İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya başkanlığında Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi’nde Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından devlet-millet iş birliği ile yaralar hızla sarılmaya devam ediyor. Bu kapsamda Bakan Yerlikaya başkanlığında Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi’nde Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.
Toplantıya; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Merkez Valisi Ali Mantı, Adıyaman Milletvekilleri Doç. Dr. İshak Şan, Av. Mustafa Alkayış, Hüseyin Özhan, Resul Kurt, AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, Vali Vekili Muhammet Tugay, Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, ilçe protokolü ve yetkililer katıldı.
Bakan Yerlikaya, toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Asrın Felaketi, Asrın Kardeşliğine Dönüştü
Bakan Yerlikaya konuşmasında, “6 Şubat’ta meydana gelen Yüzyılın Felaketi’nin 125’inci günündeyiz. O günden bugüne el birliğiyle yapılanları yerinde incelemek ve Adıyamanlı kardeşlerimizle hemhal olmak için buradayız. Biraz önce Valiliğimizde koordinasyon toplantımızı yaptık. Öncelikli amacımız geçici barınma merkezlerimizde, çadırlarımızda kalan vatandaşlarımızı en kısa zamanda konteyner kentlerimize taşımak ve bir an önce kalıcı konutlarımızın inşasını tamamlamak.
Kabinemiz kurulduktan sonra, tüm bakan arkadaşlarımızla birlikte bölgedeki çalışmaları yerinde inceliyoruz. 125 günden devletimiz, hükümetimiz ve milletimiz el ele verdik; kardeşlik ruhuyla yaralarımızı sarmak için canla başla çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Bugüne kadar emeği geçen, gayreti olan arkadaşlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, belediyelerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllülerimize yürekten teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun.
6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerimizden biri de Adıyaman. Yaralarımızı hep birlikte saracağız. Çünkü bunun için inancımız ve kararlılığımız var. Şimdi sizlerle bugün itibarıyla Adıyaman ilimizde gelinen son durumu paylaşmak istiyorum: İlimizde yapılan hasar tespiti oranı, yüzde yüzdür. Hasar tespiti yapılan toplam bağımsız bölüm sayısı 269 bin 116. Bunlardan orta hasarlı ve üzeri olan bağımsız bölüm sayısı 79 bin 411’dir.
Bunların 63 bin 844’ü konut, 8 bin 566’sı ticarethanedir. İlimiz genelinde; 5 bin 953’ü yıkık, 2 bin 329’u acil yıkılacak yapı olmak üzere toplam 8 bin 282 enkaz bulunuyordu ve bunların tamamı kaldırıldı. Toplam 20 bin 201 olan ağır hasarlı binalardan 15 bin 609 tanesinin yıkım ihalesi tamamlandı ve yer tespiti yapıldı. İnşallah 2 ay içinde kaldırmayı planlıyoruz.
Deprem sonrası vatandaşlarımızın en önemli ihtiyaçlarının başında barınma geliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi; Depremzede vatandaşlarımızı kalıcı konutlara kavuşturmak için canla başla çalışıyoruz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ve İçişleri Bakanlığımızın iş birliğiyle Adıyaman ilimizde yaklaşık olarak 64 bin 500 konut yapılacak. Bunların 28 bin 934’ünün ihalesi yapıldı. Duamız, inşallah bunları 1 yıl içinde tamamlayıp, hak sahiplerine teslim etmek.
Adıyaman’da hak sahibi olabilecek durumdaki vatandaşlarımızdan, konutları hasarlı olan 210 bin 382 vatandaşımıza barınma hizmeti veriliyor. Bugün itibarıyla toplam 68 bin 163 çadırın dağıtımı ve kurulumu yapıldı. 21 çadır alanında, 8 bin 452 vatandaşımız yaşıyor. Aynı zamanda; ilimizde, 47 konteyner kent planlandı ve bunun 26’sının kurulumu tamamlandı.
12 bin 396 konteynerda 47 bin 237 vatandaşımız; diğer tesislerde ise 4 bin 543 vatandaşımız yaşamlarını sürdürüyor. Bu ay sonuna kadar da yapımı planlanan konteyner kentlerin yapımını tamamlayacağız.
Bugüne kadar Adıyamanlı 127 bin 226 ailemize 10.000 TL’den toplam 1 milyar 272 milyon lira Hane Destek Ödemesi; 55 bin 274 ailemize 15.000 TL’den toplam 829 milyon lira Taşınma Yardımı, 50 bin 971 ailemize 190 milyon lira Kira Yardımı yapıldı. 6 Şubat tarihinden bugüne Adıyaman ilimize toplam 4 milyar 011 milyon lira ödenek gönderildi.
Adıyaman ilimizde bugüne kadar 48 milyonu aşkın öğün/yemek dağıtılmıştır. 440 bin vatandaşımıza psiko-sosyal destek verildi. Bugüne kadar ilimizde 34 milyon 800 bin yardım malzemesi dağıtıldı. Tüm yollarımız açık haldedir, kullanılan tüm binaların, konteyner ve çadır alanlarının enerji ve içme suyu ihtiyacı karşılanmaktadır.
6 Şubat Asrın Felaketi olarak tarihe geçti. Asrın felaketini hamdolsun devlet, hükümet ve millet el ele vererek asrın kardeşliğine dönüştürdük. Topyekün seferberliğimiz devam ediyor. Adıyaman, Hatay, Maraş… Sırasıyla depremden etkilenen tüm şehirlerimizi ziyaret edeceğim.
Allah’ın izniyle, bütün şehirlerimizi yeniden çok daha güzel, çok daha sağlam bir şekilde inşa edeceğiz. Tüm bu sürecin an be an takipçisi olan Sayın Cumhurbaşkanımızın da her fırsatta dile getirdiği gibi, medeniyetimizden ilham alacak, yatay mimariden asla taviz vermeyeceğiz. Hiçbir endişeniz olmasın; yeniden sıcak yuvalar, ticarethaneler ve sosyal donatılar inşa edeceğiz. Evlerimizin ocağı yeniden tütecek.
11 şehrimiz asrın felaketini yaşayan hiçbir ilçe ve köyümüz boynu bükük kalmayacak. Yeniden göz kamaştıracaklar. Siz bize güvendiniz. Emaneti bize teslim ettiniz. Güveninize layık olacağız. Türkiye Yüzyılı işte bu güven üstünde yükselecek. Bizi, bu güven geleceğe taşıyacak ve yaralarımızı saracak. Bu güven bizi birbirimize bağlayan en sağlam damardır.
Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet, makamları âli olsun. Tüm yaralı vatandaşlarımıza da Rabbim acil şifa versin. Sık sık bir araya geleceğiz. Çünkü hep söylediğimiz bir şey var: ‘Yaralarımızın hep birlikte, el birliğiyle saracağız.’ ” ifadelerini kullandı.
ARTUKLU HABER AJANSI-ADIYAMAN