IĞDIR MİLLETVEKİLİ DR.HABİP EKSİK 'SAĞLIK ÇALIŞANLARININ NÖBET ÜCRETLERİNİN FAİZİ İLE GERİ İSTENMESİ KONUSUNU TBMM'YE TAŞIDI

HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip EKSİK; Sağlık çalışanlarından Danıştay İDDK kararı ile Hak Gaspı yapılarak , Nöbet Ücretlerinin Faiziyle Geri İstenmesi konusunu TBMM'ye taşıdı.

Sağlık 27.05.2021 09:45:00 0
IĞDIR MİLLETVEKİLİ  DR.HABİP EKSİK

HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip EKSİK; Sağlık çalışanlarından  Danıştay İDDK kararı ile  Hak Gaspı yapılarak ,  Nöbet Ücretlerinin  Faiziyle Geri İstenmesi konusunu TBMM'ye taşıdı.

 

Sadece pandemi sürecinde değil, tüm zorlu koşullarda büyük fedakarlıklarla çalışan sağlık emekçileri çalışma koşulları, çalışma ortamı bakımından birçok sorun ile karşı karşıyadırlar. Maddi ve manevi desteği sözlerde, vaatlerde değil fiilen, ivedi bir şekilde yerine getirmeyen iktidar sağlık çalışanlarının emeklerine yönelik ücret düzenlenmesi yapmamaktadır, dolaysıyla sağlık emekçileri emeklerinin karşılığını alamamakta veya yetersiz almaktadır.

Danıştay 12. Dairesi’nin 18/04/2019 tarihli ve E: 2018/4576- K:2019/2960 sayılı karanıyla, diyaliz, ameliyathane, yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan söz konusu nöbetler için yüzde elli oranında artırımlı nöbet ücreti ödeneceği, bu ücretin ödenebilmesi için bu birimlerde görevlendirilmiş olma koşulunun aranmadığı ve mevzuatta birimlere hizmet verecek şekilde nöbet tutulmasının yeterli olduğu, artırımlı nöbet ücreti ödenmesinde nöbet hizmetinin verildiği birime bakılarak, bu birimlere hizmet veren sağlık personeline yüzde elli oranında artırımlı nöbet ücreti ödenmesi gerektiği gerekçesiyle iptali üzerine, anılan kararın uygulanmasını teminen, kararın Bakanlığa tebliğ edildiği 17/09/2019 tarihinden itibaren, ayrı bir acil laboratuvar/röntgen birimi bulunmayan sağlık-tesislerinde, nöbet görevini ifa etmekte iken mesai saatleri dışında acil servis hastalarına da hizmet veren laboratuvar/röntgen biriminde görevli personele bu şekilde çalıştıkları süreler için yüzde elli oranında artırımlı nöbet ücreti ödemesi yapılmıştır.  Sonrasında Danıştay 12. Dairesi'nce verilen iptal kararının, Genel Müdürlük tarafından temyiz başvurusu üzerine Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu'nun 08.10.2020 tarihli ve E:2019/2897 ve K:2020/1771 sayılı kararıyla "...Söz konusu düzenleme hizmet bazında değil, birim bazında yapıldığından personelin bu birimler için öngörülen katsayıdan faydalanabilmesi için görev yapılan kurumda bu birimin bulunması ve hizmetin fiilen bu birimde verilmiş olması gerekmektedir.

Sağlık çalışanları adına verilmiş bu karardan hareketle bir sağlık çalışanının katsayıdan yararlanabilmesi için kendi biriminin olması şart koşulmuştur.  Türkiye gerçekliğini dikkate aldığımızda sağlık kurumlarının donanımlarına baktığımızda tam teşekkülü sağlık kurumu sayısı yetersizdir. Dolaysıyla fiziki altyapı, tıbbi cihaz, donanım ve ambulans gibi hizmetlerin eksikliği sağlık çalışanlarından kaynaklı bir eksiklik değildir. Kurumda röntgen biriminin bulunmaması, acil laboratuvarının bulunmaması sağlık hizmetinin verilmediği anlamına gelmemektedir. 

Bu bağlamdaSağlık Bakanı Fahrettin KOCA  tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi.

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

          Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98.ve İçtüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırmasını arz ederim.

                                                                                               Dr. Habip EKSİK

                                                                                                Iğdır Milletvekili

                                                                                             

 

            Danıştay 12. Dairesi’nin 18/04/2019 tarihli ve E: 2018/4576- K:2019/2960 sayılı karanıyla, diyaliz, ameliyathane, yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan söz konusu nöbetler için yüzde elli oranında artırımlı nöbet ücreti ödeneceği, bu ücretin ödenebilmesi için bu birimlerde görevlendirilmiş olma koşulunun aranmadığı ve mevzuatta birimlere hizmet verecek şekilde nöbet tutulmasının yeterli olduğu, artırımlı nöbet ücreti ödenmesinde nöbet hizmetinin verildiği birime bakılarak, bu birimlere hizmet veren sağlık personeline yüzde elli oranında artırımlı nöbet ücreti ödenmesi gerektiği gerekçesiyle iptali üzerine, anılan kararın uygulanmasını teminen, kararın Bakanlığa tebliğ edildiği 17/09/2019 tarihinden itibaren, ayrı bir acil laboratuvar/röntgen birimi bulunmayan sağlık-tesislerinde, nöbet görevini ifa etmekte iken mesai saatleri dışında acil servis hastalarına da hizmet veren laboratuvar/röntgen biriminde görevli personele bu şekilde çalıştıkları süreler için yüzde elli oranında artırımlı nöbet ücreti ödemesi yapılmıştır.  Sonrasında Danıştay 12. Dairesi'nce verilen iptal kararının, Genel Müdürlük tarafından temyiz başvurusu üzerine Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu'nun 08.10.2020 tarihli ve E:2019/2897 ve K:2020/1771 sayılı kararıyla "...Söz konusu düzenleme hizmet bazında değil, birim bazında yapıldığından personelin bu birimler için öngörülen katsayıdan faydalanabilmesi için görev yapılan kurumda bu birimin bulunması ve hizmetin fiilen bu birimde verilmiş olması gerekmektedir.

 

           Sağlık çalışanları adına verilmiş bu karardan hareketle bir sağlık çalışanının katsayıdan yararlanabilmesi için kendi biriminin olması şart koşulmuştur.  Türkiye gerçekliğini dikkate aldığımızda sağlık kurumlarının donanımlarına baktığımızda tam teşekkülü sağlık kurumu sayısı yetersizdir. Dolaysıyla fiziki altyapı, tıbbi cihaz, donanım ve ambulans gibi hizmetlerin eksikliği sağlık çalışanlarından kaynaklı bir eksiklik değildir. Kurumda röntgen biriminin bulunmaması, acil laboratuvarının bulunmaması sağlık hizmetinin verilmediği anlamına gelmemektedir.

 

Bu bağlamda;

 

  1. Danıştay 12. Dairesi’nin 18/04/2019 tarihli kararında sağlık çalışanlarına yönelik ayrımcı ücret durumu ortadan kaldırılmıştır. Bu hususun düzeltilmesi yüzde elli oranında artırımlı nöbet ücreti ödeneğinin birimlerde görevlendirilme koşulunun kaldırılmasının sağlanması yönünde bir çalışmanız var mıdır, Danıştay 12. Dairesi’nin 18-04-2019 tarihli kararının uygulanmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?
  2. Sağlık kurumlarının fiziki altyapı, insan gücü, tıbbi cihaz, donanım, ambulans gibi aksaklıkların bakanlıkça tedarik edilmesi gerekirken birimlerdeki eksikliklerin sağlık çalışanlarına yüklenilmesi birçok sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Tüm bu aksaklıklara meydan verilmemesi ve insan odaklı sağlık hizmetlerinin verilmesi amacıyla sağlık kurumlarının bütçelerinin geliştirilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
  3. Acil laboratuvar/röntgen birimi bulunmayan sağlık-tesislerinde, nöbet görevini ifa ettikleri halde yüzde elli oranında artırımlı nöbet ücreti alamayan personellere yönelik bir çalışmanız var mıdır, sağlık çalışanlarının mağduriyetleri giderilecek midir?
  4. Covid-19 salgınında en önde mücadele eden alın teri, iş yükünün dikkate alınmaması, sağlık emekçilerinin moral motivasyonu, çalışma huzuru ve çalışma barışını etkileyen ve adaletli olmayan bu kararın geri çekilmesi ayrıca sadece birimlerinin olmamasından kaynaklı alınan bu kararın ivedilikle geri çekilmesi planlanmakta mıdır?''Dedi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 

24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,49% 0,04
  • EURO

    34,69% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2501,13% 0,69
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22