İİnternet`ten Güvenli Alışveriş Yapmanın Püf Noktaları

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, vatandaşların güvenlik önlemleri (firewall, antivirüs) almadan şirket veya şahsi bilgilerin yer aldığı bilgisayar ile internete bağlanmaması gerektiğini bildirdi. İnternet ortamında yüzde 100 güvenliğin h

Gündem 6.08.2013 23:17:17 0
İİnternet`ten Güvenli Alışveriş Yapmanın Püf Noktaları

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, vatandaşların güvenlik önlemleri (firewall, antivirüs) almadan şirket veya şahsi bilgilerin yer aldığı bilgisayar ile internete bağlanmaması gerektiğini bildirdi. İnternet ortamında yüzde 100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağını vurgulayan Asayiş Dairesi Başkanlığı, özellikle canlı oyun ve sohbet (chat) ortamında bilgisayarınıza saldırı olabileceğinin altını çizdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, interneti kullanan vatandaşların mağdur olmadan önce alacakları tedbirleri açıkladı. Önemli bilgilerin yer aldığı şirket ve şahsi bilgisayarlardan internete bağlanılması durumunda tedbirlerin alınması gerektiğinin belirtildiği uyarı açıklamasında, sanal alemde yüzde 100 güvenliğin sağlanamadığına dikkat çekiliyor. Açıklamada, "İnternette tanıştığınız kişilere şahsınız, aileniz, kredi kartı bilgileriniz, adres, telefon, işiniz gibi konularda şahsi bilgilerinizi vermemeniz gerektiğini unutmayın. Tanımadığınız kişilerden gelen ve ekinde casus yazılımlar barındırabilecek şüpheli elektonik postaları açmadan siliniz. İnternet üzerinden yapılan yazışmalarınızda karşınızdaki kurumlarla özel bir yöntemle yazışmanızda fayda olacaktır. Bu şekilde sizin adınıza birlikte ticaret yaptığınız şirketlere asılsız bilgiler veya sizi kötüleyici bilgiler gönderilse bile karşı taraf bunun sizden gelmediğine emin olacaktır" denildi.

ALIŞ-VERİŞTE 3D SECURE KULLANIN

Açıklamada kredi kartıyla alışveriş yapılırken alınması gereken tedbirlere de yer verildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sanal alemden kredi kartıyla alış veriş yaparken `3D Secure` kullanın. Detaylı bilgi için Bankalar Arası Kart Merkezi internet sitesini ziyaret ediniz. Bağlantının güvenli olmasına dikkat edin. Ödeme ekranlarında kişisel bilgileriniz ile özellikle kredi kartı numarası gibi en çok kaygı duyduğunuz bilgilerinizin verilmesi anında özel tedbirlerin mağaza tarafından alınmış olması gerekir. Pek çok site SSL ya da SET denilen bağlantı güvenlik protokollerini kullanmaktadır. Bu güvenlik protokollerinin uygulandığını, ödeme sayfasının web adresinin `http://` yerine `https://` ile başlamasından, ya da kullandığınız tarayıcıya bağlı olarak ekranın altında yer alması gereken bir kilit ikonundan anlayabilirsiniz. Alışveriş yapacağınız internet mağazasını araştırınız. Mağaza web sitesinde künye bilgilerinin, açık adres bilgisinin ve gerektiğinde başvurulacak yetkililerin isim ve telefonlarının açık bir şekilde listelendiğinden emin olun. Daha önce adını duymadığınız bir yerden alışveriş yapmayı düşünüyorsanız, hiç olmazsa bir e-mail göndererek size cevap vermelerini bekleyin. Birim fiyatları ve alışverişinizin toplam tutarını kontrol edin. Satın alacağınız ürün ya da ürünlerin yaklaşık fiyatları konusunda mutlaka önceden bir fikir sahibi olun. Fiyatların döviz cinsinden olup olmadığına, döviz cinsinden ise hangi döviz cinsinden olup nasıl bir kurla çarpıldığına dikkat edin."

"SANAL ALEMDEN ALIŞVERİŞİ PARANOYAYA DÖNÜŞTÜRMEYİN"

İnternet alışverişin bir paranoyaya dönüştürülmemesi gerektiğinin dile getirildiği açıklamada, ciddi kurumların bu hizmetleri sağlayabilmek için gerçekten çok önemli boyutlarda yatırımlara girmiş durumda olduğu vurgulandı. Çok kaliteli ve dürüst hizmet veren internet mağazalarının bulunduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "İnternet alışverişlerinizde gerçekten önemli avantajlar elde edebilirsiniz. İnternet üzerinden alışverişin ya da genel anlamda elektronik ticaretin içinde bulunduğumuz çağın bir gerçeği olduğunu ve her geçen gün hayatımızın daha da `net`leşeceğini gözden kaçırmayın." ifadeleri yer aldı.

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


16.8° / 9.2°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55