UNESCO tarafından Ekim 2017’de ‘Tasarım Şehri’ ağına kabul edilen İstanbul, İBB tarafından düzenlenen Tasarım Stratejisi Ortak Akıl Konferansı’na ev sahipliği yapıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği 2023 vizyonu ve İBB Başkan Uysal’ın talimatı çerçevesinde geleceğin şehrini tasarlamak için çalıştıklarını belirten İBB Genel Sekreteri Baraçlı, bu kapsamda İstanbul Tasarım Merkezi kuracaklarını, özellikle öğrenciler ile genç girişimcileri destekleyeceklerini söyledi. İstanbul Beşiktaş’ta düzenlenen konferansa İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ile İBB bürokratları, yerli ve yabancı mimari ve tasarım uzmanları katıldı. Konferansın açılışında konuşan İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, UNESCO tarafından Tasarım Şehri seçilen şehirde İstanbul Tasarım Merkezi ve Usta Tasarımcı Programı oluşturacaklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 vizyonu ve İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın talimatı çerçevesinde geleceğin şehrini tasarlamak için çalıştıklarını söyledi. Kurulacak İstanbul Tasarım Merkezinde teknolojik altyapı sağlanarak genç tasarımcıların teşvik edileceğini ifade eden Hayri Baraçlı, “Uluslararası işbirliklerinin ve deneyim paylaşımlarının yapıldığı bir bilim merkezi olacak. Usta Tasarımcı Programı çerçevesinde geleneksel zanaatlarla uğraşan ustaları ve küçük üreticileri tasarımcılarla buluşturarak zanaatın tasarımla buluşması sağlanacak.
Dokümantasyon Programı kapsamında ise çağdaş tasarım ve yaratıcı endüstriler konusunda sürekli güncellenen kapsamlı bir envanter oluşturulacak. Ayrıca, Tasarım Şehri İstanbul Zirvesi?ni gerçekleştirerek; yaşanabilir ve sürdürülebilir bir İstanbul için güncel konular ele alınıp entegre tasarım çözümleri geliştirilecek. Yeni ortaklıkların kurulacağı global bir plotform oluşturulacak” diye konuştu. İstanbul’da büyük bir tasarım kütüphanesi, tasarım gençlik merkezi kurmak ve tasarım müzesi oluşturmak gayreti içinde olacaklarını da ifade eden Baraçlı, Milli Eğitim Bakanlığı ile tasarım – inovasyon lisesi ile ilkokullara yönelik tasarım ile ilgili nasıl bir çalışma yapılabileceği konusunda görüştüklerini söyledi.
Tasarımı İstanbul’da bir kültür haline getirmek, bilim ve sanayi kapsamında daha çok değerlendirmek istediklerinin altını çizen Baraçlı, İstanbul’un çeşitli noktalarında tasarım ve kuluçka merkezleri kurmayı planladıklarını dile getirdi. Düzenlenen konferansın tasarım konusunda ortak aklın oluşması ve İstanbulluları katılımcı bir şehir insanı olma noktasına getirilmesi adına çok önemli olduğunu vurgulayan Baraçlı, İBB olarak özellikle gençlere yönelik projeleri destekleyeceklerini ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışacaklarını kaydetti. Konferansta açılış konuşmalarının ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Deneyim Paylaşımı sunumları gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Ömer Turan tarafından İstanbul’daki tasarım uygulamaları hakkında bilgi verildi. Graz Tasarım Şehri Direktörü Eberhard Schrempf de Graz şehrindeki tasarım çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Konferansın sonraki bölümünde ise İstanbul’un tasarım şehri olarak sahip olduğu envanter ve işbirliği imkanlarıyla ilgili bir beyin fırtınası gerçekleştirildi.
ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL