İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA DEPREMDEN ETKİLENEN OSMANİYE'DE İNCELEMELERDE BULUNDU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Osmaniye'de ziyaretlerde bulundu.

Gündem 26.06.2023 09:18:00 0
İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA DEPREMDEN ETKİLENEN OSMANİYE

İçişleri Bakanı   Ali Yerlikaya, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Osmaniye'de ziyaretlerde bulundu.

 

Ülkeyi yasa boğan 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaraları, dayanışma ve yardımlaşmayla sarılıyor. Bu kapsamda bir dizi programa katılmak için Osmaniye’ye gelen İçişleri Bakanımız  Ali Yerlikaya, ilk olarak konteyner kentte kalan depremzedeleri ziyaret etti. Burada incelemelerde bulunan ve depremzedelerin sorunlarını dinleyen Bakan Yerlikaya, ardından konteyner kentteki esnafı ziyaret etti. Cevdet Sunay Caddesi'nde esnaf ziyaretinde bulunan Yerlikaya, esnafın taleplerini dinledi.


Kentteki programları kapsamında, Osmaniye Belediyesini de ziyaret eden Bakan Yerlikaya, Belediye Başkanı Kadir Kara ile basına kapalı görüşerek depremin ardından kentte yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.


Bakan Yerlikaya’ya ziyaretlerinde İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, AK Parti Osmaniye milletvekilleri Derya Yanık ve Seydi Gülsoy, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve ilgili kurumlarımızın yöneticileri eşlik etti.


Osmaniye Valiliği’nde düzenlenen İl Koordinasyon toplantısına katılan Bakan Yerlikaya, burada depremzedeler için yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.  Bakan Yerlikaya, toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.


Osmaniye'de 17 Bin 797 Kalıcı Konutun Yapılması Planlanıyor 


138. gününde oldukları Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek sözlerine başlayan Bakan Yerlikaya, “Bakanlık olarak öncelikli amacımız Osmaniye'deki çadır alanları ve tesislerde kalan vatandaşlara en kısa zamanda isteklerine göre kira yardımı ya da konteyner desteği sunmak. 


Osmaniye'mizde bugüne kadar yapılmış, tamamlanmış hasar tespitinde toplam bağımsız bölüm sayısı 282 bin 434. Bunlardan orta hasarlı ve üzeri olan bağımsız bölüm sayısı 25 bin 311. Bunun 20 bin 196'sı konut, 3 bin 340'ı ticarethane. İlimiz genelinde yıkık ve acil yıkılacak yapı olmak üzere toplam 800 enkaz bulunuyordu. Bunların tamamını kaldırdık. Şimdi ağır hasarlı binalarla uğraşıyoruz. Bunların sayısı 8 bin 809. Valiliğimiz bunların yıkım ihalelerini tamamladı. Kısa süre önce müteahhitlere yer teslim yapıldı. Biz, 2 ayı bile bulmadan bunların tamamını belki daha önce enkazların kaldırımını tamamlayacağız.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AFAD işbirliğiyle Osmaniye'de 17 bin 797 kalıcı konutun yapılması planlanıyor. Bunların 5 bin 231'inin ihalesi yapıldı. Yer teslimleri yapıldığı gibi bunların yapım süreci de devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettikleri gibi bu konutları Allah'ın izniyle 1 yıl gibi bir süre içerisinde kıymetli hemşehrilerimize teslim edeceğiz." dedi.

Konteyner Kentlere 50 Bini Aşkın Klima Takılacak


Osmaniye'de 3 bin 294 konteynerde yaklaşık 5 bin depremzedenin misafir edildiğini ifade eden Bakan Yerlikaya, konteyner kentlerdeki yaşam alanlarında sıcak havalar nedeniyle klima desteği sunulacağını bildirerek, şöyle konuştu: "Osmaniye ve Hatay sıcak. Yaklaşık 1,5 aydan beri konteyner kentlerdeki bütün konteynerlerimize klima takma süreci başlattık. Şu ana kadar 30 binin üzerine çıktık ama 50 bini geçeceğiz. Türkiye'deki üretim kapasitesi, imkanı olan tüm üretici, yerli ve milli bütün firmalarla görüşüyoruz. Epey önce bağlantı yaptık ama şu anda talebin daha da arttığını görüyoruz. Dolayısıyla bu konteynerlerimize klimalarımızı takacağız. Bugün ziyaret ettiğimiz konteyner kente 2 bin 100 klima geldi. Bayramdan önce bunların tamamının takılışını gerçekleştireceğiz.

Deprem bölgesinde bugüne kadar AFAD, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle kesintisiz yemek hizmeti veriliyor. Konteynerlerdeki ailelerle yaptığımız istişarelerimiz sonucu artık yemeği kendileri yapmak istiyor. Diyorlar ki; 'Burada ocağımız var, klimamız takılıyor. Yemeğimizi kendimiz yapmak istiyoruz. Bugüne kadar bu sıcak yemek desteğinden dolayı minnettarız, teşekkür ediyoruz'. Biz de onlardan gelen bu öneriyi değerlendirdik. Kızılay'la beraber AFAD'ımız oturdular, çalıştılar. İnşallah bayramdan hemen sonra bir kart sistemi ve o kart sistemiyle beraber alışverişlerini esnaf kardeşlerimizle beraber yapıp, yemeklerini de kendi gönüllerine göre pişirmek, 6 Şubat'tan öncesindeki duruma dönmek istiyorlar. Beraber bunu sağlayacağız."

Depremden etkilenen 11 kentteki ilçe ve köydeki hiçbir vatandaşın boynu bükük kalmayacak.


Bakan Yerlikaya, Osmaniye'de 82 bin 762 aileye 827 milyon lira hane destek ödemesi, 14 bin 508 aileye 217 milyon lira taşınma ve 10 bin 78 aileye 113 milyon kira yardımı yaptıklarını belirterek, 6 Şubat'tan bu yana Osmaniye'ye 1 milyar 317 milyon lira ödenek harcandı. Depremden etkilenen 11 kentteki ilçe ve köydeki hiçbir vatandaşın boynunun bükük kalmayacak.  


9 günlük Kurban Bayramı tatili başladı. Herkes yolda. Uçakla Adana'ya geldik. Adana'dan helikoptere bindik. Otoban üzerinden gelirken oradaki trafik yoğunluğunu gördük. Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; yollarda trafik kurallarına lütfen uyalım. Lütfen gözünüzü yoldan ayırmayın. Sevenlerin gözünü yollarda bırakmayın. Allah kazadan korusun. Bayramınızı şimdiden kutluyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-OSMANİYE


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19