözyaşlarımdan göller bıraktım mazide sana

Yitik şehirlerin yıkansın

Yolcuyum yarınlara

Gönlümde ahhh

Zulamda bir İstanbul sözleşmesi

Meçhullere mülteciyim sınırlar ötesi

Haydi bana eyvallah.

Hülya ASLAN-HÂYÂLİ’’

Hülya ASLAN-Bekir bey  Sivas- Kangallısınız günümüzde ülkemizin birçok yerinde yapılan kültürel etkinlikler şölenler ve festivaller mevcut; sanatçıların,ozanların, şairlerin halkla buluşup kaynaşması maddi ve manevi anlamda olumlu sonuçlar vermekte,  halkda gayet bu festivalllere rağbet göstermektedir.Sivas’ımızda yapılan Festivalllerden aklıma gelenleri aşağıya yazmaya çalıştım sizin bu şenliklere katılmaya fırsatınız oluyormu?

 Kangal Köpek festivali,

 Ahmet Ayık Karakucak Güreşleri Ve Bal Festivali

Çamşıh-Divriği Halk Ozanları Festivali

Hafik Kültür Ve Turizm Festivali

Sefil Selimi?Yi Anma Programı

Şeme Dağı Şenlikleri

Uluslar Arası Aşık Veysel Aşıklar Bayramı

Yıldızeli Geleneksel 13.Karakucak Güreşleri

Yıldızeli Geleneksel Sebahattin Öztürk 10.Karakucak Güreşleri Kültür Ve Turizm Festivali

Yıldızeli-Banaz Pir Sultan Abdal Geleneksel Kültür Etkinlikleri

İHLASİ-B.AKBULUT-Ben inşaat sektöründeyim zamanım gerçekten çok kısıtlı ancak yinede çoğuna katılmaya çalışıyorum, bu arada memleketim Kangal da Köpek festivali son birkaç yıldır yapılmamaktadır,yapılsada çok zayıf kalmaktadır, inşallah önümüzdeki yıllarda Kangal’ımıza yakışır şekilde Festivalller düzenlenir diliyorum.Bizim sadece köpeğimiz değil balığımızda meşhur, Kangal Kaplıca suyumuzun ve içinde yaşayan balıkların  başta sedef hastalığı olmak üzere,birçok deri rahatsızlığına iyi geldiği şifa olduğu bugün dünyaca kabul görmüştür. Artık Kangal Balıklı Göl  adı  ‘’Kangal Sağlık Tesisi" olarak anılmaktadır.

Hülya ASLAN_  Sivas gibi tarihi, sanatı, ozanı, şairi bol ve ünlü olan bir şehrimizi  anlatmaya diller kısır kalır, Şanlıurfa’mızdan ,Kahramanmaraş’ımıza, Gazianteb’imizden, Merdoğlu Mert olarak anılan MARDİN(MERDİN)’imize ve buradan Sultan şehir Sivas’ımıza ülkemizin her yeri bir başka güzel anlamlı,tarihi ; biz yine sizin bir şiirinizden destek alalım, Eyvallah adlı kitabınızda Sivas ile ilgili çok uzunca anlattığınız  şiirinizden birkaç dörtlük  sunalım;

‘’GEL SİVAS’I ANLATALIM.

Ruhsati Pirimdir Kangal elinden

Veysel’i yad edek gönül dilinden

Unutulmaz ozanların yerinden

Gel Sivas’ı anlatalım gardaşım.

 

Zaralı Halil’le bütün olmadan

Akarsu’dan çağlayarak dolmadan

Kızıltuğ’la Ali ÇINAR solmadan

Gel Sivas’ı anlatalım gardaşım

 

Valimiz Muammer içirmiş bade

İsmail Hakkı’dır İhramcı zâde

Bekir hep bunları eder ifade

Gel Sivas’ı anlatalım gardaşım.

İHLASİ-Bekir AKBULUT’’

Hülya ASLAN-Efendim siz Sivas’ı anlattınız konuğu olduğumuz Artuklu gazetesi Mardin  İlimizin merkezi bir ilçesi gazetenin sahibi değerli editörümüz Abdulllah bey gönül koyuyor’’Sizler festivallleri geziyorsunuz ancak Mardin’i görmeden gezdim demeyiniz’’ diyor,Kısmetse ilk fırsatta bu tarihi ve kültürel şehrimizi gezmeyi arzu ediyorum.Tarihte Merdin(Mardin) yani mert anlamında şahane bir ünvana sahip olan  kentimiz,birçok farklı  kültürü birarada barış içinde  yaşatmasıyla dünya şehri olarak turizm alanımıza da  büyük katkı vermektedir. Sivas,Selçuklu hanedanlığı eserleri  ülkemizin birçok yerinde mevcut ancak Sivas –ile Mardin arasında kültürel olarak da çok benzerlik buluyorum,Sivas’ın Yiğidosu, Mardin’in Merdosu (Ulucamiler, Hamam kültürü ,yemek kültürümüz bağ bozumunda üzümlerin kaynatıldığı sırada içine un katılarak elde edilen tatlının Mardin de HARİRE günü şenlikleri olarak kutlanması bizde de Herle olarak bilinir yani ortak yönlerimiz saymakla bitmez Şimdi bende Mardin için yazmaya çalıştığım şiirimden mısralarla  Artuklu’yu,gazeteyi ve Abdullah bey’i selamlamak istiyorum. https://www.facebook.com/abdullah.ortac.5

 

‘’MARDİN-(MERDİN)

Dara antik kentin, başta   Artuk’lun

Çok kültürlüsün, ipektir yolun

Osmanlıdır başın Selçuklu kolun

Kaleler içinde merdoğlu Merdin

 

O’ Medreselerin,ilimde derin

Ulucamii   Lâtifye şaheserin

Dillere destandır tarihte kentin

Kaleler içinde merdoğlu Merdin

 

Ortası havuzlu manastırların

Meşhurdur halın, basmadan şalın

Kahve kokulu  menengiç dalın

Kaleler içinde merdoğlu Merdin

 

Bir Dünya Şehrisin barışçıl yerin

Mercandır toprağın altın cevherin

 Ne güzel  sanattır Telkarin ,telin

Kaleler içinde merdoğlu Merdin

   HÂYÂLİ-Hülya ASLAN’’

Hülya ASLAN-Bekir bey 2016 yılı için yeni bir projeniz varmı çalışmalarınız hangi aşamada bize müjdeli bir haber verecekmisiniz?

İHLASİ-B.AKBULUT-2016 da inşallah 3.kitabım yine doktora tezi olarak yayınlanacak,onun çalışmalarındayım,ayrıca bir kültürel etkinlik projemi Kültür Bakanlığı  ilgili birime dilekçe ile sundum. Kabul görürse sunumunu kendim yapacağım kültürel bir etkinlik olacak.

Hülya ASLAN-Bekir bey  sizin Kültür sanat adına yapacağınız etkinliği izlemek orada olmak çok keyifli ve bilgilendirici olacak o günü bende merakla bekliyorum,bu günlerde basım aşamasındaki 3. kitabınızdan 24 adet şiirinizin;Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat’ı bölüm öğrencilerinden Ferhat Mecruh YILMAZ adlı öğrencinin doktora tezi olarak yayınlanacağı haberini verdiniz. Hayırlı olsun dileklerimle bizlere şiiri sevdiren,öğrencilerimize şiiri öğreten o güzel ve duyarlı yüreğinize gönülden teşekkür ediyorum. Bu anlamda size hocam diyorum ve yarınki öğretmenler günü vesilesiyle tüm öğretmenlerimizle beraber sizinde (ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ)’ü kutluyorum.Kültürümüze kattığınız değerli emeğiniz,  kaleminiz daim olsun saygılarımla.

İHLASİ-Bekir AKBULUT-Beni köşesine konuk eden   Artuklu haber gazetesine siz kıymetli hemşehrim güzel kalemşör şaire Hülya  hanıma kitaplarıma ve sanatıma göstermiş olduğunuz ilgi için ben size  çok teşekkür ediyorum.

 

Artuklu Haber Hülya ASLAN-İSTANBUL 22.11.2015

 

 

 

 

 


41.6° / 29.2°
  • BIST 100

    10746,29%0,06
  • DOLAR

    32,84% 0,12
  • EURO

    35,15% -0,13
  • GRAM ALTIN

    2498,90% 0,38
  • Ç. ALTIN

    4024,53% 1,29