İstanbul Büyükşehir Belediyesi?nin hayata geçirdiği ?Bilim Hattı? otobüsü çocuklara bilimi sevdirmek için seferlerine devam ediyor. Yenilenebilir enerji sistemlerinden uzay bilimlerine, artırılmış gerçeklikten geri dönüşüm sistemlerine kadar zengin içeriklerin yer aldığı otobüste öğrenciler, yeni nesil akıllı sistemleri yakından tanıma imkanı buluyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Bilime Giden En Kısa Hat” sloganıyla hayata geçirdiği “Bilim Hattı” otobüsü seferlerine devam ediyor. İstanbul’un dört bir yanındaki okulları ziyaret eden otobüs ile bilim ve teknoloji çocukların ayağına gidiyor.
İLK, ORTA VE LİSE OKULLARI ZİYARET EDİLİYOR
İETT ve İBB Gençlik Meclisi tarafından yürütülen “Bilim Hattı” projesi 2015 yılında hayata geçirildi. İETT’ye ait bir otobüs bilim ve teknolojik ekipmanlarla özel olarak donatılarak adeta mini bir bilim merkezine dönüştürüldü. İstanbul’un dört bir yanında ilk, orta ve lise okullarına ziyaretlerini sürdürüyor.
HEM TEORİK HEM UYGULAMALI EĞİTİM
Bilim Hattı içerisinde akıllı otobüs sistemi, elektrik şebeke sistemi, enerji çeşitleri, kum havuzu, plazma küreleri, artırılmış gerçeklik - uzay serüveni, geri dönüşüm, enerji testi, rüzgâr ve güneş enerjisi uygulaması gibi deney setleri bulunuyor. Bilim ve teknolojik ekipmanlar görevli personeller tarafından öğrencilere tanıtılıyor. Öğrencilere geri dönüşüm sistemleriyle çevre bilinci aşılanırken yenilenebilir enerji, artırılmış gerçeklik gibi sistemlerle yeni nesil bilimsel teknolojilere ilgi ve alakalarının artırılması amaçlanıyor. Bilim Hattı 2018 yılında 65 okulu ziyaret etti. 2015 yılından bu yana ilk, orta ve lise okullarına gerçekleştirilen ziyaretlerle on binlerce öğrenci yeni nesil akıllı sistemleri deneyimle imkanı buldu.
“GÜNEŞ VE RÜZGAR’DAN NASIL ENERJİ ÜRETİLDİĞİNİ BİLİM HATTI’NDA ÖĞRENDİM”
Bilim Hattı otobüsünün bu seferki durağı TOKİ Kayaşehir Mevlana İlkokulu oldu. Bilim Hattı otobüsünü ziyaret eden İlkokul öğrencisi Kerem Demirel, Bilim Hattı’nda kağıtları yere atmamaları gerektiğini ve geri dönüşümde kullanılmasının doğru olduğunu ifade ederek kağıtların bu şekilde israf olmadığını söyledi. 10 yaşındaki Ege Yermez ise yakıtların doğaya zarar verdiğini Bilim Hattı sayesinde öğrendiğini belirterek, “Ama elektriğin zarar vermediğini öğrendim. Bir de güneşin dünyada en gerekli şey olduğunu öğrendim. Ayrıca suların da elektrik ürettiğini de öğrenmiş oldum. Atıkları da geri dönüşüme atalım. Yerlere atarsak yerler kirlenir ve doğaya zarar vermiş oluruz” dedi. Kağıtları geri dönüşüme atarak tekrar kullanma imkânları olduğunu öğrendiğini anlatan ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi Hilal Çetinkaya, “Aynı şekilde bunu yaparsak ağaçların da kesilmesini engelleriz. Güneş ve rüzgar enerjisiyle yenilenebilir enerji üretildiğini ve bunun doğaya da hiç zarar vermediğini öğrendim. Bunları öğrenmemizi sağlayan Büyükşehir Belediyemize de çok teşekkür ederim” diye konuştu.
BİLİM HATTI’NA BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Bilim Hattı otobüsünün programı okulların talebine göre belirleniyor. “Bilime Giden En Kısa Hat”tı okulunda görmek isteyenler, İBB Gençlik Meclisi’nin https://genclikmeclisi.istanbul adlı resmi internet sitesinde yer alan “Tematik Otobüsler Başvuru Formu”nu doldurarak talep oluşturabilir. Başvuru formu değerlendirmeye alınarak en kısa sürede ziyaret programına dahil ediliyor.
İBB’nin “Bilime Giden En Kısa Hat”tı herkese çok yakın.